Märklin 3355

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Märklin 3355 E-loc BR 111 van de DB

Märklin 3355 Baureihe 111 van de DB


Voorbeeld

Baureihe 111: De 111 175-6 komt München Hbf binnen rijden met een RB/RE-trein

Grootspoor: De Baureihe 111 is vanaf 1974 in gebruik bij de Deutsche Bundesbahn (DB), sinds de eenwording opgegaan in de Deutsche Bahn AG. Deze locomotief is in S-Bahn („Stadtschnellbahn”) uitvoering uit tijdperk IV.

Meer informatie over de Baureihe 111 is te vinden in het Grootspoor artikel: Categorie: Grootspoor:Baureihe 111.

Model

Märklin 3355

Het model 3355 betreft een elektrische locomotief van de Baureihe 111 van de voormalige Deutsche Bundesbahn (DB) in de oude, grijs/oranje kleurstelling van de S-Bahn Rhein-Ruhr. uit tijdperk IV. Het model is Analoog en is in het bezit van een relais. De verlichting bestaat uit lampjes. De locomotief heeft sluitverlichting. Het model is 19,1 cm lang en is voorzien van Relex-koppeling (K7.1) .

Verpakking

Verpakking zijkant
Verpakking

De locomotief zit in een scharnierend, plastic omhulsel en daar omheen zit een kartonnen doos met daar weer omheen een witte kartonnen hoes met afbeelding van de locomotief.

Aandrijving

Motor met veldspoel

De 3355 is een analoge uitvoering en heeft een 3-polige Drum Collector Motor (DCM) met veldspoel (allstrom motor).De locomotief wordt op 2 assen aangedreven en heeft 4 anti-slip banden. Tijdens het rijden piepen de wielen en kraakt de motor ook een beetje. (Olie nodig). Ondanks het lawaai zijn de rijeigenschappen best in orde; natuurlijk niet zo goed als de modernere locs, maar dat had ik ook niet verwacht van een loc uit 1994. De trekkracht van de loc is redelijk en gaat tot zo’n acht à tien rijtuigen voordat er een merkbare vertraging optreedt, wat natuurlijk een ruwe schatting is omdat wagons in gewicht kunnen verschillen. De werking van de bovenleiding heb ik niet kunnen testen omdat ik daar niet over beschikt.


Verlichting

De verlichting is een warmwit driepunts frontsein met rood sluitsein die wisselen met de rijrichting. Er is geen lekkend licht en alles werkt naar behoren.


Materiaal

Het onderstel van de loc is van metaal en de kap van kunststof.

Details

De details van de loc zijn goed: weinig spectaculair maar gewoon zoals het moet zijn. De kleine opschriften zijn goed te lezen en de leidingen op het dak zijn er afzonderlijk opgezet.


Bijzonderheden/Opmerkingen

Dit model Märklin 3355 is in dezelfde periode ook uitgebracht in een digitale versie met een märklin 6080 decoder en heeft het artikel-nummer Märklin 3655.

Gegevens van deze Elektrische locomotief
Art.nr. Type Bouwjaar Uitvoering Motor Tijdperk Bedrijfsnr. Bedrijf Kleur Behuizing Bijzonderheden
3355 BR 111 1987-1995 Analoog DCM IV 111 133-5 DB Lichtgrijs/Oranje Kunststof -

Conclusie

Mijn algemene indruk van deze loc is gematigd positief: door zijn ouderdom is het geen hoogvlieger meer en ook bij het rijden is de loc wat lawaaiig, maar het doet wat het moet doen en is wellicht een goede keuze voor iemand met een wat lager budget: een oude, analoge loc als deze kan voor een relatief lage prijs worden aangeschaft en voorzien van een eenvoudige decoder. Het is vooral een leuk ding in combinatie met de speciaal voor deze loc gemaakte S-Bahn rijtuigen 4183, 4184 en 4185. Als ik deze loc met bijbehorende rijtuigen niet had, zou ik eerlijk gezegd voor een nieuwere versie van de BR 111 gaan in de nieuwe, verkeersrode kleurstelling van de Deutsche Bahn AG. Maar liefhebbers van periode IV zullen meer aan deze vroegere, grijs-oranje versie hebben en de modelspoorder die niet zoveel heeft te besteden, heeft aan de Märklin 3355 voor weinig geld een mooie locomotief. Voor hen is deze loc dan ook het overwegen waard.

Externe Verwijzingen (links)

Meerdere Modelfoto's

Revisiegeschiedenis (vóór transfer)

"oude" revisiegeschiedenis
Datum Auteur Aanpassing
22 December 2008 Knarf Pagina aangemaakt
15 Januari 2011 Looney Tunes Pagina in de Wiki gezet
05 februari 2011 10103 Pagina aangepast aan nieuw sjabloon
20 Mei 2012 Treinsmurf Overgezet naar Wiki2 en aangevuld met foto’s