Kortkoppeling: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '== Kortkoppeling == thumb|350px|right|<center>''v.l.n.r. Roco, Fleischmann, Märklin, Kadee De kortkoppeling is een koppeling...')
 
Regel 25: Regel 25:
 
=== Intern ===
 
=== Intern ===
 
* [[NEM-schacht]]
 
* [[NEM-schacht]]
 +
* [[Relexkoppeling]]
  
 
=== Extern ===
 
=== Extern ===

Versie van 29 jan 2021 21:59

Kortkoppeling

v.l.n.r. Roco, Fleischmann, Märklin, Kadee

De kortkoppeling is een koppeling tussen locomotieven, rijtuigen of wagons, waarbij de voertuigen met de kleinst mogelijke bufferafstand met elkaar gekoppeld worden. Kortkoppelingen zijn er in vele uitvoeringen en worden door diverse fabrikanten geleverd.

In tegenstelling tot de gebruikelijke Relex-koppelingen (ook wel beugelkoppelingen genoemd) dient de kortkoppeling een knikvaste verbinding tussen de twee wagens tot stand te brengen. In bochten wordt de bufferafstand enigszins vergroot door een kortkoppelingsmechanisme die onder de wagen of het rijtuig is aangebracht, om probleemloos door de bocht te kunnen rijden zonder overbuffering. Bij het tegen elkaar komen van de wagons of rijtuigen, koppelen de voertuigen automatisch. Het weer scheiden van elkaar is mogelijk met de hand, of op afstand bestuurbaar via een ontkoppelrail of via een ontkoppelingsfunctie op de locomotief.


Märklin kortkoppeling

De Märklin kortkoppeling (afgekort KK) zijn er in diverse uitvoeringen. Er zijn klikbare uitvoeringen die in een NEM-schacht gestoken kunnen worden, een uitvoering welke onder wagons/rijtuigen geklikt/geschroefd dienen te worden en een uitvoering die onder een locomotief bevestigd dient te worden. Voor rijtuigen zijn er tevens uitvoeringen die een stroomvoerende verbinding tussen de rijtuigen maakt. Deze zijn er in een normale uitvoering, maar ook in een vaste verbinding tussen 2 rijtuigen.


Verwijzingen (links)

Intern

Extern

Bronnen: [1]

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten