Fleischmann 1470: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
k
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 9: Regel 9:
 
Bron: [http://www.nicospilt.com/index_Treinstellen_TV.htm Nico Spilt – Langs de Rails]   
 
Bron: [http://www.nicospilt.com/index_Treinstellen_TV.htm Nico Spilt – Langs de Rails]   
 
<br/><br/>
 
<br/><br/>
Meer informatie over de Sprinter / Plan Y is te vinden in het Grootspoor artikel: [[:Serie Plan Y]].
+
Meer informatie over de Sprinter / Plan Y is te vinden in het Grootspoor artikel: [[:Bouwserie Plan Y]].
  
 
<br style="clear:both" />
 
<br style="clear:both" />
Regel 91: Regel 91:
 
</gallery>
 
</gallery>
  
== '''Revisiegeschiedenis (vóór transfer)''' ==
 
 
{| class="wikitable"
 
! colspan="3" | "oude" revisiegeschiedenis
 
|-
 
! Datum
 
! Auteur
 
! Aanpassing
 
|-
 
|16 Maart 2010 || Jos || Pagina aangemaakt
 
|-
 
|18 Augustus 2012 || Treinsmurf  || Overgezet naar Wiki 2
 
|-
 
|}
 
  
 
----
 
----
[[Categorie:Overige Treinstellen]][[Categorie: Serie Plan Y]]
+
[[Categorie:Fleischmann H0 Treinstellen]]

Huidige versie van 30 dec 2018 om 09:39

Fleischmann 1470 SGM / “Plan Y” / Sprinter treinstel van de NS

Fleischmann 1470 SGM / “Plan Y” / Sprinter treinstel van de NS


Voorbeeld

Sprinter / Plan Y

Grootspoor: De eerste Sprinters kwamen in 1975 op de baan; negen jaar later reden er 90 rond. Ze worden ook wel aangeduid als SGM (StadsGewestelijk Materieel) of als plan Y. Hun naam hebben ze te danken aan hun hoge aanzetversnelling, die overigens wel flink wat energie kost. Er zijn zowel tweewagenstellen als driewagenstellen. De tweewagenstellen hebben geen toiletten en geen eersteklas; de oudste stellen hebben zelfs geen doorloopmogelijkheid tussen de twee rijtuigen. De tweewagenstellen doen voornamelijk dienst op korte trajecten rond Rotterdam en op de Zoetermeerlijn. De driewagenstellen draaien in de hele Randstad onopvallend hun rondjes in de stoptreindienst. In 2003 is een groot revisieprogramma van start gegaan, waarbij de driewagenstellen in Denemarken worden gemoderniseerd. Ze krijgen na de revisie ook een nieuw nummer (2836 wordt 2936 etc.). De gemoderniseerde Sprinters worden aangeduid met SGMm. Ze worden oneerbiedig ook wel Vlaflip genoemd. Vanaf 2008 rolde een nieuwe generatie Sprinters uit de fabriek SLT (Sprinter Light Train). Het in bedrijf nemen verliep tot 2010 moeizaam. Bron: Nico Spilt – Langs de Rails

Meer informatie over de Sprinter / Plan Y is te vinden in het Grootspoor artikel: Bouwserie Plan Y.


Model

Fleischmann 1470

Het model 1470 betreft een treinstel van de Sprinter / Plan Y uit tijdperk IV/V van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het model is analoog en is in het bezit van een wisselstroom motor en een relais. Het treinstel is uitgerust met lampjes als verlichting, heeft voor een geel 3-punts voorsein en achter een 2-punts rood sluitlicht. Het treinstel is van binnen verlicht middels lampjes. Beide delen worden gekoppeld via een stroomgeleidende koppeling. In de bestuurderscabine is een machinist aanwezig.


Verpakking

Verpakking

Eenvoudige doos bestaande uit 2 delen resp: bodem uit piepschuim waarover een deksel met transparant venster.


Aandrijving

Standaard model is analoog uitgevoerd met DC-motor welke geschakeld wordt met een electro-mechanisch relais uitgevoerd als „printrelais” waarop tevens een gelijkrichtcel is gemonteerd. Motor - schakelrelais - sleper bevinden zich in één bak.

Model in zijn standaard analoge uitvoering gedraagt zich goed op de baan. In tegenstelling tot de modellen uitgevoerd met AC-motor loopt deze rustig aan om als Sprinter heel snel op snelheid te komen alsof een optrek/afrem instelling aanwezig is.(wat niet het geval is natuurlijk). Bij het „stop spanning” loopt het stel nog een paar cm uit. Korte bochten (R1) géén probleem !


Verlichting

Koppen zijn voorzien van 3-puntsverlichting gevoedt door rood en wit gloeilampje via lichtgeleiders. De lichten, hel en rood, wisselen met de rijrichting. Standaard model heeft geen binnenverlichting.

Materiaal

Kap en chassis uit kunststof evenals de wielstellen. In de koppen zijn metalen gietdelen aanwezig waarin o.m. de profielen voor lampjes en lichtgeleiding. Deze gietdelen geven ook het noodzakelijke gewicht aan het treinstel. De bakken zijn binnen voorzien van interieur zoals zitbanken e.d. evenals haakse metalen beugels, bevestigd aan bodem en waarop aan de bovenzijde en print is aangebracht die over de volle lengte van de bak loopt. Print, met printsporen waarop in een later stadium gemakkelijk binnenverlichting e.d. gemonteerd kan worden. Tussen de rijtuigen een 2-aderig snoertje met mannetje-vrouwtje stekers t.b.v. de wisselende verlichting.


Details

Model is gedetailleerd uitgevoerd zoals, opschriften, ingezette metaalkleurige vensters, dakventilatie enz. en vooral de onderzijde veel details vergelijkbaar met de grootspoorrijtuigen.


Bijzonderheden/Opmerkingen

Het model is tevens in een gelijkstroom versie uitgebracht onder artikelnummer 4470.

Gegevens van dit Treinstel
Art.nr. Type Bouwjaar Uitvoering Motor Tijdperk Bedrijfsnr. Bedrijf Kleur Behuizing Bijzonderheden
1470 Plan Y 1998-2001 Analoog (AC) ? IV 2011 NS Geel Kunststof -

Conclusie

Model is al enige jaren in mijn bezit en is vrijwel altijd op de baan aanwezig. In het begin al heel snel problemen met het electronisch mechanisch omschakelrelais en deze vervangen. Later voorzien van een eenvoudig C81 decodertje en verdere verbouwingen zoals led-binnenverlichting en vervanging van front/sluitverlichting eveneens door ledjes. De 2 verbindings-snoertjes vervangen door 3-voudige met nieuwe stekers .

Externe Verwijzingen (links)

Meerdere Modelfoto's