Stoom Stichting Nederland: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie toegevoegd)
(Dordt in Stoom)
Regel 14: Regel 14:
  
  
 +
== Dordt in Stoom ==
  
 +
Sinds het begin van Dordt in Stoom, het tweejaarlijkse stoomspektakel in Dordrecht verzorgd de SSN stoomtreinpendelritten tussen station Dordrecht en de Baanhoekweg.
 +
Deze ritten worden over het algemeen uitgevoerd met óf 2 stoomlocomotieven aan weerszijden, óf de ex NS 2225 (beheer SMMR) en 1 stoomlocomotief. Vaak wordt er tussendoor gewisseld van loc(s) voor het bijtanken en bijladen van kolen.
  
  

Versie van 4 dec 2016 23:17

Stoom Stichting Nederland


Hoe het begon

De Stoom Stichting Nederland (SSN) is in 1976 opgericht door een 40 tal (?) spoorliefhebbers met als doel het behouden en rijvaardig houden van diverse stoomlocomotieven en rijtuigen voor het nageslacht. De SSN beschikt niet over een eigen museumspoorlijn, maar rijdt over de hoofdsporen in Nederland en Duitsland met haar eigen materieel. Tevens is de SSN de enige Nederlandse museumorganisatie die met haar materieel zelfstandig in Duitsland mag rijden, daar alle rijvaardige locomotieven beschikken over het verplichte ATB-E systeem en het in Duitsland geldende PZB90-systeem.


Rollend materieel

De SSN beschikt over 7 (meest Duitse) stoomlocomotieven, waarvan 3 momenteel rijvaardig, 3 diesellocomotieven, drie Belgische rijtuigen alsmede een Mitropa rijtuig. Ook zijn er enkele ex-NS rijtuigen opgenomen in de collectie van de SSN. De stoomlocomotieven van de SSN zijn de 01 1075 (welke ook in Duitsland formele toestemming heeft om te mogen rijden), de 23 023, de 41 105, de 50 1255, de 65 018 en de 8811 (Vuurloze locomotief). Tevens biedt de SSN ook onderdak aan de NS 2225 van de SMMR (Stichting Museummaterieel Railion)


Dordt in Stoom

Sinds het begin van Dordt in Stoom, het tweejaarlijkse stoomspektakel in Dordrecht verzorgd de SSN stoomtreinpendelritten tussen station Dordrecht en de Baanhoekweg. Deze ritten worden over het algemeen uitgevoerd met óf 2 stoomlocomotieven aan weerszijden, óf de ex NS 2225 (beheer SMMR) en 1 stoomlocomotief. Vaak wordt er tussendoor gewisseld van loc(s) voor het bijtanken en bijladen van kolen.