Gebruiker:Ermindewinkel/Kladblok

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In Bewerking !
Ermin

Mogelijke nieuwe pagina's

Mogelijke nieuwe help-klasse

How to's: (Hoe doe ik dit)

legenda

Uitbreiding geometrie

stations

Geometrie van stations:

banen

Voorbeelden van banen

Werken in de praktijk:

  • aanbevolen gereedschap

Omdat Z schaal zeer klein materiaal heeft, is fijn gereedschap zeer aan te bevelen.

De hier getoonde gereedschappen zijn niet "verplicht". Zij kunnen echter wel handig zijn, net als andere, niet getoonde zaken.

  • locs
  • digitaal
  • toebehoor

Het gebruik van ontkoppelrails in de praktijk

  • scenery
  • baan
    • afmetingen
    • DO's and DON'Ts

Onderhoud

Hoe sloop ik een locomotief uit elkaar? (vervanging koolborstels, lampjes, etc.)

Hoe sloop ik een reiswagon

Stalen wiel
isolatie (rond de as) is zichtbaar

Tenzij voor speciale doeleinden, zoals het inbouwen van verlichting, het plaatsen van een binnenwerk oid., zal het openen in het algemeen niet nodig zijn.

Het dak kan aan één zijde gelicht worden met een nagel of een kleine schroevedraaier (2). Hierna kan het hele dak eraf getrokken worden (3). Het binnenwerk is geheel leeg. Uitzondering hierop is het panoramarijtuig, zoals de 8728. In de wagon is een stalen gewicht te zien (4). Dit dient om de wagon ook in bochten in het spoor te houden.

Plastic wiel

Foto 5 toont een wielstel. U kunt stalen of plastic wielen aantreffen (zie hiernaast). De stalen wielen zijn geschikt om er een verbruiker van te maken voor treinherkenning met digitaal rijden. Hiertoe gebruikt u weerstandslak. Ook zijn stalen wielen nodig voor de stroomtoevoer bij binnenverlichting.

De wielen zijn met een schroevedraaiertje uit hun houder te wippen. Terugplaatsen is wat lastiger. Met dezelfde schroevedraaier de houder een itsje openbuigen (niet af laten breken!). Dan kan met licht duwen het wielpaar teruggeplaatst worden.

Hoe sloop ik een goederenwagon

Stalen wiel
isolatie (rond de as) is zichtbaar
Plastic wiel

Foto 3 toont de onderzijde van een typische goederenwagon. U kunt stalen of plastic wielen aantreffen (zie hiernaast). De stalen wielen zijn geschikt om er een verbruiker van te maken voor treinherkenning met digitaal rijden. Hiertoe gebruikt u weerstandslak. Ook zijn stalen wielen nodig voor de stroomtoevoer bij binnen- of sluitlichten.

De wielen zijn met een schroevedraaiertje uit hun houder te wippen. Terugplaatsen is wat lastiger. Met dezelfde schroevedraaier de houder een itsje openbuigen (niet af laten breken!). Dan kan met licht duwen het wielpaar teruggeplaatst worden.

Lang niet alle goederenwagens zijn uit elkaar te halen. Als het al mogelijk is kan alleen de behuizing worden weggehaald. Dit gaat simpel door een kleine schroevedraaier tussen het frame en de behuizing te zetten en het geheel los te wrikken. Als dit niet gemakkelijk gaat zit de behuizing waarschijnlijk gelijmd of gestansd (3). Niet forceren. Als het wel gaat ziet het eruit als op de foto's 4 en 5.

Hoe voorkom ik roest op de rails

Schematische tekening voor een schoonmaaktooltje

Het gebeurt erg frequent dat de locs op een Z-baantje hortend en of onregelmatig lopen. In bijna alle gevallen ligt dit aan roestvorming, en vaker nog vuil, op de rails. De volgende methoden zijn voornamelijk gecompileerd uit het forum 3-rail Z-spoor Het tooltje hiernaast bestaat uit een handvat met een metalen staaf, met daaraan een stukje plat gesoldeerd. Op dit plat is een doekje geplakt, zodanig dat het doekje te vervangen is. Helemaal mooi is als het (wasbare) doekje als een sok over het plat past. Met een tooltje als dit kunnen ook de wat moeilijk bereikbare delen gepoetst worden.

Lapje met wasbenzine

Wasbenzine kan ook gebruikt worden om de draaiende onderdelen van loks schoon te maken. Wees hier echter voorzichtig mee. Niet alles in wasbenzine bestendig. Tegelijk poetsen verwijderd ook het niet opgeloste vuil.

Geleidende olie

Gebruik een lapje of een wattenstaafje om de rails te olieën. Spaarzaam gebruiken. Teveel olie kan zich ophopen in de loks. Deze kunnen dan problemen krijgen met de koolborstels en zelfs de electronica (in geval van digitaal rijden)

Railreinigingswagen 8802

Railreiniginglocomotief 8802

Dit is één van de oplossingen van Märklin. Het werkt door een sneller (2×) ronddraaiend getand wieltje voor elke rail, waarmee het vuil weggeschraapt wordt. Nadeel uiteraard is dat je extra slijtage op de rails krijgt. Verder lopen deze lokjes niet zo makkelijk over een baan. Vooral met wissels hebben ze nog wel eens moeite. De schraapwieltjes moeten regelmatig met een speld worden uitgekrabt of met wasbenzine of ultrasoonreiniger worden schoongemaakt.

Railreinigingswagen 86051

Railreinigingswagen 86501

Dit is een andere oplossing van Märklin. Onder de wagen is een verend poetsertje gemonteerd. Deze wil nog wel eens blijven haken op wisseltongen en als de rails wat minder goed aansluiten. Er worden twee extra pads meegeleverd. Deze zijn relatief eenvoudig te vervangen.

Geen schuurpapier of schuurblokje

Gebruik beslist geen schuurmiddelen. De rails zijn van vernikkeld staal. Als de nikkellaag weggeschuurd wordt ben je verder van huis. In het ergste geval zul je de rails moeten vervangen.

Ombouw, inbouw

  • Hoe bouw ik verlichting in d-trein rijtuigen (heb een paar setjes van Paßmann liggen)
  • Inkorten/ op maat maken van rails

Zelfbouw van

  • Brugpeilers
  • Bedding
  • Opritten en bruggen
  • railbedding

Digitaal

  • Het inbouwen
  • Het gebruik van digitale besturing (Ik gebruik zelf Rautenhaus)

Andere makers

  • Overeenkomsten en verschillen met Microtrains, Rokuhan en anderen (Dit zal mogelijk enige reclame kunnen bevatten.)
  • Scenery van Faller, Noch, Kibri en anderen
  • Bruggen
  • Seinen

achtergronden

Model van een locomotief van type BR 103 van de Deutsche Bahn. De achterste lok is schaal H0, daarvoor staat dezelfde lok in schaal Z.
  • Mogelijk een artikel over de geschiedenis van Miniclub/Z-scale

Deze afbeelding toont het verschil tussen een H0 en een Z locomotief (BR 103 van de Deutsche Bahn)