Railcom: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '== Railcom == Railcom is een techniek die 2 richting verkeer tussen DCC decoder en centrale mogelijk maakt. Railcom is een NMRA-standaard (NMRA 9.3.2) is ontwikkeld...')
 
k
 
Regel 38: Regel 38:
 
* [http://www.nmra.org/index-nmra-standards-and-recommended-practices NMRA stanaarden 9.3.1 en 9.3.2 (Railcom)]
 
* [http://www.nmra.org/index-nmra-standards-and-recommended-practices NMRA stanaarden 9.3.1 en 9.3.2 (Railcom)]
 
* [http://www.esu.eu/en/support/white-papers/railcomplusr/ white paper Railcom Plus op ESU website]
 
* [http://www.esu.eu/en/support/white-papers/railcomplusr/ white paper Railcom Plus op ESU website]
 +
 +
{| class="toccolours" style="font-size:85%; margin-top:1em; margin-bottom:-0.5em; border: 1px solid #aaa; padding: 5px; clear: both; width:100%;"
 +
|
 +
== <sup>Bronnen, Referenties en/of Voetnoten</sup> ==
 +
<sup><references></references></sup>
 +
 +
|}
 +
  
 
----
 
----
 
[[Categorie:Baanbesturing Algemeen]]
 
[[Categorie:Baanbesturing Algemeen]]

Huidige versie van 20 jan 2017 om 20:27

Railcom

Railcom is een techniek die 2 richting verkeer tussen DCC decoder en centrale mogelijk maakt. Railcom is een NMRA-standaard (NMRA 9.3.2) is ontwikkeld door de firma Lenz. Bij Railcom stuurt de centrale een DCC pakketje en nadat dit verzonden is schakelt de centrale even voor een korte periode om van verzenden naar ontvangen. In deze korte periode kan een decoder die Railcom ondersteund een signaal op de rails plaatsen. Een Railcom detector in de centrale kan het signaal oppikken en verder verwerken. Voor Railcom moet de centrale, booster en decoder railcom onderdersteunen. Daarnaast zijn tevens Railcom detectoren nodig. Bij Railcom word het treinnummer gedetecteerd indien de detectiemodules RailCom compatibel zijn. Alleen het treinnummer en richting worden verzonden.

Railcom Plus

Railcom Plus is een doorontwikkeling van Railcom en is ontwikkeld door ESU. Met RailComPlus® systeem melden decoders die zijn uitgerust met RailComPlus® zich automatisch aan bij een passende centrale welke RailComPlus® ondersteund. Een centrale die RailComPlus® ondersteund is o.a. de ECoS. Met Railcom Plus is het mogelijk decoders bij de centrale aan te melden, het automatisch omprogrammeren van decoders via de centrale, het programmeren van de decoders, het doorgeven van functies aan de Railcom Plus centrale.

Een locomotief die Railcom Plus ondersteund, zal zich automatisch aanmelden bij de centrale en zal zijn naam, loc-adres en functies melden bij de centrale. De centrale slaat deze informatie op, waarna de locomotief en zijn functies bestuurd en aangepast kan worden met de centrale. Deze techniek (Railcom Plus) is dus een soort tegenhanger van het MFX protocol.

wat kan Railcom Plus

  • Het detecteren van een locomotief met een decoder die railcom ondersteund
  • De loc-decoder kan informatie over zijn functies en snelheid naar de centrale sturen
  • Locatiebepaling waar de locomotief zich op de baan bevindt.
  • Snelle terugmelding van CV waardes tijdens het programmeren op de baan
  • DCC commando compatible (begrijpt DCC commando's)

De ECoSsen, LokPilot V4.0 en Loksound V4.0 kennen RailComPlus. Hardwarematig is de LokPilot V3.0 met RailComPlus® uitgerust. T.z.t komt hiervoor een Firmware update.

Verschil Railcom Plus en MFX

Bij MFX wordt gekeken of er een nieuwe locomotief op de baan staat. Zoja, dan worden de gegevens hiervan door de centrale ingelezen. Er wordt een ID met adres aangemaakt en vervolgens worden alle gegevens weer terug naar de decoder gezonden. Hierna worden alleen nog gegevens door de locomotief verzonden indien de centrale hierom vraagt. Bij het MFX signaal zijn hiervoor ook langere tussenpauzes voor terugmelding beschikbaar.

Bij RailCom Plus, wordt alleen de instelgegevens van de decoder opgevraagd en in de database van de centrale opgeslagen. Enkel als er al een decoder met hetzelfde adres in de database aanwezig is wordt er een andere adres naar de decoder gestuurd.


Bron:Informatie afkomstig van 3railforum topic=29752.0:[1]

Verwijzingen

Intern

Extern

Bronnen, Referenties en/of Voetnoten