Massadetectie, secties en blokken: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 82: Regel 82:
 
* Men vraagt zich af waarom iemand tegenwoordig, met C-rails, geen volledige massadetectie toe zou willen passen. Het kost niets extra, levert zelfs minder werk op en levert betrouwbaarder detectie op.
 
* Men vraagt zich af waarom iemand tegenwoordig, met C-rails, geen volledige massadetectie toe zou willen passen. Het kost niets extra, levert zelfs minder werk op en levert betrouwbaarder detectie op.
  
* Wellicht nog handig als toevoeging: bij volledige detectie in 1 richtingsverkeer pas ik nu drie melders toe zodat ik de middelste melder als remmelder kan gebruiken en de loc niet vanaf het begin van het blok remt en tergend langzaam naar de stopmelder rijdt. Vooral bij lange blokken een voordeel.
+
* Wellicht nog handig als toevoeging: bij volledige detectie in eenrichtingsverkeer pas ik nu drie melders toe zodat ik de middelste melder als remmelder kan gebruiken en de loc niet vanaf het begin van het blok remt en tergend langzaam naar de stopmelder rijdt. Vooral bij lange blokken een voordeel.
  
* Als je met Koploper rijd kun je natuurlijk netjes leren remmen. Dan zijn 2 melders echt wel genoeg.
+
* Als je met Koploper rijdt kun je natuurlijk netjes leren remmen. Dan zijn 2 melders echt wel genoeg.
  
* Koploper-rijder: Als je een blok van 2,5 meter hebt en alleen een inrijmelder van 2,10 en een stopmelder van 0,40, begint de trein te vertragen zodra hij het blok binnenkomt . Uiteraard stopt hij netjes op de melder, maar hij vertraagd al vroeger dan nodig is. Dat kun je voorkomen door er een derde melder tussen te leggen en in de blokgegevens aan te geven dat hij op die melder tot gemiddelde snelheid af moet remmen. Hij blijft dan het eerste stuk van het blok gewoon op snelheid.
+
* Koploper-rijder: Als je een blok van 2,5 meter hebt en alleen een inrijmelder van 2,10 en een stopmelder van 0,40, begint de trein te vertragen zodra hij het blok binnenkomt. Uiteraard stopt hij netjes op de melder, maar hij vertraagt al vroeger dan nodig is. Dat kun je voorkomen door er een derde melder tussen te leggen en in de blokgegevens aan te geven dat hij op die melder tot gemiddelde snelheid af moet remmen. Hij blijft dan het eerste stuk van het blok gewoon op snelheid.
  
 
== Verwijzingen (intern) ==
 
== Verwijzingen (intern) ==

Huidige versie van 18 feb 2020 om 16:02

Voorwoord

Regelmatig krijgen we de vraag hoe nu blokken en secties gemaakt moeten worden. Om nu vooral de nieuwkomers te helpen is hieronder een kort en simpel verslag samengevat. Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden maar dit artikel gaan we uit van het softwareprogramma Koploper in combinatie met massadetectie en C-rails. Er wordt niet dieper in gegaan op de werking(of keuze) van de terugmelding maar beperken ons puur tot de realisatie.


Blokindelingen

644-blokindeling-eenrichtingsverkeer.jpg
645-blokindeling-tweerichtingsverkeer.jpg
  • Het grote voordeel van volledige detectie is dat er ook achter gebleven wagens gedetecteerd worden.
  • Nu zijn er nog allerlei variaties op bovenstaande tekening mogelijk maar ik heb mij hier nu beperkt tot de basis.

Voorbereidend werk (C-rail)

Knippen van de massaverbindingen Om massadetectie te kunnen toepassen is het noodzakelijk om de C-rails aan te passen. Aan de onderzijde van de rails is te zien dat met kleine "bruggen" beide railstaven met elkaar verbonden zijn. Deze railstaven dienen van elkaar gescheiden te worden waarna één railstaaf dient als massa en de andere gebruikt wordt voor detectie cq terugmelding

Voor nog meer details over het aanpassen van zo'n c-rail, zie artikel

643-aansluitschema-c-rails.jpg
C-rails knippen 001-detail.jpg



Aanbrengen van de isolaties
Bij de C-rail isoleer je één van de twee spoorstaven. Aan deze geïsoleerde spoorstaaf wordt straks de terugmelder (S88-kontakt) aangesloten. Een paar voorbeelden van deze isolatie vindt je hieronder.

Iso-Crail-Spoorstaaf-krimpkous.jpg
Iso-Crail-Spoorstaaf-krimpkous-onder.jpg


Iso-Crail-74030-Spoorstaaf.jpg
Iso-Crail-74030-Spoorstaaf-onder.jpg



Isolaties aanbrengen K-rail

Bij het gebruik van K-rail kan gebruik gemaakt worden van een tweetal mogelijheden.
De eerste (meest permanente) is het doorslijpen / doorzagen van de spoorstaaf. Om ongewenst kontakt te voorkomen kan de sleuf gevuld worden met bijv. tweecomponentenlijm.
De tweede variant is gebruik te maken van kunsstof raillassen. Deze worden aangebracht in plaats van de normale metalen raillas. Twee geschikte types zijn die van Fleischmann (nr. 6403) en Peco (SL-11). Beide zijn geschikt voor de railstaaf van Märklin. (De kunsstsofraillassen van Piko en Roco zijn te smal. Bij Peco is er ook een versie voor code 75-rail. Ook deze past niet)

Isolatie-dmv-Zaagsnede.jpg


Isolatie-met-Peco-SL11.jpg
Isolatie-Peco-SL-11.jpg


Isolatie-met-FLM6403.jpg
Isolatie-FLM6403.jpg



Tenslotte

  • Om te voorkomen dat de railstaven alsnog tegen elkaar komen kan er voor de zekerheid nog een Dremel doorheen gejast worden zoals te zien op onderstaande foto:
646-doorslijpen-spoorstaaf.jpg

Enkele gebruikers tips/opmerkingen uit bovengenoemd forum topic

  • Men vraagt zich af waarom iemand tegenwoordig, met C-rails, geen volledige massadetectie toe zou willen passen. Het kost niets extra, levert zelfs minder werk op en levert betrouwbaarder detectie op.
  • Wellicht nog handig als toevoeging: bij volledige detectie in eenrichtingsverkeer pas ik nu drie melders toe zodat ik de middelste melder als remmelder kan gebruiken en de loc niet vanaf het begin van het blok remt en tergend langzaam naar de stopmelder rijdt. Vooral bij lange blokken een voordeel.
  • Als je met Koploper rijdt kun je natuurlijk netjes leren remmen. Dan zijn 2 melders echt wel genoeg.
  • Koploper-rijder: Als je een blok van 2,5 meter hebt en alleen een inrijmelder van 2,10 en een stopmelder van 0,40, begint de trein te vertragen zodra hij het blok binnenkomt. Uiteraard stopt hij netjes op de melder, maar hij vertraagt al vroeger dan nodig is. Dat kun je voorkomen door er een derde melder tussen te leggen en in de blokgegevens aan te geven dat hij op die melder tot gemiddelde snelheid af moet remmen. Hij blijft dan het eerste stuk van het blok gewoon op snelheid.

Verwijzingen (intern)