Modelspoorwegbouw deel 2 – Techniek en Scenery: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
Regel 42: Regel 42:
  
 
----
 
----
[[Categorie:Overige Boekrecensies]][[Categorie:Modelspoorboek]]
+
[[Categorie:Modelspoorboek]]

Huidige versie van 14 mrt 2021 om 10:19

Modelspoorwegbouw deel 2
Modelspoorwegbouw-2.jpg
Gegevens:
Titel: Modelspoorwegbouw deel 2
Ondertitel: Techniek en Scenery
Schrijver: T.L. Hameeteman
Uitgever: Elsevier
ISBN-10: -
ISBN-13: -
Bladzijden: 184
Bindwijze: Hardcover
Leverbaar: Nee
Taal: Nederlands

Recensie

De subtitel van dit boekje is naar mijn mening ietwat misleidend: “techniek ván de scenery” was beter geweest. Aan de hand van 1:1 voorbeelden laat de schrijver zien wat de mogelijkheden in de schaal 1:87 kunnen zijn. Logisch dat de schrijver dus eerst begint met de “grondgebonden” zaken: ballastbed, weilanden, bergen en heuvels, heide, akkers, water enzovoort. Hij gaat verder met een kabelbaan en dan de tunnels, bruggen en viaducten en achtergronden.

Gebouwen op de baan vind je in vele maten en soorten. Tips voor het zelf bouwen met gebruik van plastic platen, het lijmen en verven van deze gebouwen staan ook in dit boek vermeld.

Een “verzameling” gebouwen die vlak bij elkaar staan vormen een stad of een dorp. Elk heeft zijn eigen sfeer, met huizen en winkels, of boerderijen en villa’s met al dan niet grote tuinen. Heb je eenmaal een stad of een dorp op je modelspoorbaan staan, dan kan en mag een station natuurlijk niet ontbreken. Per slot van rekening willen of moeten de Preisertjes met de trein naar hun werk of school, op vakantie of gewoon een dagje uit. De grootte van stad of dorp bepalen mede de afmetingen van het station en omgeving, plus de lengte van de perrons en overkappingen.

Behalve spoorwegen verbinden ook verkeerswegen de verschillende steden en dorpen met elkaar, en soms kruisen deze 2 wegensoorten elkaar: de spoorwegovergang. Als deze items staan in dit boek beschreven, voorzien van de nodige foto’s om het één en ander te verduidelijken.

Er zijn bij verschillende stations goederenoverslagplaatsen of aparte goederenstations. Daarbij horen soms ook rangeerterreinen en soms locdepots en evt. een kolenlaadplaats. Op veel goederenwagens staan coderingen waarmee aangeduid wordt voor welke soort lading de wagon bedoeld is, wat het maximum laadvermogen is en dergelijke.

Industrie op de modelbaan is een item apart: er zijn veel soorten industriën, elk met zijn eigen eisen en wensen: een elektriciteitsbedrijf, een graansilo, een houtzagerij en nog veel meer worden hier beschreven. En na het werk moeten het Preiservolk zich kunnen ontspannen aan het meer, in een hotel of op de camping, in het zwembad, op de kermis of in het circus. Al deze mogelijkheden worden bekeken en uitgewerkt.

Een (binnen)haven op de modelbaan biedt diverse mogelijkheden voor wat betreft spooraansluitingen, opslag en overslag en rangeermogelijkheden.

Het leven en spoorbedrijf gaan ook in de avonduren en nachten door. Dus zal er verlichting ingebouwd moeten worden in treinen en gebouwen en langs de wegen. En vergeet de verlichte reclameborden niet.

Een apart “vak” binnen de modelbouw is het fotograferen van modelbanen en/of onderdelen daarvan, al dan niet met gebruik van flitslicht,statief, tegenlicht e.d.

Tot slot nog een overzicht van fabrikanten van scenery-materiaal, lijmen, verfsoorten, rookapparatuur, enzovoort uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.