Märklin M en C-Rail Verkanten

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 28 nov 2013 om 18:42 (→‎Revisiegeschiedenis (vóór transfer): geveegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin M en C-Rail Verkanten

Het verkanten van rails

In het grootbedrijf liggen bogen altijd verkant (d.w.z. dat de buitenste spoorstaaf hoger ligt dan de binnenste). De trein kan daardoor sneller door de boog; (vergelijk dit met een kombocht in een race-circuit). Deze verkantingen (kombochten genoemd) hebben bij grootspoor een maximaal hoogteverschil van 150 mm. (dus hoogteverschil tussen de ene en de andere spoorstaaf). Bij M-rails kun je de rand van een bochtstuk bijv. rechtbuigen om deze te verkanten. De bedding blijft dan toch aansluiten op de bodemplaat, echter heeft wel een nadelen

  • Er is een stuk rail nodig als overgang van plat naar verkant.
  • Deze aanpassing kan vrijwel niet ongedaan worden.

Andere methode

Over de gehele lengte van de bocht aan de binnenkant van de bocht een frees-gleuf in de bodemplaat aanbrengen met een diepte van ca. 1 mm tot ca. 2 mm. De breedte van deze gleuf is bij M-Rail afhankelijk van de afmetingen van de flens van de onderkant van de rail. (Er zijn in het verleden M-Rails geproduceerd met onderling afwijkende flensvormen). C-Rail heeft geen flens aan de onderkant.

In de rechte aan- en uitloop van deze bocht dienen 1 á 2 rechte rails eveneens scheluw gelegd te worden van 0 (nul)mm tot de gekozen verkanting van 1mm á 2mm. Dit om de overgang naar zijwaardse helling eerder te laten plaats vinden dan pas in de bocht zelf.

Alternatief kan bij C-Rail de buitenbocht en deel van rechte aan- en uitloop, verhoogd worden met de kous van elektriciteit kabel door deze over de volle lengte in te snijden en de kern daarna te verwijderen. Vervolgens op de onderkant buitenzijde van de rails klemmen. (Deze kous heeft een klemmend effect op die zijde !).

Voordeel van deze methode is dat deze kous makkelijk te verwijderen is en de rails onbeschadigd blijven.

Verwijzingen