Begrippen Märklin Decoders
Begrippen Märklin Decoders
Vervang deze tekst door een korte introductie van het onderwerp, een soort beknopte samenvatting van wat volgt, of een definitie.
De Loksedcoders van Märklin hebben in de loop der tijd verschillende aanduidingen gekregen die vaak tot verwarring leiden. Deze pagina probeert hier war meer duidelijkheid in te krijgen
Motorola (MM1)
Bij de introductie van het digitale systeem van Märklin konden de decoders nog niet veel. De enige beschikbare functie was LICHT. (tegenwoordig F0 genoemd) Een aantal modellen voorzien van een telex-koppeling gebruikte overigens in plaats van de lichtfunctie de Telex-functie. De decoders hebben een beperkt aantal rijstappen (14) en vergeten bij langere tijd spanningsloos de richtingsinformatie. Daarna start de lok altijd "vooruit". De c80-decoder kan gebruikt worden met de traditionele veldspoelmotor.
Bekende modellen zijn 6080 (c80) en 6090 (c90). Deze decoders zijn voorzien van DIP-switches (8-polig) waarmee 80 adressen kunnen worden gekozen. De 6090 decoder was specifiek ontworpen voor loks met een 5-polig anker en permanentmagneet
Van deze decoder is ook een variant voor gelijkstroom-motoren gemaakt onder nummer 6081.
Motorola 2 (MM2)
De tweede generatie decoders kreeg de mogelijkheden om de rijrichting informatie te onthouden en uiteindelijk ook tot maximaal 4 extra functies (F1 t/m F4)
Deze decoders worden vaak aangeduid als 6090x (waarbij de x een cijfer kan zijn)
== Delta (MM2) === - Delta-control) Als instapvariant heeft Märklin het Delta-systeem bedacht. Dit systeem maakte gebruikt van een speciale keuze-regelaar (de 6604) en 4 vaste adressen (24, 60, 72 en 78). De eerste versie decoders (6603) was voorzien van soldeerpads waarmee het adres ingesteld kon worden. Deze konden ook zonder meer analoog gebruikt worden. Als gevolg van licentie-discussies is deze decoder vervanggen door een decoder met 4 dip-switches. Hiermee konden naast de 4 reeds gebruikte adressen ook de adressen 2, 6, 8, 18, 20,26, 54, 56, 62, 74 en 80 ingesteld worden. Ook deze decoder kent 14 stappen en heeft niet altijd een schakelbare verlichting.
FX-decoder (MM2)
Eigenlijk is dit een beetje de tegenhanger van de mfx-decoder. Deze decoder is programmeerbaar via de 6021, Mobile Stations en Central Stations. Dez decoder kan 255 MM2-adressen aan, beschikt als regel over de F0-lichtfunctie en de F4-ABV-functie. Een aantal knutselaars heeft uit de meest recente versies ook de functeis F1 en F3 weten te traceren. Een bekende variant (voor achteraf inbouwen) is de de 60760. De decoder heeft 14 rijstappen en is alleen geschikt voor gelijktroom-motoren, dus niet voor veldspoel motoren.
MFX-decoder (MFX, MM2)
Bij de introductie van Märklin Systems met de Central Station (CS1) en de Mobile Station (MS1) heeft Márklin ook het MFX-protocol geintroduceert. Hiermee kon een lok zichzelf aanmelden bij de centrale. Bij de CS1 waren de mogelijkheden nog beperkt. De decoders kenden intussen 27/28 of 128 rijstappen en beschikten over de mogelijkheid tot 16 functies te bedienen (MS1 = 8)
Met de komst van de Central Station 2 en de Mobile Station 2 heeft Marklin het aaanvankelijke aantal functies van 16 functies uitgebreid tot de huidige 32 (met de laatste software updates. Bij loks met decoders "Af Fabriek" zijn deze functies aanvankelijk maar beperkt geintroduceerd. Daarmee beschikken deze wat oudere mfx-modellen soms maar over 2 tot 4 functies.
Voor de inbouw achteraf zijn de mLD en mSD-decoders op de markt gezet. Hiervan zijn intussen technisch twee versies in omloop (mLD en mLD3 resp mSD en mSD3).
MFX+-decoders (MFX+, MM2)
Om aan de kennelijke vraag te kunnen voldoen om loks vanuit een virtuele cabine te besturen, is de MFX+-decoder geïntroduceerd. Door het swipen van het scherm van de CS2 of CS3(plus) kan een cabine afbeelding gevonden worden. Met de meest recente updates van CS2 en CS3 kunnen ook niet-MFX+-loks virtueel bediend worden vanuit een aantal geselecteerde cabines.
DCC-decoders
Vanuit de aanvankelijke bedrijfsfilosfie week het in 1984 geintroduceerde Märklin protocol (Motorola) nogal af van het internationale DCC-protocol. Omdat Märklin steeds meer belangen kreeg in de DCC-markt (LGB, Minitrix, Trix) is er nu een trend om diverse (duurdere) modellen "af fabriek" met en DCC-compatibele decoder uit te rusten. Deze decoder kunnen tot 29 functies aam.
Heet overigens nog een standaard dat nieuwe modellen met een DCC-geschikte decoder uitgerust worden.
Verwijzingen (links)
Intern
- Overzicht Motor Ombouwsets en Loc-decoders [[1]]
Extern
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten
|