Met de trein door Nederland 1947-1986: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 26: Regel 26:
  
 
----
 
----
[[Categorie:Overige Boekrecensies]][[Categorie:Grootspoorboek]][[Categorie:Media Nederland]]
+
[[Categorie:Overige Boekrecensies]][[Categorie:Grootspoorboek]][[Categorie:Media Nederland]][[Categorie:Boekrecensie Nederland]]

Versie van 8 jun 2014 21:20

width="16"
Boek: Met de trein door Nederland 1947-1986
  • Titel: Met de trein door Nederland 1947-1986
  • Ondertitel: -
  • Schrijver: L.J.P. Albers
  • Uitgever: Uquilair BV
  • ISBN-10: ISBN 907151367X
  • ISBN-13: ISBN 9789071513671
  • Bladzijden: 400
  • Bindwijze: -
  • Leverbaar: Nee
  • Taal: Nederlands

Recensie

Dit is alweer het 3e boek van deze fotograaf. De boeken 1 en 2 gingen over de tramlijnen van de NZH, verdeeld over Noord- en Zuid-Holland.

In dit boek het verslag van een fotografische rondrit in meer dan 500 zwart/wit foto’s door een groot deel van Nederland, gemaakt tussen 1947 en 1986. Een aantal van de foto’s zou niet gemaakt kunnen zijn zonder de medewerking van de NS, medewerkers van de NS uit diverse functiegroepen uit rangen en standen en niet te vergeten het Spoorwegmuseum.

Albers staat bekend als een “compositie-fotograaf”. Hij heeft oog voor detail en zijn foto’s zijn van hoge kwaliteit. Daarom zijn veel van zijn foto’s in na-oorlogse boeken over spoor- en trambedrijven opgenomen.

De eerste foto werd gemaakt op 27 april 1947 op Amsterdam CS en in de loop van de 13 volgende jaren zou hij daar nog vele honderden foto’s maken. In 1950 kreeg Luud Albers vanwege het slagen voor een schooldiploma van een oom een “Algemeen Abonnement”, waarmee hij een maand lang door Nederland kon reizen en foto’s kon maken. En met toestemming van de NS zelfs in locdepots en op rangeer- en opstelterreinen. In latere jaren was er wat meer geld beschikbaar voor het reizen per trein en auto en breidde de verzameling foto’s zich gestaag uit. Er konden nu ook foto’s van andere plaatsen gemaakt worden dan van Amsterdam en omgeving alleen. Na een foto-rondgang door Nederland, die start in Amsterdam, keren we aan het eind van het boek weer in Amsterdam terug.

Zelf zegt de schrijver in het voorwoord dat het boek een onevenwichtig werk is geworden. Van sommige locaties staan foto’s naast elkaar die met een tussenpoos van soms 25 jaar gemaakt zijn. Het verschil is dan ook duidelijk te zien: niet alleen van materieel, maar ook van infrastructuur.