Roco NS 500/600 ombouw naar NS 450
Roco NS 500/600 ombouw naar NS 450
De serie 451 – 460 is op verzoek van de NS door Werkspoor gebouwd, om dienst te doen op de tramlijnen in het Westland en Friesland. Van deze loc zijn geen fabrieksmodellen te koop, gelukkig wel een bouwpakket van Kleinspoor.
Benodigde materialen
- Een Roco Ns 500/600
- Kleinspoor set 803
- Verf
- Transfer
- Afplaktape
- Fabrieksplaten
- Nummerplaten
De ombouw
De loc ligt uit elkaar zodat er van het frame een paar stukjes weg kunnen worden slijpen.
Dan is het onderstel aan de beurt, de stroomafnemers moeten worden verkleind en de verhoging waar ze op liggen weg gevijld.
Dan is het weer tijd om even te passen.
Daarna worden de nummers weg gekrast en nieuwe verf over de bufferbalk, terwijl de verf op de bufferbalken droogt gaan we aan de slag met de kap.
De vliesjes halen we weg en we boren de gaten voor de verlichting en de handgrepen. Als dit gedaan is, ontvetten we de kap en zetten we hem in de grondverf.
Geduldig wachten we tot de verf op de bufferbalken droog is om verder te gaan aan het chassis, de drijfstangen moeten van hun verf worden ontdaan en de bevestigingen moeten zwart worden gemaakt.
Na 2 dagen rustig drogen en uitharden van de grondverf is het tijd om de kap de eerste laag groen te geven.
Daarna laten we de verf 2 dagen drogen zodat ook deze goed kon uitharden om vervolgens de volgende laag groen op de kap te spuiten. Deze laag vervolgens ook weer goed laten drogen en toen even gepast.
Terwijl de kap rustig verder droogt plakken we de „houten” balken onder de bufferbalken. Deze balken moesten in het echt voorkomen dan de loc weg zou zakken als deze zou ontsporen, en daarbij het frame beschermen.
Weer verder met de kap. De sierlijnen erop zetten. Hier is afgeweken van de bouwbeschrijving, die zegt namelijk dat je eerst de kap in de kleur van de bies moet spuiten, dan met afplaktape van 1,6 mm afplakken waar de bies moet komen en dan groen spuiten.
De V op de voor en achterkant heb ik met de hand gedaan.
Als de sierlijnen klaar zijn de boel weer laten drogen en ondertussen de fabrieksplaten en de nummerplaten schilderen. Ook de handgrepen maken en schilderen.
Terwijl de handgrepen liggen te drogen de nummers op de buffers aangebracht.
Als de sierlijnen droog zijn de handgrepen aanbrengen.
En de transfers op de kap zetten.
De binnenkant van de kap is hier met de hand zwart geschilderd om het doorschijnen van de verlichting te voorkomen. Dan is het tijd de boel in de blanke lak te zetten, Dit mag ook weer 2 dagen drogen, voordat het model afgemaakt kan worden.
De ramen gaan er in, zwaailicht op het dak, fabrieksplaten opplakken en de nummerplaten. Dan alle losse onderdelen die van de 521 zijn gehaald weer op de loc zetten. En dan ziet ze er als hiernaast uit.
Nog even een foto met het voor en na moment naast elkaar.