Märklin 3054 met hoogvermogen en mSD sound decoder

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 25 feb 2015 om 21:14 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Märklin 3054 met hoogvermogen en mSD sound decoder == == Algemeen == Bestand:Märklin 3054-1.png|thumb|350px|right|<center>'''Ombouw Märklin 3054 - BR103'...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin 3054 met hoogvermogen en mSD sound decoder

Algemeen

Ombouw Märklin 3054 - BR103

Dit draadje is afkomstig uit forumtopic:31140.0 van Frans (Chester2203)[1]

Deze bouwbeschrijving betreft de ombouw van een BR 103 (3054) met een Märklin hoogvermogensmotor (ombouwset 60944) en een Märklin mSD sounddecoder. De verlichting voor en achter wordt vervangen door SMD LED's en tevens wordt het machineruim voorzien van schakelbare verlichting .


Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Soldeerbout/Soldeerstation
  • Soldeer
  • kniptangetje
  • striptang
  • schroevedraaier


Bouwbeschrijving

Ombouw set Märklin 60944

De motor van de Märklin 3054 is een 3-polige Large Flat Collecor Motor (LFCM) met veldspoel. De motor wordt verwijdert en vervangen door de motor uit de motor ombouwset Märklin 60944.


Motor ombouw

Binnenkant Märklin 3054

We beginnen met het losschroeven van de kap. De analoge Märklin 3054 heeft een Märklin Grote Schijf Collector Motor (LFCM) met veldspoel. Om deze te vervangen door een hoogvermogensmotor hebben we de Märklin 60944 Ombouwset nodig. Het relais verwijdert. De oude motor met veldspoel wordt verwijdert en de bedrading wordt losgesoldeerd. Vervolgens plaatsen we de nieuwe hoogvermogensmotor uit set 60944. De set kent 2 ankers:

  • anker met 7 tanden
  • anker met 8 tanden

We gebruiken het anker met 8 tanden.


De motor is nu klaar, maar leggen we nog even weg. We gaan eerst met de verlichting aan de slag.

Verlichting met SMD LED's

Voor de frontverlichting gaan we SMD LED's gebruiken. Het type LED's is "0805 Ultra Bright SMD LED Warm White". Om de draadjes eraan te solderen wordt lakdraad gebruikt. Het is priegelwerk en zonder loep en Soldeerhulpje en pincet, gaat dat niet lukken. De LED's moeten natuurlijk ergens op bevestigd worden. Daarvoor is een een dikke kunststof schroef gebruikt die precies in het gat van het frame past. De kop van de kunststof schroef zagen we af. Vervolgens worden de bedrade SMD LED's met een drupje secondenlijm erop vastgelijmd.

De 3 LED's worden in serie gezet. Let op de aansluitingen. Kathode=Negatief, Anode=Positief. (Zie foto hierboven). Als voorschakelweerstand wordt een weerstand van 680 Ohm gebruikt welke tussen de Oranje draad (electronische +) van de dragerprint en de Anode (+) van de eerste LED wordt geplaatst. De grijze draad (front) wordt aangesloten op de kathode van de LED. Achterzijde wordt op dezelfde manier van 3 LED's voorzien. Daar wordt echter de gele draad (achter) aangesloten op de kathode van de LED. Vervolgens testen we even de verlichting door even een voeding aan te sluiten op de 3 LED's met voorschakelweestand.

Machineruimte verlichting

Voor het verlichten van de machineruimte, worden tevens LED's gebruikt welke we op een stukje experimenteerprint solderen. Ook hier wordt een voorschakelweerstand gebruikt welke tussen de oranje retourdraad (electronische +) van de dragerprint en de Anode (+) van de 1e van de 3 LED's komt te zitten. Om de verlichting via een aparte functie te kunnen schakelen wordt de Kathode verbonden met de functie aansluiting van de dragerpunt (Aux1).

Ook hier testenwe de LED's even door deze op een aparte voeding aan te sluiten.

Aansluiten bedrading

Nu de verlichting getest is en werkt, gaan we alle bedrading solderen en plaatsen we tevens de motor in het chassis en zoeken een plekje voor de speaker. Voor isolatie van de solderingen gebruiken we krimpkousjes welke eerst over de betreffende draad geschoven wordt voordat die wordt vastgesoldeerd. Vervolgens solderen we de draad waar deze moet komen en schuiven het krimpkousje vervolgens over de soldering heen. Even het krimpkousje verwarmen zodat deze krimpt en mooi strak om de soldering komt te zitten ter isolatie.

Voor het aansluiten van de bedrading gebruiken we de linker 2 kolommen van het volgende schema, aangezien de dragerprint van de Märklin 60947 set de Märklin kleurcodering gebruikt: De bedrading/aansluitingen van de 60947 decoder:

60947 Decoder Aansluitingen
Märklin Kleur Aansluiting NEM Kleur
Blauw
Motor Rechts Grijs
Groen
Motor Links Oranje
Grijs
Licht Front (F0) Wit
Geel
Licht Achter (F0) Geel
Bruin
Massa (Motorhuis,Chassis) Zwart
Rood
Rijstroom (Sleper) Rood
Oranje
Electronische (+) licht retour Blauw
Bruin/Rood Functie uitgang (F1) Groen
Bruin/Groen Aux 2 uitgang Paars
Bruin/Geel Aux 3 uitgang -
Bruin/Wit Aux 4 uitgang -

Nadat alle bedrading van de dragerprint is gesoldeerd en gecontroleerd is dat alles correct is aangesloten, prikken we de mSD decoder op de dragerprint. LET OP!! Deze mag je niet verkeerdom op de dragerprint prikken, want dan blaas je de decoder op als je hem op de baan zet. Lees de gebruiksaanwijzing van de decoder eerst goed door hoe de decoder op de dragerprint te plaatsen!!

Vervolgens zetten we de locomotief op de baan en testen of alles naar behoren werkt.

Als alles het doet, bevestigen we de kap op de loc.

Verwijzingen (links)

Intern

Extern




Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  1. overgenomen uit forum topic: topic=31140.0