Märklin 7273 schakelkast

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 2 jan 2015 om 09:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Märklin 7273 == thumb||350px|right|<center>'''Märklin 7273 schakelkastje'''</center> Het Märklin 7273 schakelkastje wordt gebruikt...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin 7273

Märklin 7273 schakelkastje

Het Märklin 7273 schakelkastje wordt gebruikt om rij- en/of lichtstroomkringen afzonderlijk te schakelen. Met het schakelkastje kunnen bijvoorbeeld 4 opstelsporen of 4 lichtstroomkringen apart stroomloos geschakeld worden of van stroom worden voorzien. De schakelaars op het kastje zijn maak/verbreek contacten. Bij het indrukken van de schakelaar worden betreffende 2 bussen met elkaar verbonden/verbroken. Het schakelkastje heeft 4x2 aansluitbussen aan de achterzijde.

Elke schakelaarcombinatie (groen/geel) van het schakelkastje 7273 bedient 2 bussen aan de achterkant, welke zodoende een stroomkring aan/uit schakelbaar maakt. Er kunnen maximaal 4 stroomgroepen schakelbaar gemaakt worden middels het Märklin 7273 schakelkastje. De afmetingen van het schakelkastje zijn 80 x 40 mm en heeft een witte behuizing met groene en gele schakeltoetsen .

Het Märklin 7273 schakelkastje is gelijkwaardig aan de blauwe Märklin 7211 schakelkast. Beide kastjes zijn qua werking identiek aan de
Märklin 72730 schakelkast welke momenteel onderdeel uitmaakt van het standaard Märklin assortiment. Enige verschil is dat deze nieuwste uitvoering van het schakelkastje smallere aansluitbussen heeft dan de Märklin 7211 en Märklin 7273.


Aansluiten Märklin 7273

Aansluitschema Märklin 7273

De gele knoppen zijn voor het inschakelen van het contact. De groene knoppen zijn voor het uitschakelen/verbreken van het contact.
De bedrading kan met de oude bredere märklin stekkers en contra-stekkers worden aangesloten. Indien men een rijstroomgroep of lichtstroomgroep schakelbaar wilt maken middels het Märklin 7273 schakelkastje, dan sluit men betreffende kring aan door de stroomtoevoer naar betreffende stroomkring te onderbreken en deze aan te sluiten middels een Märklin stekker op de linker busingang aan de achterkant van het schakelkastje. Vervolgens wordt een draad middels een contra-stekker aangesloten op de naastliggende pen op de achterkant van het schakelkastje, en wordt het andere eind van de draad verbonden met de betreffende stroomkring. Deze is nu schakelbaar middel betreffende toetsen op het schakelkastje.

Verwijzingen (links)

Intern

Extern






Bronnen, Referenties en/of Voetnoten