Gele LED’s door warmwitte LED’s vervangen

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 15 okt 2012 om 18:20 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Gele LED’s door warmwitte LED’s vervangen == == Aanleiding == Märklin past helaas op al haar nieuwe modellen gele LED-frontverlichting toe. Nu is dat voor een ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gele LED’s door warmwitte LED’s vervangen

Aanleiding

Märklin past helaas op al haar nieuwe modellen gele LED-frontverlichting toe. Nu is dat voor een model van de Nederlandse Spoorwegen wel mooi maar vele Duitse en Zwitserse modellen dienen witte frontverlichting te voeren.

Benodigde materialen

Witte LEDs bestaan in vele soorten en maten. Er zijn twee typen die geschikt zijn voor de modelbouw die te bestellen zijn bij Conrad of andere elektronicazaken (bv:Brelec of http://www.led-shop24.de ).

  • Golden-White voor olie- en gloeilamp licht (Conradnr. 185822)
  • Sunny-White voor modern licht (Conradnr. 185810)

Een soldeerbout met zeer fijne punt is noodzakelijk. Zelf heb ik een Weller soldeerstation met 0,8 mm tip gebruikt. Mocht je nog geen goede soldeerbout bezitten. Als tip las ik op het forum dat de Microsoldeerbout 12V van Conrad erg prettig werkt en niet duur in aanschaf is (Conrad nr. 830283).

De ombouw

Standaard gele LED's (links) en Sunny-white LED's (rechts)

Als proefkonijn heb ik een Märklin Hobbyloc genomen welke al verbouwd was met een Maxon Glockankermotor. De rode RAG loc, rechts op de foto, heeft Golden-White LED’s gekregen. Het was mijn bedoeling Sunny-White LED’s, maar ze hebben mij per ongeluk Golden-White LED’s meegegeven. Links op de foto zie je een zwarte MRCE Hobbyloc met originele Märklin gele LED frontverlichting.



De beide modellen, met brandende verlichting, zonder kappen

Je begint met de oude LED er af te solderen en de nieuwe LED er weer op te solderen. Alleen is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan! Geduld en een fijne soldeerpunt is noodzakelijk. Succes daarbij!


Hier een foto zonder dat de verlichting brandt, zo kun je de LED’s goed zien zitten

Het solderen van de nieuwe LED’s is gelukt en toen brandden ze veel te zwak. Wat nu? Ik heb uitgezocht welke weerstandwaarde op de decoder zat en dat bleek 5K6 te zijn. Met een normale analoge Märklin trafo heb ik met gewone weerstanden uitgezocht op welke waarde de LED's mooi branden (trafo vol uit zetten) dit bleek 1K5 te zijn.


SMD weerstanden op de print

De weerstanden, aangegeven met rode pijlen op de foto, zijn de weerstanden van 5K6. Die weerstanden heb ik vervangen door 1K5 (Conrad nr. 402567). Rechts op de foto, de originele gele LED's op de houder. Het flex printplaatje is gelijmd op de plastic houder. Makkelijk los te snijden met een scherp hobbymesje. Lijm blijft dan zitten en plak het printje tijdelijk op een gladde ondergrond welke tegen hitte kan (ik gebruik zelf een Alu blokje). Er naast is de gebruikte soldeertip van 0.8 mm te zien. Zo klein heb je ook nodig bij de SMD weerstanden, met een grotere soldeertip ga je knoeien er wordt het niks.


De RAG loc heeft golden-white LED's en de DB loc white LED's

Nog een voorbeeld van een andere LED kleur! De RAG loc heeft golden-white LED's en de DB loc white LED's.

Revisiegeschiedenis (vóór transfer)

"oude" revisiegeschiedenis
Datum Auteur Aanpassing
19 Februari 2007 Johan de Reuver Pagina aangemaakt
19 Februari 2011 Looney Tunes Pagina in de wiki gezet
15 Oktober 2012 Treinsmurf Pagina overgezet naar Wiki2