Van een lege kamer tot de Rosenbahn: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Gebruikte Materialen: In bewerking! aangepast)
 
Regel 174: Regel 174:
 
!style="border-bottom:1px solid; background:skyblue; font-size:small;"|In Bewerking !''
 
!style="border-bottom:1px solid; background:skyblue; font-size:small;"|In Bewerking !''
 
|-
 
|-
| <center><small>{{REVISIONUSER}} & M.user</small></center>
+
| <center><small>{{REVISIONUSER}}</small></center>
[[Bestand:Fred.jpg|thumb|50px|center|]]
 
 
|}
 
|}
  

Huidige versie van 16 jan 2015 om 14:23

Van een lege kamer tot de Rosenbahn

De Treinen kamer


In mijn jeugd ben ik zoals zovelen met de modelspoorbouw in aanraking gekomen. Van een eerste Trix Express modelspoor starter set die ik van mijn vader kreeg tot de huidige Märklin baan. Net als veel van jullie is na mijn jeugd alles in een doos de zolder op gegaan en met het zelf krijgen van kinderen komt die oude hobby weer bovendrijven. Eerst samen met mijn zoon al het Trix Express weer opgebouwd en wat extra materieel aangeschaft, maar tot de ontdekking komen dat het analoge gebeuren zijn beperkingen heeft en toen met Märklin 3-rail in aanraking gekomen. Alles van Trix Express verkocht en de start werd gemaakt. Het ging natuurlijk niet vanzelf, want ik maakte natuurlijk diversen beginnersfouten op het gebied van opstelstation e.d. Na een jaar werd de Märklin baan dus weer afgebroken en ontstond het idee voor de Rosenbahn. Voor deze baan had ik de volledige maar kleine zolder tot mijn beschikking. Voordeel van een complete verdieping dat er hoeft verder vaak niemand te zijn dus als het eens een rommel is maakt dat ook niet uit. De keuze viel op K-rail mede door een andere Märklin liefhebber die over ging schakelen naar spoor 1. Buiten dat gegeven vind ik K-rail er het meest realistisch uitzien en zijn er de meeste mogelijkheden op railgebied. Stroompunten waren er voldoende aanwezig op de zolder en draadloos internet was ook geen probleem. Met de huidige techniek is het natuurlijk ook mogelijk om internet via het stroomnet te laten lopen. Op de vloer ligt laminaat wat zorgt dat alles goed schoon te houden is en er zo weinig mogelijk stof veroorzaakt wordt. Klein nadeel van de kamer is de grote hoeveelheid glas wat het vooral in de zomer in de namiddag er warm maakt. Om teveel licht in de kamer tegen te gaan hangen er paneelgordijnen. Wellicht komen er nog eens rolluiken voor de ramen.

Verlichting


Om goed te kunnen werken hangt er een centrale verlichting van spotjes aan het plafond. Deze kunnen gericht worden op de verschillende kanten van de baan. Ook is er TL verlichting geplaatst in het schaduwstation. Dit is gemaakt met behulp van een 8W TL looplamp.

TL verlichting Schaduwstation.



Inrichting Treinen kamer


Wat betreft de inrichting was er niet veel keuze ofwel eigenlijk geen keuze. De enige optie is een L-vormige baan, omdat er rekening gehouden moet worden met een deur naar het dakterras. Tegenover de buitendeur is er een werkkast geplaatst waar zowel opbergruimte inzit als een blad om aan te kunnen werken. Dit blad wordt vooral veel gebruikt voor de airbrush werkzaamheden. Deels is de baan gebouwd op kasten met laden en planken wat weer voor goede opbergruimte zorgt. Het korte deel van de L staat op metalen poten en centraal is er een lade gemonteerd waar de CS2 en een laptop op geplaatst zijn.

Baan ontwerp


Het baanontwerp is gemaakt met behulp van Wintrack. Het lange deel van de L heeft een schaduwstation niveau en het korte deel heeft alleen een zichtgedeelte.

totaal oorspronkelijke plan.



Het zichtgedeelte was eerst gebaseerd op een dubbele locomotievenloods, maar is later gewijzigd in een deel met een draaischijf en de daarbij behorende locomotievenloods.

Oorspronkelijke plan zichtbaar gedeelte.
Gewijzigde plan zichtbaar gedeelte.


Om het hoogteverschil te overbruggen tussen het schaduwstation en de zichtbaan loopt er een helling van 2,5 meter aan de muurzijde van de baan. Om overal goed bij te kunnen is er in het ontwerp rekening gehouden met een tussenruimte van 16cm.

Links de Stijghelling.


Er is later boven de helling nog een pendelbaan ontstaan die de helling mooi afdekt. Deze pendelbaan is als een complete module geheel te verwijderen.

Een van de belangrijkste zaken in het ontwerp en de eerste fase waren om een goede stroomvoorziening rondom de baan aan te leggen die in kabelgoten op de onderste plaat geplaatst moesten worden.

In het midden de kabelgoot.


Door de beperkingen van een kleine ruimte en de situatie waarbij de baan tegen de wand komt is het belangrijk om daar tijdens het ontwerp goed over na te denken. Zo kwamen er dus in het ontwerp aparte leidinggoten voor ringleiding voor baanstroom, verlichting en terugmelding.

Kroonsteentjes en kabelgoot.
Kabelgoten.


De bouw van de baan

De bouw is gestart met het aanleggen van niveau 1 “het schaduwstation”. Het gebruikte materiaal is MDF platen. De platen liggen op latten om zo een kleine ruimte te houden tussen de kasten en de plaat. Er kunnen dus wanneer nodig nog kabels onder de plaat doorgetrokken worden.

onderste niveau.


Schaduwstation


Doordat er kasten onder de baan staan en er geen mogelijkheid is om achter de baan te werken zijn er eerst op het niveau van het schaduwstation de gootjes voor de bekabeling gemonteerd. Vervolgens is het schaduwstation uit de K-rail opgebouwd waarbij gekozen is voor het oudere model wissels van Märklin waarbij de aandrijving nog vastzit aan de wissel mede met daarop een lampje. De lampjes zijn eerst gescheiden van de digitale stroomkring van de wissel zodat deze op een aparte stroomkring komen en geen onnodige stroom verbruiken van het digitale deel. Hiervoor moesten de wissels eerst aangepast worden.

Schaduwstation met oude K-wissels.
Schaduwstation met oude K-wissels.


Er was plek voor maximaal 5 opstelsporen en dit aantal is dus gebruik van gemaakt. De opstelsporen zijn verdeelt in 2 blokken vanwege de korte lengte. Het eerste blok geeft de inrij melding en het tweede blok krijgt de melding om de wissel achter de trein om te zetten. Momenteel zit er in ieder opstelspoor een stopsectie ingebouwd, omdat er nog met de CS2 wordt gereden en niet met een computer gestuurd systeem. Het is de bedoeling dat dit ooit door I-train overgenomen wordt.

Het schaduwstation met keerlus aan de L-zijde.
Het schaduwstation aan de andere kant.


De helling van de baan naar het zichtniveau 2 is een enkelspoor vanwege ruimtegebrek. Er zijn dus ook blokken gemaakt om zo te zorgen dat de CS2 weet wat er met de schakeling van seinen en wissels moet gebeuren. Voordat er begonnen is met niveau 2 “het zichtniveau” is het schaduwstation door en door getest, omdat het nog eenvoudig is om bij fouten overal bij te kunnen.

De digitale stroomaansluitingen van de baan zijn uitgevoerd in 0.5mm2 soepele kabel. Deze kabel is meeraderig en van Duits fabricaat. Het voordeel van deze kabel is dat door zijn flexibiliteit eenvoudig te verwerken is en het ook nog eens in al de benodigde kleuren leverbaar is. Voor de aftakkingen zijn er met kroonsteentjes vertakking blokken gemaakt op verschillende plaatsen rondom de baan. Er zijn al diversen ringleidingen aangelegd om zo voorbereid te zijn op het eventueel later aansluiten van één of meer boosters op de baan. Hiervoor is het schaduwstation al een aparte stroomkring. Isolatoren zijn tussen de railstaven geplaatst om de blokken te maken en de blokken zijn aangesloten op de bekende Viessmann 5217 terugmeld decoders. De wissels zijn aangesloten op de Märklin K83 decoders en de stopsecties op de Viessmann 5213 decoders wat eigenlijk gewoon relais zijn.

Viessmann en Märklin decoders.

Kabels zijn genummerd met behulp van speciale zelfklevende nummertape van 3M. Deze zitten van 0-9 op een dispenser. De decoders zijn overzichtelijk geplaatst op verschillende centrale panelen die aan de voorzijde onder de baan hangen.

Zelfklevende schuimband.

De rails wordt gelegd op zelfklevende schuimband van 5cm breedte en 1mm dikte. Dit is zeer makkelijk materiaal om te verwerken en geeft een goede demping van het geluid. Tevens is het een ideale ondergrond om te ballasten waarbij het al een voordeel is dat het niet meer op kleur gemaakt hoeft te worden.


De helling naar niveau 2


Vanuit het schaduwstation op niveau 1 gaat het spoor via een ca. 2,5 meter lange helling 17 cm omhoog. Er wordt van de maximale beschikbare lengte gebruik gemaakt om het stijgingspercentage zo klein mogelijk te houden. Om de schuinte van de helling optimaal en gelijkmatig te maken wordt er gebruik gemaakt van draadeinden. Het voordeel van draadeinden is dat ze sterk zijn, weinig ruimte innemen en perfect af te stellen zijn. De draadeinden zijn in de maat M8 en worden gebruikt in combinatie met M8 zeskant moeren, carrosserieringen en inslagmoeren.

Klimhelling d.m.v. draadeinden.


Door de draadeinden op niet al te grote afstand van elkaar te monteren vormt er zich een zeer stevig geheel wat een groot gewicht kan dragen. Net na de bocht van het schaduwstation in de helling bevinden zich 2 schakelrails die aangesloten zijn op de Viessmann 5217 terugmeld decoders. Zodra de trein over de schakelrails rijdt wordt er via de CS2 een signaal gestuurd naar een bepaalde wissel of sein om zo de treinen in combinatie met alle andere blokken in het schaduwstation veilig te kunnen laten rijden. In het schaduwstation zijn er bezetmelding blokken gemaakt. De treinen stoppen met behulp van de Viessmann 5213 decoders welke als sein dienen. Met behulp van de terugmeld decoders 5217 wordt via de CS2 de wissel achter een binnenrijdende trein omgezet, zodat het niet mogelijk is dat een trein een bezet blok binnen rijdt. Zodra het sein groen is en de trein is vertrokken komt het blok vrij en schakelt de inrij wissel automatisch het spoor weer vrij. Alles is te volgen op de display van de CS2.

Schema schakelrails en Viessmann 5217.


Schermafdruk op CS2 van schaduwstation.
Schermafdruk op CS2 van schaduwstation met nummering.


Bovenaan de helling is er een scheiding in de stroomkring gemaakt om zo in het geval van een eventueel noodzakelijke booster al een complete voorbereiding inclusief bedrading te hebben. Boven de helling komt een module met een pendelbaan. In het oorspronkelijke plan was er alleen ruimte voor scenery maar zoals het vaker gaat met de Rosenbahn veranderen de details nogal een tijdens de bouw. De reden om de pendelbaan als module uit te voeren is dat wanneer er een trein stil komt te staan op de helling of er een ontsporing optreedt de helling bereikbaar is.

Pendelbaan


De pendelbaan is een uitneembaar geheel om het zo mogelijk te maken de onderliggende pendelbaan te bereiken. Doordat de pendelbaan tegen de achterliggende muur gesitueerd is en de diepte niet zo groot is komt er een achtergrond van geveltjes van huizen van slechts enkele centimeters diep. De huisjes zijn allemaal naar eigen ontwerp gemaakt van architectenkarton en houtfineer. Kozijnen zijn wel kant en klaar evenals de meeste dakplaten (van fabrikant Auhagen) alleen worden ze met behulp van de airbrush in een andere kleur gespoten en later nog van een weathering voorzien. Alle huisjes hebben LED verlichting welke op ieder etage gescheiden is aangebracht zodat later de verlichting regelbaar is. Dit betekent dat er dus licht dichte etages in de huisjes gemaakt moesten worden. Aan de linkerzijde van de pendelbaan verdwijnt het spoor in de berg en aan de rechterzijde is er een kopstation geplaatst waar het spoor eindigt. De pendel besturing van de trein gebeurd volautomatisch via de CS2. Het kopstation heeft een afneembaar dak, zodat het interieur bereikbaar en dus vooral zichtbaar is. Als laatste zal er nog een geschilderde achtergrond achter de huisjes verschijnen.

Begin bouw pendelbaan module.
Voortgang bouw pendelbaan module.
Voortgang bouw pendelbaan module.



Externe verwijzingen


-- Wordt vervolgt --

Gebruikte Materialen


In Bewerking !
F.P.Vonk