Weatheren - meer dan alleen maar vervuilen
Weatheren - meer dan alleen maar wat vervuilen
De neutraliteit van dit artikel wordt betwist. Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie. |
Voor dat ik lid was van diverse fora kocht ik al wel regelmatig locomotieven en wagons in een grote variatie. Maar na een tijdje was ik op sommige modellen na niet meer zo verrukt als het moment van net na de aankoop. Ook ga je om je hobby te verdiepen meer lezen in de keur aan boeken en vakbladen die in de handel verkrijgbaar zijn. Ook koop je misschien zo af en toe een geweldige DVD van bijvoorbeeld Riogrande en in deze boeken en op film zie je jou aanschaf dan in volle glorie rond rijden. Wat blijkt er mankeert in model altijd wel wat aan, dan hebben we het niet alleen over de lengte waar veel fabrikanten nog steeds een compromis moeten sluiten. Geleidelijk ga je aan sommige zaken toch min of meer storen, in het echt ziet het er beter uit. Wat als eerste opvalt is natuurlijk dat het rijdend materiaal vuil is en slijtage plekken heeft en meer detaillering dan het aangekochte model. Kortom het rollend materiaal in de schaal 1:1 word gebruikt en leeft.
Elke loc en wagon ziet er weer anders uit en dat heeft zo zijn charme, laat dat nu net het punt zijn wat er mankeert aan je mooie nieuwe aanwinst. Ze zijn van de fabriek uit allemaal het zelfde hebben ook allemaal de zelfde schoonheidsfoutjes kortom geen uniek exemplaar maar één uit een dozijn. Soms doen de fabrikanten van de grote merken een poging om de werkelijkheid meer te benaderen, het lijkt dan wel wat maar door één kleur met de airbrush aan te brengen is het ’t net niet. Als je dit stadium hebt bereikt kan je maar twee dingen doen, de boel zelf maar verbeteren naar een acceptabel niveau of stoppen met de mooie hobby en dat willen we juist niet.
Als je begint met weatheren let je nog niet op alle details en ben je al zeer tevreden als het er een beetje vuil en smoezelig uit ziet. Maar gaande weg na het lezen en kijken van de films let je steeds meer op andere details die het model uniek maken. Heel vaak kan je de onopgemerkte details in later stadium makkelijk weer aanbrengen als blijkt dat je wat vergeten bent. Al doende leer je en het geleerde kan je met een gerust hart op je eerder geweatherde modellen aanbrengen.
Je gaat buiten de diversen schilder technieken steeds meer en meer details aanbrengen zoals:
1. Wagonladingen
2. Beschadigingen zoals deuken en butsen
3. Transfers is alle soorten en smaken
4. Geëtste kleine details van messing zoals locschilden
5. Allerhande leuke snuisterijen van één van de vele kleinspoor fabrikanten
- Weinnert
- Gassner
6. aanpassingen aan modelhuisjes met daklood, klimop, huis met gebreken enzovoort
En dat alles noem ik (wij) weatheren (vervuilen) het is dus meer dan het woord doet vermoeden. Beter zou het zijn als we het zouden hebben over pimpen of superen. Als je het aandurft en er eens een paar uurtjes voor uit trekt en je ziet hoe een treinstel er anders uit gaat zien, terwijl het nog niet eens volledig is vervuild zal je begrijpen wat ik bedoel. Ook creëer je iets van je zelf wat de voldoening alleen maar groter maakt, geloof mij deze locs en wagons krijgen een persoonlijk tintje zijn uniek. Dit model zal je ook na langere tijd mooi blijven vinden het is niet zo maar meer een gekocht ding het is iets van je zelf. Dit is voor mij de reden om toch nog eens een extra poging te wagen om de felste tegenstanders en de grootste twijfelaars over de streep te trekken. Ik hoop dat velen mij zullen volgen in dit mooie facet van onze toch al erg mooie hobby.