Märklin 39501

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Märklin 39501 E-loc BR 150 van de DB

Märklin 39501 Baureihe 150 van de DB


Voorbeeld

Grootspoor: De Baureihe 150 (E 50) was een van de vier eenheidslocomotieven die de Deutsche Bundesbahn in de jaren vijftig liet ontwerpen.

Meer informatie over de Baureihe E 50/BR150 is te vinden in het Grootspoor artikel: Bouwserie E 50/150.


Model

Märklin 39501

Het model 39501 betreft een elektrische locomotief van de Baureihe E 50/150 van de Deutsche Bundesbahn (DB) in blauw/crème kleurstelling uit tijdperk IV. De Baureihe 150 is een zware locomotief die wordt ingezet voor het goederentransport. Het model is Digitaal en is in het bezit van een Softdrive Sinus-motor (SDS-motor) en een Märklin 6090mfx-decoder. De verlichting bestaat uit onderhoudsvrije LED’s. De locomotief heeft een 3-punts frontsein en een 2-punts sluitsein welke wisselt met de rijrichting. Deze locomotief heeft een tweetal geluidsfuncties. Met F2 kun je het geluid van de hoorn aanzetten. Via F3 kun je het geluid van de ventilator inschakelen. Het geluid van de ventilator wordt voor een deel verdrongen als je tegelijkertijd de hoorn aanzet. Het model is 22,4 cm lang en is voorzien van kort-koppelingen (KKK) . Märklin heeft met de 39501 in 2008 een model uitgebracht van deze loc in de uitvoering van tijdperk IV. Dit model in de kenmerkende blauw/beige kleuren is op enkele punten verbeterd ten opzichte van de groene E 50-versie die Märklin al een jaar eerder presenteerde. Het betreft dan vooral verbeteringen aan de motor en de verlichting. In de catalogus van 2010/2011 staat de 39501 nog wel vermeld, maar bij het verschijnen daarvan was het model al niet meer verkrijgbaar.'

Digitale Functies van deze Elektrische locomotief
Functie-uitgang (MS2 / CS) Omschijving
F0 Front- en sluitlicht loc aan
F1 Sluitlicht uit, automatisch aangepast aan rijrichting
F2 Lokfluit
F3 Ventilator geluid
F4 Rangeersnelheid
F5 -
F6 -
F7 -


Verpakking

Verpakking

De verpakking bestaat uit een grijze kartonnen doos met een kartonnen hoes eromheen geschoven. De loc zelf zit in een kunststof omhulsel - beschermd op de kwetsbare plekken met zachte folie - met daar omheen weer een doorzichtige kunststof hoes.


Aandrijving

De 39501 is voorzien van een Softdrive Sinus-motor (SDS-motor) die aangestuurd wordt door een MFX-decoder. De decoder is bovenop de SDS motor geplaatst. Als de loc de eerste 40 rijuurtjes achter de rug heeft, moet de aandrijving gesmeerd worden. Märklin heeft daarvoor netjes twee uitsparingen gemaakt, waar je het smeermiddel in kan doen. De SDS-motor zou ook iets anders zijn dan degene die in het E 50-model ligt. De motor van de 39501 zou minder stroom verbruiken.

Alleen de twee buitenste assen van elk draaistel worden aangedreven door de motor. Elke aangedreven as heeft daarbij één anti-slipband gekregen. Bij het onderstel aan loczijde 1 zitten de twee anti-slipbanden beide aan de rechterkant, bij loczijde 2 allebei aan de linkerkant. Ook bij deze zesasser heeft Märklin de bekende constructie toegepast van de „zwevende” as. De middelste - niet aangedreven - as van elk draaistel kan iets omhoog bewegen en wordt door middel van twee kleine veertje tegen de rails aangeduwd. Het volle gewicht van de loc rust dus dan ook niet op deze twee assen, maar op de buitenste, aangedreven assen. Het doel van deze constructie is om de tractie van de loc te vergroten. Die tractie is dan ook goed te noemen: zonder problemen trekt de loc een flink aantal wagons in gang. De Softdrive Sinus-motor is amper hoorbaar. Je hoort eigenlijk alleen de tandwieltjes van de overbrenging naar de assen. Een fijne stille loc dus!



Verlichting

De verlichting bestaat uit onderhoudsvrije LED’s. In tegenstelling tot de groene E 50 (39500) bestaat er bij deze blauw/beige uitvoering gelukkig wèl de mogelijkheid om aan beide zijdes van de loc het sluitlicht uit te schakelen (via F1 op de MS2.) Zoals op de foto's te zien is, heeft de loc aparte 'lampen' voor front- en sluitlicht. Een klein nadeeltje is dat het licht van het frontlicht een beetje door de sluitlichten schijnt. Je kunt dus bij ingeschakeld frontlicht een vage rode gloed zien in de sluitlichten.


Materiaal

De kap en het frame zijn beide van metaal gemaakt en voelen degelijk aan. De kap kan via twee schroefjes aan de onderzijde makkelijk verwijderd worden.


Details

De afwerking van de loc is zondermeer goed te noemen. De teksten en nummers zijn zoals gebruikelijk bij Märklin scherp en goed weergegeven. Ook is de loc over het algemeen mooi gespoten. Alleen bij de frontlichten en bij de overgang van de voorkant naar de zijdes is het niet helemaal perfect gelukt. Echt opvallen doet dit pas als je er van dichtbij goed naar gaat kijken. Het model wordt afgeleverd met wat kleine onderdelen zoals remslangen, die je aan de voorkant van de loc er in kunt klikken. Je kunt dan wel beter de koppeling verwijderen omdat die anders steeds tegen de remslangen aanstoot in sommige bochten. Bij niet geheel vlakke bochten wil diezelfde koppeling - als er een wagon aanhangt - ook wel eens tegen de buffers stoten. In het slechtste geval kan de wagon dan ontsporen.


Bijzonderheden/Opmerkingen

De 39501 is tot nu toe in slechts één uitvoering op de markt gebracht:

Gegevens van deze Elektrische locomotief
Art.nr. Type Bouwjaar Uitvoering Motor Tijdperk Bedrijfsnr. Bedrijf Kleur Behuizing Bijzonderheden
39501 E50/BR150 2008-2011 Digitaal 6090mfx SD-Sinus IV 150 084-2 DB Blauw/Crème Metaal Geluid: Locfluit en ventilator

Conclusie

Märklin heeft ten opzichte van het E 50-model een tweetal verbeteringen toegepast: een andere SDS-motor die minder stroom zou moeten verbruiken en uitschakelbare sluitlichten. Hoewel er op de afwerking best wat kleine aanmerkingen zijn te maken (niet helemaal perfect gespoten, licht doorschijnen van de sluitlichten bij ingeschakeld frontlicht en het wegvallende ventilatorgeluid bij gebruik van de hoorn), kan dit model van de BR 150 toch absoluut overtuigen! Daarvoor zorgen de goede rijeigenschappen gecombineerd met de stille SDS-motor, de goede tractie, het fraaie uiterlijk en de solide bouw. Zeker een aanrader voor periode IV-rijders!

Externe Verwijzingen (links)

Meerdere Modelfoto's

Revisiegeschiedenis (vóór transfer)

"oude" revisiegeschiedenis
Datum Auteur Aanpassing
10 September 2010 10103 Pagina aangemaakt
12 September 2010 10103 Pagina verder aangevuld
01 Februari 2011 10103 Pagina aangepast volgens nieuwste sjabloon
03 Juni 2012 Treinsmurf Overgezet naar Wiki2