Beleid:Migratieportaal

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jos.png Doel van deze "Projectpagina" is het bespreken het van actueele "beheerszaken" m.b.t. het project Wiki 2. Géén heen en weer discussies op deze pagina maar wel de kernvragen en mogelijke beslissingen daarop. Voor de discussie is er de "Overlegpagina" van deze pagina. Voor overleg-details zijn er de overlegpagina's van de resp. categorie- en artikelpagina's.

Gebruiker Jos

Bedoeling is dat elke Gebruiker op deze pagina zijn "Eigen Kopje" aanmaakt, zie volgende Kopje

Voor details lopende werkzaamheden, zie; "To Do Lijstje"

Basiskennis Mediawiki

Toelichting; Helaas beschikken we nog niet over een Help programma in wiki 2. Tijdens de orientatie periode kan het handig zijn gebruik te maken van Wikipedia NL info. Hieronder enkele nuttige links;

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Wikipedia:Help
  2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Naamruimte
  3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Gebruik_van_categorie%C3%ABn
  4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Snelcursus
HELP !
  1. Een goed werkend Help programma heeft zeker prioriteit.
  2. Een Zandbak voor toekomstige Gebruikers (en huidige) lijkt ook wel handig.
Wie gaat dit oppakken ?

Wiki structuur

Hoogste prioriteit op dit moment is het verder sub.categoriseren van de Top-Categorieeën, zie Hoofdpagina.

Hoe die Hoofdpagina er uiteindelijk uit gaat zien is hier niet aan de orde (per d.d. !). Wel het benoemen van een aantal sub.categorieën die onder elke top-categorie komen. (Boom structuur).

Warning2.pngWerken met categorie structuur i.p.v. naamruimtes (namespaces). Lees hierover méér onder b.g. linken op wikipedia. Er is één tip die ik hier kwijt wil; alles draait natuurlijk om "Artikeltjes". Artikeltjes horen in een overzichtje, een menu dus. Bij Wiki 1 draait alles rondom "Naamruimtes". In Wiki 2 werken we met een categorie structuur. Het is zaak om het verschil tussen een "Naamruimte" en een "Categorie" te kennen en ook te begrijpen; definitie;

Denk aan naamruimten als zelfstandige naamwoorden en categorieën als bijvoeglijke naamwoorden.
Een naamruimte is waar artikelpagina’s zich in bevinden. Categorieën definiëren simpelweg pagina's
met vergelijkbare kenmerken.

Hier dan de Tip;;

  1. Stel de nog ongeoefende Schrijver heeft een artikel voor de Wiki en vraagt zich af waar hij dit artikel moet neerzetten.
  2. Hij gaat eerst naar de Hoofdpagina en kiest één van de 8 beschikbare Top categorieën, kiest bijvoorbeeld Categorie Modelbaanbesturing , daarna doet hij een keuze in de onderliggende sub.categorieën en noteert de betr. categorienaam op zijn spiekblaadje.
    1. Vindt hij echter geen passende sub.categorie handelt hij als volgt; info volgt
  3. Gaat vervolgens naar zijn "Gebruikerspagina", maakt daar het artikelbestand aan [[:Artikelnaam|Artikelnaam]]
  4. Na ev. foto-uploads naar zijn artikel typt hij ergens onderin het artikel bijv.de [[Categorie:Modelbaanbesturing]] of eventuele sub.categorienaam.
  5. That's all. Betreffende artikel verschijnt automatisch op de categoriepagina van de categorie Modelbaanbesturing waar alle artikelen genoteerd zijn of worden gerangschikt op de 1e Hoofdletter van het artikel met daarachter de link naat het betr. artikel.
  6. Nu nog even het hele leuke; gestel dat er elementen in het artikel staan die ook interessant zijn voor een andere top- of sub. categorie en/of de huidige categorie is niet juist, kan door simpel in het artikel een 2e categorie te zetten en de 1e categorie al of niet te laten staan.
  7. Als laatste; zou je alle categorieën weghalen of zelfs bij de 1e aanmaak vergeten hebben de categorie te benoemen, dan verschijnt het artikel automatisch op een overzicht van nog te benoemen artikelen.

De lering uit het bovenstaande is; bij het nadenken over de structuur van een Categorieboom moet je NIET van boven naar beneden maar vanaf de onderste laag, de artikeltjes, naar boven denken !

Werkverdeling Categoriestructuur

Onderscheiden 8 Top Categorieën voor artikelpagina's; (dus excl.Beheerpagina's)

Top Categorieën (Update 7 Jan.2012)
Categorie Aantal sub.catagorieën Status Structuur Problemen Gebruiker
Grootspoor 9 st. deels gereed Nee Jos
Modellen 20 deels gereed Ja Jos
Modelbaanbesturing n.o.t.k. zie overlegpag. Nog niet Fred (F.P.)
Rails n.o.t.k. gestart Nog niet Jos
Baanbouw n.o.t.k. 0 0 Jos
Techniek n.o.t.k. 0 0 Fred (F.P.)
Media 8 gereed Nee Jos
Handleidingen 2 ? deels gereed Nee Jos
Toelichting werkzaamheden
  1. 1e prioriteit is een goed werkende categoriestructuur opzetten uitgaande van de Top-categorieën zoals op de huidige hoofdpagina vermeld staan.
    1. Hiervoor zal het nodig zijn enkele artikeltjes als test over te zetten van Wiki 1 naar Wiki 2.
    2. Het aantal als test over te zetten artikeltjes zal zoveel mogenlijk beperkt worden om correctiewerk achteraf te voorkomen. Denk hierbij aan "bron" gegevens van oorspronkelijke auteurs enz. waarover nog geen overeenstemming is per vandaag.
    3. Het overzetten van alle artikeltjes is nog niet aan de orde en wordt t.z.t. overlegd hoe we daar mee om zullen gaan.
  2. Tijdens b.g. werkzaamheden komen een aantal "knelpunten" boven water die in dit Portaal gesignaleerd worden. Zie de Tabel hierboven onder "problemen" als signaal !

Interne verwijzingen

Projectvoortgang

--Jos 8 jan 2012 22:41 (CET)


Gebruiker Fred

Ben nu bezig met de categorie Modelbaan besturing, daar naast wil ik ook wel de categorie Techniek gaan doen. Bovendien vind ik het ook heel erg belangrijk daar er een goede help pagina komt met als onderdeel of apart een zandbak, zeg maar een oefenpagina. Wil hier ook best wel mijn steentje bijdragen, alle hulp is welkom uiteraard. Wiki 2 moeten we samen doen en als iederéén hieraan mee werkt lukt dit zeker.

Fred Vonk 25 Jan. 2012 22:45

--Jos 26 jan 2012 10:33 (CET) OK Fred, prima voorstel, jij trekt dus Modelbaanbesturing en Techniek (waarin als één van de sub.categorieën "Elektronica"). Heb dit boven in de tabel Werkverdeling aangepast. Baanbouw neem ik wel voor mijn rekening. Het inhoudelijke werk onder die top-categorieën zal ik beknopt omschrijven onder die tabel.


Gebruiker (wie volgt)