Gebruiker:Frenkievee/Wie is Frenkievee

Uit 3rail Wiki
< Gebruiker:Frenkievee
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 17 jan 2021 om 12:07 (Treinsmurf heeft de pagina Frank (frenkievee) hernoemd naar Gebruiker:Frenkievee/Wie is Frenkievee zonder een doorverwijzing achter te laten)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hallo allen,

De naam is Frank en woonachtig in Spijkenisse. Ik ben getrouwd en samen hebben we drie kinderen. De oudste is (voor de tweede keer) de deur uit en mogelijk levert dit na een interne verhuizing een stukje ruimte op om de opgeslagen treinen weer eens uit te pakken.

Na de middelbare school verlaten te hebben, ben ik gaan werken, eerst bij Lips Slotenfabriek in Dordrecht. Vanaf 1986 bij EDS in Spijkenisse. Dit is in 2008 overgenomen door HP en daar werk ik nu nog als systeembeheerder.

In mijn jeugd (middelbare schooltijd) heb ik een M-baan gehad van 2,44 x 1,22 in de bekende dubbele ovaal met de rangeersporen aan de 'achterkant'. Later heb ik daar een poot van 2 x 0,70 aan gebouwd met K-rail. De M-rail is inmiddels allemaal de deur uit en vervangen door K-rail en twee beginsets van C-rail (eentje van mij de 29533, eentje van mijn jongste zoon van 13, de 29135).

In bezit van vroeger nog: de allemaal nog analoog zijnde: 1139, 1631, Fleischmann Sprinter en Plan-V, 2 x Lima koploper (eentje nog helemaal origineel gelijkstroom!), Lima hondekop in diverse stadia van ontbinding (lees: verbouwing met Mastica wandjes, die na al die jaren tot mijn verbazing nog best stevig vast zitten). Ook heb ik voor mijn te maken thema alvast wat museum spul in huis: het accurijtuig met bijwagen (BR-515 en BR-815, = Märklin 3076), daarnaast een Märklin 30000 (de BR89 dus), de BR-86 uit een van de beginsets, en inmiddels 3 kleine stoomlokjes Märklin 3029 en 2 analoge 3000's.

Plannen voor nu zijn niet zo groots nog: eerst maar eens bescheiden beginnen met een kopstationnetje van een groeistad/slaapstad met dubbele functie: reguliere stoptreindiensten met de sprinter en plan-v. Daarnaast een aantal sporen waar een spoorwegmuseum zijn standplaats heeft. Hoe dit verder ingevuld gaat worden zal de toekomst uit moeten wijzen. Voor dat laatste zijn de stoomlocs en het accurijtuig bedoeld.

Groet,

Frank