Märklin 37643: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 73: Regel 73:
  
 
== Bijzonderheden/Opmerkingen ==
 
== Bijzonderheden/Opmerkingen ==
 +
Märklin heeft een vergelijkwaardig model in 2011/2012 uitgebracht onder artikel nr. 37627.
 +
 
{| class="wikitable"
 
{| class="wikitable"
 
! colspan="11" | '''Gegevens van deze Diesel locomotief'''  
 
! colspan="11" | '''Gegevens van deze Diesel locomotief'''  

Versie van 19 jul 2012 22:14

Märklin 37643 Am842 MaK Dieselloc van de SBB Cargo

Märklin 37643 Am 842 MaK Dieselloc van de SBB Cargo


Voorbeeld

Am 842 MaK/Vossloh

Grootspoor: Jaren achtereen werd het Kieswerk bij Blausee-Mitholz bediend met elektrische tractie. Vroeger met alle bekende BLS tractie. Sinds 2002 heeft de SBB Cargo al het stukgoed en bediening van raccordementen in beheer en werd Blausee-Mitholz voornamelijk door de bekende voormalige Gotthard loc Ae 6/6 bediend.

Sinds de zomer van 2006 is de bediening van Blausee-Mitholz overgenomen door de SBB Cargo diesel locomotief Am 843. Dit is een Vossloh MAK 1700BB machine. Deze machines zijn in Thun gestationeerd en verzorgen vandaar uit de bediening. Helaas is de MAK 1700BB niet in model verkrijgbaar. Märklin maakt wel een zusje van de Am 843 MaK 1700BB en dat is de Am 842 MaK 1000BB. De SBB Cargo Am 842 wordt door de SBB rond het Duitse grensgebied ingezet en is ook voorzien van de Duitse Indusi. De SBB Cargo Am 843 wordt door geheel Zwitserland ingezet maar niet in Duitsland. Na lang twijfelen heb ik het model dat Märklin maakt onder het nummer 37643 toch aangeschaft.

Meer informatie over de Am 842 en 843 is te vinden in het Grootspoor artikel: Am 842.

Model

Märklin 37643

Deze foto geeft de sfeer op de modelbaan zeker weer. Naast de Märklin Ae 6/6 vindt deze diesel Am 843 / 842 zeker zijn inzet op Blausee-Mitholz in schaal 1 op 87. Het model 37643 betreft een Diesel locomotief van het type Am 842 van de Schweizerische Bundesbahn (SBB Cargo) in rood/blauwe kleurstelling uit tijdperk V. Het model is digitaal en is in het bezit van een klokanker motor en een Märklin mfx-decoder. Het model heeft een 3-punts frontsein en een wit zwitser’s sluitsein, welke wisselt met de rijrichting. Het model is 16,5 cm lang en is voorzien van kort-koppelingen (KKK).


Verpakking

Verpakking zijkant
Verpakking

De verpakking bestaat uit een grijze kartonnen doos met een kartonnen hoes eromheen geschoven. De locomotief zit in een kunststof omhulsel met een kunststof hoes.


Aandrijving

Zoals alle modellen van dit type (NS 6400 etc) is ook hier een klokanker motor toegepast en zijn alle twee draaistellen aangedreven. De aandrijflijn is nog steeds de verouderde ingewikkelde versie met gaffel en veel tandwielen zoals Märklin al jaren toepast in de Br 212 V100. Een cardan aandrijving was m.i. beter op zijn plaats geweest.

Voorheen werd bij dit soort modellen de decoder geïntegreerd in de bovenliggende printplaat. Bij dit model van de SBB Am 842 (alsmede ook de uitgeleverde NS 6409 onder nummer 37644) is een losse mfx decoder toegepast. Deze is rechtop gezet en steekt half zichtbaar in het machinistenhuis.

Verder kan het model probleem opleveren bij K-rail wissels. Op de wissels tilt de sleper het draaistel een fractie op. Genoeg om tractieverlies te veroorzaken. Bij nadere bestudering bleek dat de sleper tegen nokjes aanslaat en dan net onvoldoende ruimte heeft om te bewegen op de hoge punt contacten van de wissels. Op de foto hieronder zien we het draaistel zonder middensleper maar wel met stroomafname voor de massa op de wielen Ook hier zien we bij „A” de nokjes die ook bij het sleper draaistel te vinden zijn. Bij „B” zijn de nokjes met een kleine zijkniptang weggeknipt en heeft de sleper genoeg ruimte voor de bewegingen bij de wissels. Het probleempje is hiermee dan ook volledig opgelost. De nokjes maken onderdeel uit van de sleperhouder, aan het draaistel van de loc zelf wordt dus niks gewijzigd.



Verlichting

Het model heeft een 3-punts frontsein en een wit zwitser’s sluitsein, welke wisselt met de rijrichting. De verlichting bestaat uit onderhoudsvrije LED's.


Materiaal

De ombouw is in een zware, metalen uitvoering en de cabine is van plastic. De dunne hekwerkjes langs de loc zijn bij dit model van metaal gemaakt, waardoor het risico op breken klein is.


Details

Bij nader bestudering van het model Am 842 blijkt dat Märklin volledig de plank mis slaat. Wat het meest opvalt is dat de roosters in de lange huif niet kloppen. Wie verder gaat kijken vindt veel meer niet kloppende details aan het model. Wat blijkt, Märklin heeft voor het model SBB Cargo AM 842 (M 37643) een kleurvariant gemaakt van de Oostenrijkse 2070 welke Märklin eerder in model had uitgebracht onder nummer 37647. Bij het model is op de kop van de korte huif te zien dat de schrikstrepen op de bufferbalk en het geel op het hekwerk ook vergeten zijn. Märklin heeft zich er met een jantje-van-leiden afgemaakt met dit SBB model, mocht kennelijk niet meer kosten dan een bestaand model. Voorheen werden aan de Stucton „Carin” wel wijzigingen aan de huif aangebracht t.o.v. de NS 6400.

Van opzij is er geen vrije doorkijk in het machinistenhuis en is de decoder gedeeltelijk te zien


Bijzonderheden/Opmerkingen

Märklin heeft een vergelijkwaardig model in 2011/2012 uitgebracht onder artikel nr. 37627.

Gegevens van deze Diesel locomotief
Art.nr. Type Bouwjaar Uitvoering Motor Tijdperk Bedrijfsnr. Bedrijf Kleur Behuizing Bijzonderheden
37643 Am 842 2006 Digitaal 6090mfx Klokanker V 843 SBB Cargo Rood/Blauw Metaal/Kunststof -

Conclusie

Het model 37643 klopt op een aantal punten niet met het grootspoor voorbeeld. Op de keper beschouwd klopt van dit model veel niet. De roosters in de lange huif kloppen niet, deze komen niet overeen met de werkelijkheid. De kleurstelling en de afwerking is redelijk, de schrikstrepen en het geel op het hekwerk mist en het machinistenhuis heeft geen vrije doorkijk doordat de mfx-decoder duidelijk zichtbaar is en de doorkijk belemmert. De techniek (klokanker motor, mfx decoder en rijeigenschappen) zijn in orde. De rijeigenschappen waren nog beter geweest als er een cardan aandrijving toegepast zou zijn. Dat het model niet klopt met de werkelijkheid, zal voor veel hobbyisten niet zoveel uitmaken. Het gaat immers om de sfeer en de kleurstelling, die geeft een goede indruk.

Externe Verwijzingen (links)

Meerdere Modelfoto's

Aanvullende foto's van dit model gewenst! Voeg onder "bewerken" met onderstaande syntax enkele foto's toe.

<gallery caption="Foto Galerij" widths="150px" heights="150px" perrow="4">
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
</gallery>

Revisiegeschiedenis (vóór transfer)

"oude" revisiegeschiedenis
Datum Auteur Aanpassing
24 Oktober 2006 Johan de Reuver (Blausee-Mitholz) 3Rail website-artikel aangemaakt
24 Mei 2011 Jos Overgezet vanaf 3Rail website
24 Mei 2011 Redactie Artikel in bewerking
19 Juli 2012 Treinsmurf Overgezet naar Wiki 2 en deels herschreven
In Bewerking !
Treinsmurf