Praktijkboek Modelspoorwegen

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
width="16"
Boek: Praktijkboek Modelspoorwegen
  • Titel: Praktijkboek Modelspoorwegen
  • Ondertitel: -
  • Schrijver: Gerard Tombroek e.v.a.
  • Uitgever: Schuyt & Co
  • ISBN-10: ISBN 9060974298
  • ISBN-13: ISBN 9789060974292
  • Bladzijden: 264
  • Bindwijze: -
  • Leverbaar: Nee
  • Taal: Nederlands

Recensie

Dit boek in het kort beschrijven is vrij moeilijk, daarvoor staat er teveel informatie in. Daarom maar een willekeurige greep uit de 9 hoofdstukken.

Hoofdstuk 1 heet Ten geleide en daar zal ik verder niets over zeggen.

Hoofdstuk 2 (Plannen) stelt om te beginnen een aantal vragen: welk thema en tijdperk en welke schaal kies je en hoeveel geld wil en kun je besteden aan je hobby? Deze vragen zijn vooral belangrijk voor degenen die (nog) met plannen rondlopen om te starten met de modelbaan hobby. Daarna komen o.a. de stations en emplacementen aan de beurt, de basisvorm van de modelspoorweg, het landschap, de wissels en wisselverbindingen en de presentatie. Dit laatste is vooral belangrijk als je van plan bent om deel te nemen aan modelbaan evenementen.

Hoofdstuk 3 en 4 behandelen respectievelijk de Onderbouw (de bouw van de tafel, modulair of vast) en de Bovenbouw (het leggen van de rails en de afwerking hiervan) met de vele mogelijkheden.

Hoofdstuk 5 gaat over het Modellandschap: de vormgeving, werken met gietmallen, de kleuren van het landschap, kunstwerken, tunnels, water en wegen, wegverkeer.

Hoofdstuk 6 (Exploitatie) vertelt je alles over een dienstregeling op de modelbaan en geeft ook een aantal voorbeelden van treinsamenstellingen: van lokale treinen uit het stoomtijdperk tot en met internationale reizigerstreinen (TEE en IC) en diverse goederentreinen zoals olietreinen en werktreinen.

Hoofdstuk 7 heet Elektrotechniek en beschrijft een aantal elektronische schakelingen, ondermeer de rijregelaar, componenten, treindetectie, wisselend knipperlicht bij AKI en AHOB, de overwegbel, pendeltreinautomaat, enzovoort.

Hoofdstuk 8 (Technieken) maakt je bijvoorbeeld weer wegwijs in de verschillende technieken die we gebruiken om de modelbaan te bouwen en aan te kleden: solderen, lijmen, werken met witmetaal en messing, etsen, en verder het verbeteren van rijeigenschappen. Het eindigt met het spuiten met airbrush en weatheren van landschap, gebouwen en materieel.

Hoofdstuk 9 tot slot toont een aantal praktijkvoorbeelden en thema’s van modelbanen uit binnen- en buitenland met de daarbij behorende foto’s.

Foto’s in kleur en zwart/wit, tekeningen en schema’s maken het boek compleet.