Märklin 60949 Decoder

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 28 sep 2013 om 15:30 (→‎Externe Verwijzingen: link werkt niet - vermoedelijk door beveiliging middels htaccess)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin 60949 Loc-Decoder mSD

Märklin 60949 Loc-decoder mSD

De Märklin 60949 Loc-decoder is een mSD (sound) decoder met een 21-polige MTC connector en is bedoeld voor de Märklin en TRIX- locomotieven uit de “Hobby-serie” (atikelnummers 36xxx)zoals de ER20, Traxx, Hercules und Ludmilla modellen.

De decoderset is gelijkwaardig aan de Märklin 60948 echter is deze decoder vanaf fabriek ingesteld met het geluid van een Electro locomotief (TRAXX).

  • Märklin 60948 mSD decoderset voor een Diesel locomotief
  • Märklin 60949 mSD decoderset voor een Electro locomotief

In de set is tevens een 21-MTC dragerprint aanwezig voor bevestiging van de decoder toegevoegd, waarop de bedrading van decoder kan worden aangesloten.

De decoder is een multi-protocol decoder en ondersteund zowel het Märklin-Motorola I als Motorola II format naast het Märklin mfx en DCC-formaat. De decoder is geschikt voor het aansturen van Märklin hoogvermogens motoren of voor andere gelijkstroom motoren van Märklin/Trix evenals C-Sinus en Klokanker motoren. De decoder herkent automatisch de gebruikte baanspanning en kan daarmee ook op analoge gelijkstroom (DC) of wisselstroom (AC) banen worden ingezet, zij het dat op deze banen de digitale functies van de decoder verder niet gebruikt kunnen worden.

Technische Informatie

Technische gegevens decoder
Continue belasting motor ≤1,1 A
Max. Belasting lichtfunctie uitgangen ≤250 mA
Max. Belasting AUX1 – AUX4 per uitgang ≤250 mA per uitgang
Max. Totale belasting AUX + licht functies ≤300 mA
Max. belasting motor bv. AUX5/6 ≤1,1 A
Max. totale belasting decoder ≤1,6 A
Max. Spanning ≤40 Volt
Kortsluit- en overbelastings beveiliging op uitgangen Uitgang Licht voor (LV), Licht achter (LH), AUX1-AUX4 en Motoraansluitingen
Inhoud set Märklin 60949
Aantal Inhoud
1 Loc-Decoder met geluid, voorzien van een 21-MTC connector
1 Dragerprint met 21-MTC contra-stekker
1 Bevestigingsbeugel voor luidspreker
1 Luidspreker
1 Inbouw handleiding

Inbouwen decoder

Voordat de decoder wordt ingebouwd, moet de oude decoder verwijdert te worden. Daarbij dienen de flex-aansluitingen van de verlichting losgetrokken te worden van de decoder. Vervolgens worden de 4 schroeven waarmee de decoder vastgeschroefd zit, losgedraaid. Eerst worden de kardan assen verwijdert van de motor. Vervolgens dienen de drie aansluitingen op de decoder los gesoldeerd te worden. Hierna moet de decoder van het motorhuis verwijdert worden. Doe dit voorzichtig, want de decoder zit nog met klemmetjes en een lijmlaag aan het motorhuis bevestigd.

Aansluitschema

Aansluitpunten dragerprint

Als eerste leiden we de witte draden van de decoder door de uitsparing in de loc die de draden naar de onderkant brengen. We draaien de locomotief om en plaatsen de luidspreker in de daarvoor bestemde uitsparing. Nu moeten de witte draden op de luidspreker soldeerpunten gesoldeerd worden. Vervolgens plaatsen we de beugel waarmee de luidspreker wordt bevestigd, De locomotief wordt vervolgens omgedraaid en de decoder wordt op de motor bevestigd, waarbij de motor-aansluitingen van het motorhuis, worden vast gesoldeerd. Vervolgens wordt de sleper aangesloten en de beide massa draden. De flex-lichtgeleider van de frontverlichting en van achterverlichting, worden in de klemmen 1 en 2 gestoken. Indien men geen flex-lichtgeleider wil gebruiken, is het mogelijk de F0-verlichting (voor en achter) op de daarvoor aangegeven punten op de foto, rechtstreeks te solderen. De verlichting dient dan volledig geïsoleerd van de behuizing (massa) aangesloten te worden. De verlichting dient dan via de oranje retourleiding (elektronische +) op de decoder aangesloten te worden. Eventueel kunnen extra functies worden aangesloten via de aux1 t/m aux4 functies.

Op de decoder print zijn 4 jumpers aanwezig (zie foto jumper nummers 3,4,5 en 6).

  • Met Jumpers 3 en 4 kan de rijrichting worden omgekeerd indien de front- en achterverlichting niet overeenkomen met de rijrichting.(jumpers dienen dan te wijzigen van de || naar = positie)
  • Met Jumpers 5 en 6 kunnen verwijdert worden om respectievelijk de front of achterverlichting in die rijrichting altijd uit te schakelen.


Programmeren

Volledig programmeren is alleen mogelijk via de Märklin Central-station CS 60213, CS 60214 en CS 60215. De geluidsbestanden kunnen gedownload worden vanaf de Duitse Märklin site. De decoder houdt de volgende protocol volgorde aan bij digitaal bedrijf:
1. Mfx
2. DCC
3. Fx (Märklin Motorola

Bij het programmeren kunnen de instellingen van digitale protocollen elkaar beïnvloeden. Middels CV 50 kunnen de niet gewenste protocollen gedeactiveerd worden. Indien tijdens het bedrijf meerdere baan-protocollen gedetecteerd worden dan worden de instellingen van het hoogst gedetecteerde protocol gebruikt conform de hierboven opgegeven volgorde. Voor de CV-tabellen (instelmogelijkheden) van deze decoder wordt verwezen naar de handleiding van de decoder (zie Externe verwijzingen).

Externe Verwijzingen

Handleiding 60949 mSD decoder (Duits/Engels) van Märklin website knip/plak de volgende link in de browser:

  • http://medienpdb.maerklin.de/product_files/1/pdf/60949_betrieb.pdf