Right Track 2 Locomotive kitbuilding part 2

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorkant Cover Right Track 2

Right Track deel 2 “Locomotive kitbuilding part 2”

Algemene info

  • Titel: Locomotive kitbuilding part 2
  • Uitgever: Activity Media
  • ISBN: n.v.t.
  • Prijsindicatie: 27,50 euro
  • Speelduur: 120 minuten
  • Leverbaar: Activity Media


Recensie

In Right Track 2 gaat auteur, fotograaf en model bouwer Tony Wright verder met het afwerken en completeren van het bouwen van de 3 verschillende stoom locomotieven van verschillende merken, waarmee hij in “Locomotive kitbuilding part 1” begonnen was. Te weten:

  • de 4F van Alin Gibson (zie foto 1)
  • een GWR 61XX van SE Fine Cast (zie foto 2)
  • een A2 Pacific van DJH (zie foto 3)

Hij geeft een duidelijke uitleg bij de verschillende modellen, hierbij ziet men ook dat er weldegelijk verschillen zijn in de modellen qua gebruik van materialen voor de verschillende onderdelen. Zo is bijvoorbeeld het chassis van de A2 Pacific van DJH gemaakt van witmetaal terwijl die van de 4F van Alin Gibson gemaakt is van koper. Maar er zijn meer verschillen de ene heeft bijvoorbeeld een witmetalen behuizing terwijl die van de ander witmetaal met koper is. Buiten een aantal onderdelen die bij de bouwpakketten geleverd worden maakt Tony Wright ook nog gebruik van kleine onderdelen die hij bij verschillende leveranciers besteld of koopt. Bovendien maakt hij gebruik van koperen splitpennetjes, koperdraad, zilvernikkeldraad, twee componenten lijm en super glue. Met de koperdraad maakt hij handrails waarbij hij splitpennetjes gebruikt als hand rail houders. De zilvernikkel draad gebruikt hij voor diversen doeleinden een bijvoorbeeld hiervan is als dummy elektrische kabeltje voor de front verlichting van de A2 Pacific. Ook gebruikt Tony een splitpennetje met een veertje en wat dikker zilvernikkeldraad voor het maken van de koppeling tussen de locomotief en de tender. Het zilverdraadje wordt daarbij als een haakje omgebogen (ca. 110 graden) waarbij het andere uiteinde wordt vast gesoldeerd aan de onderkant van de tender. Het splitpennetje met veertje zit dan aan de locomotief zijde, dit geeft een mooie verende koppeling waarbij de tender de locomotief correct volgt. Deze koppeling is bedacht door een overleden kennis van Tony, maar is uitermate geschikt als kort koppeling voor locomotief en tender. Het moeilijkste werk bij een zelfbouw locomotief uit een bouwpakket is het stangenstelsel met cilinders, dit vergt een hele hoop handigheid en het is een priegelwerk. Ook hier komt een soldeerbout met regeling goed van pas. Het is ook heel erg belangrijk om een goede ingerichte en opgeruimde werkplek te hebben waar tevens een testbaan aanwezig is in de vorm van een recht stuk rail van voldoende lengte. Ook een afzuiging van de diversen luchtjes is erg belangrijk vooral met solderen en lijmen met super glue en 2 componenten lijm.

Deze DVD is een perfecte instructie voor diegene die denken om een eigen model locomotief te willen gaan bouwen. Er is wel een goede kennis van de Engelse taal vereist. De uitleg is zeer goed en gebeurd op zoals in Engeland gebruikelijk rustige en kalme manier.

Externe verwijzing

voorproefje van Right Track 2 Locomotive kitbuilding part 2


Overzicht DVD Right Track serie delen

Link Right track DVD Omschrijving
Right Track DVD 1 Locomotive kitbuilding part 1
Right Track DVD 3 Painting, Lining and finishing
Right Track DVD 4 Detailing and Improving RTR
Right Track DVD 5 Modelling Landscapes
Right Track DVD 6 Modelling Landscapes 2
Right Track DVD 7 Building Buildings
Right Track DVD 8 An Introduction to DCC
Right Track DVD 9 Practical Aspects of DCC
Right Track DVD 10 Laying Terrific Trackwork dubbel DVD
Right Track DVD 11 Weathering Techniques with Tim Shackelton dubbel DVD
Right Track DVD 12 Wiring Your Layout
Right Track DVD 13 Wagons Part 1
Right Track DVD 14 Wagons Part 2
Right Track DVD 15 Railway Operation and Signalling
Right Track DVD 16 Developments in DC and DCC