Fleischmann 71423

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 3 dec 2013 om 21:22 (→‎Meerdere Modelfoto's: categorie aanpassing)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fleischmann 71423 LINT 41/H treinstel van Syntus

Fleischmann 71423 LINT 41H treinstel van Syntus


Voorbeeld

LINT 41/H

Grootspoor: De LINT 41 H van het Achterhoekse vervoersbedrijf Syntus is een dieselmechanisch treinstel dat is ontworpen door LHB uit Salzgitter. LINT staat voor „Leichter Innovativer NahverkehrsTriebwagen”.

Meer informatie over de LINT 41 H is te vinden in het Grootspoor artikel: Bouwserie LINT 41H.

Model

Fleischmann 71423

Het model 71423 betreft een treinstel van de Lint 41/H uit tijdperk V/VI van de Syntus. Het model is digitaal en is in het bezit van een wisselstroom motor en geluid. Het treinstel is van binnen verlicht. Beide delen worden gekoppeld via een stroomgeleidende koppeling.

Het geluid is goed en bij het inschakelen klinkt er zelfs een opstartgeluid. Ook hier heeft Fleischmann haar huiswerk goed gedaan, want de LINT heeft twee dieselmotoren en je hoort dan ook elke motor apart opstarten in plaats van allebij tegelijk. Het rijgeluid lijkt redelijk goed op dat van de echte LINT, hoewel het enorme verschil in gewicht en grootte t.o.v. zijn grootspoor uitvoering,wel te horen is. Ook kan het model het geluid van een korte en langere signaalhoorn laten horen evenals het geluid van sluitende deuren. Het waarschuwingssignaal dat daarbij klinkt, doet denken aan zijn grote broers op het station, die precies hetzelfde toontje laten horen voordat ze hun deuren sluiten. Het model heeft overigens meer geluiden, zoals ontsnappende perslucht, een conducteursfluitje en een stationsmededeling.

Verpakking

Verpakking

De LINT zit in een kartonnen doos met een binnenzijde van piepschuim.


Aandrijving

Het treinstel heeft een DC-motor met vliegwiel.

De rijeigenschappen zijn goed: de LINT rijdt zonder schokken en op constante snelheid. Wel is er tijdens het rijden een zacht geratel hoorbaar dat vermoedelijk door de sleper wordt veroorzaakt, maar echt storend is het niet.

Aanvullende foto's van de motor en decoder van dit model gewenst! Voeg onder "bewerken" met onderstaande syntax enkele foto's toe.

<gallery caption="Foto Galerij" widths="150px" heights="150px" perrow="4">
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
</gallery>


Verlichting

Het model heeft een front- en sluitsein dat wisselt met de rijrichting, verlichte bestemmingsbordjes en binnenverlichting. Het frontsein is overigens wit, het sluitsein rood en de binnenverlichting geel.

Materiaal

Het treinstel is gemaakt van kunststof

Details

De details zijn prima. De enige nadelen die genoemd zouden kunnen worden zijn;

  • De luidspreker die te zichtbaar in de vloer van het interieur is bevestigd.
  • Een “matglazen” raampje met WC dat in de Syntus-versie van de LINT niet aanwezig is.
  • Verder de ontbrekende zijspiegels die het echte voorbeeld wel heeft.

De algemene indruk is dat dit model er zeer realistisch uitziet en doet denken aan zijn grote voorbeeld. Aan vrijwel alles is gedacht;

  • De opschriften, de knopjes bij de deuren, het Syntus logo.
  • Het treinstelnummer met de handtekening van een bekende Achterhoeker of Tukker op de zijkant (in dit geval 43 en Willem Wilmink)
  • Het telefoonnummer en web-adres op de dakrand.
  • In de cabine een figuurtje met het lichtblauwe overhemd dat de machinisten van Syntus ook dragen.
  • De bestemmingsbordjes verschillen overigens per model, het hier besproken model is voorzien van het bestemmingsbord „Zutphen” terwijl er ook modellen zijn met het bord “Zwolle”.

Het interieur: Bij de binnenverlichting lijkt iets te fel vergeleken met de echte situatie, maar hierdoor krijg je (in combinatie met de grote ramen) wel een mooi, duidelijk zicht op het interieur van het treinstel, dat vanwege die grote zichtbaarheid overigens iets gedetailleerder had mogen zijn. Het is voor de echte knutselaar een leuk idee om wat figuurtjes van zittende reizigers aan te schaffen en deze hier en daar op de lege bankjes te zetten, daar door zou het er nog mooier uit gaan zien.

Koppeling tussen de 2 bakken:Beide bakken van het treinstel worden verbonden door een platte kabel met penstekker en de ene bak rust op een uitsparing in het wielstel wat aan de andere bak vast zit. Dit lijkt een slecht systeem maar valt in de praktijk best mee. Bovendien ontstaat er geen “gat” tussen beide bakken als het treinstel een scherpe bocht neemt, waardoor het er realistisch uit blijft zien.

Omschakel electronica: Standaard model is analoog uitgevoerd. De richting wordt met een electro-mechanisch relais geschakeld. uitgevoerd als „printrelais” waarop tevens een gelijkrichtcel is gemonteerd. Motor - schakelrelais - sleper bevinden zich in één bak.


Bijzonderheden/Opmerkingen

Het model is tevens in een gelijkstroom versie uitgebracht onder artikelnummer 4423.

Gegevens van dit Treinstel
Art.nr. Type Bouwjaar Uitvoering Motor Tijdperk Bedrijfsnr. Bedrijf Kleur Behuizing Bijzonderheden
71423 Lint 41/H 2007-2008 Digitaal DC met vliegwiel V/VI 43 Syntus Geel /Wit/Blauw Kunststof Geluid: Volledig geluid

Conclusie

Afgezien van een paar details die niet kloppen en de behoorlijk hoge prijs, is de algemene indruk van de LINT zeer positief: Fleischmann heeft er een prachtig model van gemaakt en is er goed in geslaagd om de sfeer en het gevoel die een echte LINT oproept over te brengen naar de modelbaan. Al wie het geld ervoor over heeft, zal zeker niet teleurgesteld zijn. Ondanks de paar kleine foutjes heeft Fleischmann haar huiswerk dus goed gedaan

Externe Verwijzingen (links)

Meerdere Modelfoto's

<gallery caption="Foto Galerij" widths="150px" heights="150px" perrow="4">
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
Bestand:foto bestandsnaam|<center>''Tekst bij foto''</center>
</gallery>