Viessmann 4502A Hoofdsein van de DB (bouwpakket) bouwverslag
Viessmann 4502A Hoofdsein van de DB (bouwpakket) bouwverslag
Dit bouwverslag is overgenomen uit topic:49780 van het 3railforum, een bouwverslag van het bouwpakket van Viessmann van een hoofsein (vormsein) van de DB door Gino.
Benodigde materialen
- bouwpakket: Viessmann 4502A Hoofdsein met ongekoppelde armen van de DB NR 21 12 22
- Soldeerbout of Soldeerstation
- Soldeertin
- Soldeerhulpje
- punttang
- kniptang
- plakband/tape
- pincet
- bakje/schaaltje voor onderdelen
Bouwverslag
Het staat zo niet in de handleiding maar we maken als eerste de steldraden die op de handleiding geplakt zitten, met een plakbandje eraf halen en dan maar gelijk de steldraadmof op de steldraad plaatsen en opzij leggen. Deze hebben we pas nodig als het sein op de baan gezet wordt. Tevens heb je gelijk een paar kleine onderdeeltjes minder hierdoor, waardoor we het overzichtelijker houden en de onderdelen zo niet kwijt raken.
Solderen weerstand en diode
Het solderen van een diode en een weerstand aan de bedrading.
De meegeleverde zwarte dunne draad dient in 2 stukken van 30cm en 1 stukje van 5cm geknipt te worden. Let er bij de diode op dat de kant met de zwarte markeringsring naar de draad moet wijzen en met het zwarte krimpkousje geïsoleerd wordt. Zowel bij de diode als de weerstand kan je de stang/been waar de draad aan wordt gesoldeerd, een stuk inkorten.
Het weerstandje heb ik met de kant van de gouden markeringsring naar de draad gesoldeerd en met het gele krimpkousje geïsoleerd.
Stap 3 is het aanbrengen van de bedrading. Voer eerst de twee stukken van 30cm door de grondplaat en daarna door de mast.
In de mast zitten T-vormige gaten waar de lantaarns in geschoven zullen worden en de draad dient uit het vierkante gat daar net onder uit te komen. Let erop dat de draad met de weerstand door het bovenste gat voor de lantaarn, uit de mast komt en de diode draad door het onderste gat. Dit is een geduldig werkje want de draden willen constant uit de andere vele openingen in de mast naar buiten kruipen.
Vervolgens moet het stukje draad van 5cm nog van het bovenste naar het onderste gat doorgevoerd worden. Een fijnpuntig pincet kan een goed hulpje zijn voor het doorvoeren van de bedrading.
Volgende stap is de mini LEDtjes aan de bedrading te solderen waarbij je op moet letten dat je de plus en min aan de goeie kant vast soldeert. Op de foto id aangegeven welke de plus en welke de min kant is.
In de handleiding staat ook een duidelijk schema waar duidelijk te zien is welke draad aan welke kant van de LED gesoldeerd moet worden.
Handig is het om de LEDjes op een stuk dubbelzijdig tape te plakken om wegspringen te voorkomen want ze zijn erg klein en als ze wegspringen vind je deze waarschijnlijk niet meer terug.
En zo ziet het er dan uit als ze allebei op de bedrading gesoldeerd zijn
Als de LED's gesoldeerd zijn sluit je de draadjes aan op een trafo om te testen of je het goed gedaan hebt en of ze branden.
Als dat allemaal goed is kun je de LED's voorzichtig in de lantaarnbehuizing gaan friemelen en de bedrading voorzichtig terug in de mast trekken.
Als alles gemonteerd is en de bedrading zit terug in de mast getrokken kan je de mast op de voetplaat monteren en nog een laatste keer testen. Dit was het moeilijkste gedeelte van de bouw.
Aanbrengen stelmechaniek
De volgende stap is het aanbrengen van de stelmechaniekjes. Daarbij moet je even opletten dat het mechaniek met de korte verbindingshendel bij de bovenste seinvleugel en het mechaniek met de langere verbindingshendel bij de onderste seinvleugel hoort.
In de afdekschermen voor de lantaarns moeten de 3 kleurenfilters geklikt worden waarbij je uiteraard even op moet letten welk kleurfilter in welke positie moet komen. Het is handig om een kleurfilter plat op je werkblad te leggen en het afdekscherm er dan op te leggen en met een haakse pincet aan 2 kanten tegelijkertijd het afdekscherm op het kleurfilter te klikken.
De 2 knalgele ondoorzichtige schijfjes moeten in het afdekscherm wat al aan het mechaniek vast zit geklikt worden.
Vervolgens de mechaniekjes via de achterkant van de mast met de asjes door de daarvoor bestemde gaatjes steken. Eén asje gaat door de mast en het andere asje door de lantaarnbehuizing. Let er bij de onderste lantaarn op, dat je probeert om het asje tussen de 2 draden die in de mast lopen te steken, want als die 2 draden aan één kant van het asje zitten gaat de seinvleugel iets stroever op en neer.
Dan gaan we aan de voorkant de afdekschermen erop klikken waarbij je ervoor moet zorgen dat het juiste kleurfilter voor de juiste stand van de seinvleugel voor de lantaarn komt te zitten en prik dan de seinvleugel zelf op het asje wat door de mast zit. De korte seinvleugel dient als onderste gemonteerd te worden:
En allebei de seinvleugels en afdekschermen gemonteerd.
Nog een keer aansluiten op de trafo om te zien dat alles nog werkt.
Zo zou het er aan de achterkant uit moeten zien.
En als laatste stap, het restant aan kleine onderdeeltjes op hun plekje inklikken en je hebt een mooi dubbel armsein. Dat wijst zich overigens vanzelf en staat ook duidelijk op de tekening in de handleiding.
Nu alleen nog de aandrijving voor de armen aansluiten.
Verwijzingen (links)
Intern
Extern
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten
|