Bomen Maken 2

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bomen Maken 2

Zelf bomen maken

Algemeen

De werkbeschrijving is eenvoudig en doorloopt stap voor stap het ontstaan van de boom. Als je de smaak te pakken hebt is het niet zo moeilijk om een compleet bos te maken waarbij de bomen een mooie aanvulling zijn op iedere modelbaan.

Voor de afmeting van de boom kijken we goed naar de afmetingen in de natuur. De hoogste bomen zijn ca 27 cm en de laagste ca 8 cm. Ook is het leuk om wat stobben te maken zodat er gesuggereerd wordt dat er bosbouw plaatsvind.


Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • Balsa rondhout in verschillende diktes van 1,5 - 0,8 - 0,5 cm
  • Draadnagel dun en ca 3 cm
  • Bloembinddraad op een klosje groen of gegalvaniseerd
  • Lijmpistool met lijm
  • Das Klei
  • Water
  • Bruine verf (of flesje pigment voor acryl van de bouwmarkt)
  • Vijverfilter watten
  • Verdunde houtlijm
  • Acrylverf
  • Spuitlijm Bison of 3M
  • Verschillende groene tinten vlokken voor de afwerking
  • Wasbenzine en wattenstaafjes

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Stanleymes
  • Schuurpapier of schuurlinnen
  • Nijptang
  • Zijkniptang
  • Lijmpistool
  • Schaar
  • Roerhoutje
  • Kwast
  • Airbrush pistool


Bouwbeschrijving

Stap 1.Het eerste begin is de balsa rondhout stokjes op lengte maken. Dit gaat eenvoudig met een Stanley mes, omdat Balsahout een zacht materiaal is. Vervolgens gaan we met schuurpapier of schuurlinnen de stokjes puntig schuren. Het schuurstof bewaren we in een bakje.

Stap 2.We knippen met de nijptang de kop van de draadnagel af zodat die aan de onderzijde in de stam geplaatst kan worden. Het plaatsen in de kern van de onderzijde van de boomstam is eenvoudig door het zachte hout gebeurt dit onder lichte druk. Hierna wordt de draadnagel gefixeerd met wat lijm uit het lijmpistool. Het is vooral handig om er meteen een aantal tegelijk te maken. Dit in verband met het opwarmen van het lijmpistool.

Stap 3.Het bloembinddraad afrollen en strak strekken, zodat de golfjes van het op de rol zitten verdwenen zijn. Daarna met de zijkniptang lengtes van 10 cm tot 4 cm knippen. Deze draden worden de takken.

Stap 4.De takjes steken we voorzichtig door de stam tot aan beide zijden ongeveer de zelfde lengte uitsteekt. We beginnen onderaan met de langste draden (10 cm) en gebruiken steeds kortere tijdens het naar de top toe werken. Het insteken moet verspringen zodat er een natuurlijk verloop van de takopbouw ontstaat. In de top steken we rechtop ook een stukje draad.

Stap 5.Nu moeten alle ingestoken draden (takken) met het lijmpistool worden gefixeerd om te zorgen dat ze niet meer verschuiven en we een stevige bouw krijgen.

Stap 6.Eerst maken we een mengsel van klei, water, verf of pigment en zaagsel. Het kan wellicht nodig zijn om dit een dag van te voren in een pot te doen, zodat de klei goed het water op kan nemen. Met een gewoon roerhoutje mengen we alles goed door elkaar en zo krijgen we een goede schorspasta die met een grove penseel aan te brengen is. Let op niet de vloeibaar maken moet een dikke drab zijn. Het makkelijkste is om in een schone glazen pot met schroefdeksel voldoende in één keer aan te maken, zodat je voorlopig genoeg hebt.

Stap 7.Met een grove penseel brengen we het schorsmengsel aan op de stam en de draad (takken). Laten drogen en desnoods nog een keer herhalen.

Stap 8.De vijverfilter watten trekken we wat uiteen en we knippen smalle reepjes. De takken insmeren met verdunde houtlijm en vervolgens de wattenreepjes op de takken aanbrengen. Alles weer goed laten drogen.

Stap 9.Na volledige droging met de airbrush alles in een bruine tint spuiten. Ook de totale stam wordt vervolgens netjes in de juiste kleur gespoten.

Stap 10.Met de spuitlijm spuiten we nu voorzichtig de filterwatten op de takken in. Goed opletten om geen of zo weinig mogelijk lijm op de stam te krijgen. Direct strooien we de vlokken over de met lijm ingespoten takken en kloppen het teveel aan vlokken af, zodat die opnieuw gebruikt kunnen worden. Meteen dompelen we een wattenstaafje in de wasbenzine en nemen voorzichtig de plaatsen op de stam af waar toch lijm op gekomen is en dus nu vlokken op plakken. In het echt groeien de naalden namelijk ook niet op de stam.

De stappen worden in onderstaande gallerij weergegeven.

Het resultaat

Bomen zijn klaar om op de baan te plaatsen. Er mag best wat afgewisseld worden in verschillende groentinten, zodat een boshelling niet te saai en monotoon van kleur wordt. Kleine details aanbrengen, zoals een dode tak zijn best leuk en bootsen de natuurlijke situatie goed na. Veel succes en plezier. Dit kan zelfs goed in de zomer op de tuintafel in de tuin met een lekker pilsje erbij!

Alternatieve werkwijze

Bij deze methode komen de takken alleen bovenin de kroon. Tevens zijn er een aantal korte knoesten langs de stam die eenvoudig te maken zijn door een korte draadnagel door het balsahout te prikken. Hierboven zijn de ijzerdraadjes waar de takken van gemaakt zijn met het lijmpistool gefixeerd, maar dit is nu met Loctite 401 gedaan. Deze dunne hoogwaardige secondelijm werkt een stuk makkelijker en maakt ook geen dikke klonten.

De schorspasta is nu een ander recept. Gewoon gemaakt van witte latexverf op kleur gemaakt met bruin en zwart pigment; hier doorheen een fijn kurkmengsel en fijn zand geroerd. Het mengsel is makkelijk aan te brengen en is snel droog. De stam oogt hiermee een stuk natuurlijker.

De filterwatten zijn met de airbrush in een donker groene kleur gespoten. Vervolgens (na droging) is er spuitlijm op aangebracht en is er strooisel overheen gegaan.

De stappen worden in onderstaande gallerij weergegeven.