Rotswand maken met boomschors
Rotswand maken met boomschors
Algemeen
Deze werkbeschrijving behandeld stap voor stap het ontstaan van een rotswand van boomschors en papier-maché. Hoe je papier-maché kunt maken is beschreven in het wiki-artikel Papier-maché maken. In plaats van papier-maché is het ook mogelijk om gips toe te passen.
Dit artikel evenals foto-materiaal is overgenomen van het 3railforum (topic: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=37423.0) “Een rotswand maken”.
Boomschors wordt bij tuincentra aangeboden. Ze zijn er in zakken met grote en kleine stukken. Deze boomschors is tevens geschikt om rotsblokken en rotswanden mee te maken. Let wel op, het boomschors kan nog wat ongedierte bevatten en is vaak nog vochtig als je het aanschaft. Even goed laten drogen zorgt ervoor dat het ongedierte ook verdwijnt.
Benodigdheden
De benodigde materialen zijn:
- Boomschors
- Papier-maché of Gips
- Geplastificeerd gaas of kippengaas
Benodigde gereedschappen zijn:
- lijmpistool met lijmpatronen
- Spatel
- Kwast(en)
- Verf
Bouwbeschrijving
Stap 1: Zorg ervoor dat de boomschors goed droog is.
Stap 2: Maak nu eerst een basis van geplastificeerd kippengaas op de plek waar je de roswand wilt hebben.
Stap 3: Lijm de boomschors brokken één voor één op het geplastificeerde gaas.
Pas daarbij op dat je geen brandblaren oploopt van het hete lijmpistool.
Plak de stukken schors tegen elkaar en over elkaar tot je tevreden bent met het resultaat.
Stap 4: Maak papier-maché maken.
Stap 5: Metsel met de papier-maché de tussenruimtes tussen de schorsblokken dicht met een spatel. Zorg ervoor dat alle gaten en open ruimtes verder dicht gemetseld worden.
Stap 6: Laat het papier-maché nu goed drogen. Na een paar dagen drogen kun je het verder bewerken, zolang het nog nat is kun je, waar nodig, in het papier-maché nog wat structuur aanbrengen.
Stap 7: Nu alles lekker droog is, kan de eerste laag verf erop. Neem hiervoor met water verdunde zwarte verf. De verf moet zo dun zijn dat het lekker in het materiaal trekt zodat we later mooie diepe donkere groeven te zien krijgen. Begin van bovenaf, want de verf kan altijd naar beneden lopen omdat ze zo dun is. Met een flinke kwast de boel lekker insmeren en deppen zodat het goed overal tussenkomt. De zijkanten doen we met een smallere kwast zodat we niet andere dingen onder gaan smeren die eigenlijk al klaar zijn.
Stap 8: De zwarte verf vervolgens goed laten drogen.
Stap 9: Als de zwarte verf goed droog is, kunnen we de volgende lagen grijze en grijsbruine verf aanbrengen. De kleuren zijn gemengd met veel wit, wat zwart, geel en rood bij de bruinige variant. De gebruikte verf is goedkope acryl-verf. Meng de kleuren naar eigen smaak.
Als kwasten kun je oude kwasten gebruiken. Het hoeft allemaal niet zo nauwkeurig, een dikke kwast werkt prima. Zorg ervoor dat je goed in de speten en gaatjes smeert zodat alles goed dekt.
Laat alles vervolgens weer drogen.
Stap 10: Nu nog dry-brushen met de witkwast. Hiervoor kun je de diverse bekende poedertjes voor gebruiken of anders lichtgijze acryl-verf (aangemengd met veel wit) en een beetje op je kwast doen en deze vervolgens eerst uitsmeren op een stuk keukenrol of oude doek totdat er bijna geen verf meer afkomt. Vervolgens met deze kwast over de rotsformatie strijken en je zult zien dat er heel licht kleurverschil ontstaat.
Bij gebruik van poeders, tamponeer je de poeder op de plekken en veegt ze daarna uit met een droge kwast. Om het poeder goed te laten hechten kun je deze nabehandelen door wat haarlak erover te spuiten.
Dek rails af met wat velletjes papier en haal na afloop de stofzuiger er over heen, zodat een teveel aan poeder tijdens het verwerken, weer van de baan wordt verwijdert.
Stap 11: Als laatste kunnen we strooisel en gras aanbrengen met verdunde houtlijm.
Revisiegeschiedenis
"oude" revisiegeschiedenis | ||
---|---|---|
Datum | Auteur | Aanpassing |
18 Juni 2012 | Tom (Tomhas) | Artikel aangemaakt |
06 Oktober 2013 | Treinsmurf | Artikel overgenomen van forum topic: http://forum.3rail.nl/index.php?topic=37423.0 |