Viessmann 5552 - Universeel Relais
Universeel Relais
Het toepassingsgebied van een universeel relais is veelzijdig, voor zowel toepassing bij analoge banen, maar ook voor gebruik in digitaal bestuurde banen.
Märklin biedt met de relais 7045, 72444 en 7245al vele jaren een huiseigen relais aan, waarvan de schakelmogelijkheden verschillend zijn.
Het relais 5552 van Viessmann heeft daarbij een bijzonderheid, nl. dat het feitelijk twee afzonderlijke relais zijn, die desgewenst ook samen geschakeld kunnen worden.
Naast de gebouwde variant zoals deze door Viessmann wordt geleverd, is het relais overigens ook leverbaar zonder behuizing en als bouwpakket.
Basis aansluitschema
In bovenstaande afbeedling is het basis-aansluitschem van de Viessman 5552 aangegeven.
De beide relais kunnen afzonderlijk worden aangestuurd met de blauw en geel gemaakte aansluitingen.
Op de geel gemerkte aansluiting wordt de 16V (geel) van de Märklin trafo aangesloten.
De blauwe aansluitingen worden bijv. via een schakelkastje 7072 of met drukknoppen (momentschakelaars) met de massa verbonden (bruine bus Märklin)
Wanneer relais A bediend wordt, dan schakelen de kontakten 1 en 3. Dit zijn beide wisselkontakten en kunnen onafhankelijk met twee stroomkringen verbonden zijn.
Hetzelfde geldt voor relais B, maar dan voor de kontakten 2 en 4.
Diverse aansluitschema's
Schakelen van twee sporen en een wissel
In bovenstaande afbeelding worden de twee sporen Sp-1 en Sp-2 geschakeld, afhankelijk van de stand van de wissel.
De beide schakelrails SR1 en SR2 schakelen bij het passeren van een trein het Relais B. Hierdoor wordt een voorkeuze gemaakt via de kontakten aan de onderzijde voor het scahkelen van het wissle W-1 naar links of naar rechts (afbuigend). Tegelijkertijd wordt het mogelijk dat dan wel spoor Sp-1 of Sp-2 spanning kan krijgen.
Het schakelen van het wissel zelf wordt gedaan door het overrijden van SR3.
De spanning voor de middenleider (rode draden) van spoor 1 én spoor 2 wordt mogeliuk met behulp van relais Rel-B. In bet schema staat hier weliswaar ook "schakelrail" aangegeven, maar dit hoeven niet de schakelrails SR1 en SR2 te zijn. dDeze kunnen ook elders op de aan liggen of bediend worden met drukknoppen.
Schakelen van een overweg (enkelspoor)
Verwijzingen (links)
Intern
Extern
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten
|
[[categorie:{Sjabloon:Cat]]