Märklin 3388 motorpost naar Hoogvermogen en ESU Lokpilot decoder
Märklin 3388 motorpost naar Hoogvermogen en ESU Lokpilot decoder
Algemeen
Dit draadje is afkomstig uit forumtopic:30406 van Wijbe.[1]
Dit artikel beschrijft de ombouw van een Märklin Motorpost (de Märklin 3388) van delta naar digitaal met schakelbare verlichting en een ESU lokpilot decoder. Tevens wordt interieurverlichting ingebouwd. Märklin heeft het model van de motorpost in diverse uitvoeringen uitgebracht. Belangrijk om te weten bij de ombouw van de Märklin motorposten is dat bij de Delta-digitale uitvoeringen de printjes van de verlichting dienen te worden aangepast. De digitale uitvoeringen hebben een vergelijkbaar printje, maar daar hoeft de aanpassing van de verlichtingsprints niet plaats te vinden aangezien die al voor digitaal bedrijf geschikt zijn gemaakt vanaf de fabriek.
Na de ombouw heeft het model:
- Hoog vermogen motor
- Schakelbare front en sluitseinen.
- Interieurverlichting
Er is een decoder met 5 versterkte functie uitgangen nodig. De functie uitgangen worden als volgt gebruikt:
- 2 voor de frontlichten.
- 2 voor de sluitseinen,
- 1 voor de interieurverlichting.
Om dit gemakkelijk en netjes om te bouwen wordt gebruik gemaakt van een adapterplaat van Esu. (ESU 51968) Deze adapterplaat heeft een 21 mtc connector voor de decoder, en versterkt de onversterkte functie uitgangen aux 3 en 4. Bijkomend voordeel is dat de adapterplaat in de oude decoder houder past. Als decoder wordt een Esu locpilot 4.0 21mtc toegepast. (ESU 54614) Aux 2 en 3 worden gebruikt voor de sluitseinen. De sluitseinen trekken bijna geen stroom, de interieurverlichting wel. Die kan dus beter op een beveiligde aux uitgang aangesloten worden. In dit geval aux 1.
Benodigdheden
De benodigde materialen zijn:
- Hoogvermogens motor Märklin 60941 Ombouwset, (of Märklin 60901 Ombouwset of motor uit Märklin 60760 Ombouwset)
- ESU lokpilot v4 decoder met 21-polige MTC stekker
- 21-polige MTC dragerprint (ESU 51968)
- 2 ontstoorspoeltjes 3,9 uH
- LED-print voor interieurverlichting
- krimpkousjes
- Dubbelzijdig kleefband
- Wasbenzine
- Faller olie
Benodigde gereedschappen zijn:
- Soldeerbout/Soldeerstation
- Soldeer
- kniptangetje
- striptang
- schroevedraaier
- wattenstaafjes
Bouwbeschrijving
We schroeven de kap los. De motor is een Drum Collector Motor (DCM) met veldspoel. We solderen de bedrading los en verwijderen de delta decoder en de motor met veldspoel evenals de verdeelprint in het midden. Het motorhuis maken we schoon met wattenstaafjes die even in de wasbenzine zijn gedoopt. We plaatsen de nieuwe magneet en anker in het motorhuis en plaatsen vervolgens het nieuwe motorschild. Daarna wordt het draaistel met motor terug in het chassis geplaatst.
Aanpassen verlichting
Zoals in het begin van het artikel beschreven is het voor analoge en delta uitvoeringen van de motorpost noodzakelijk om de verlichtingsprintjes aan te passen. Daarvoor dienen van het verlichtingsprintje een aantal printspoortjes doorgekrast te worden en een aantal verbindingen gemaakt te worden.
Voor het verwijderen van de verlichtingsprintjes leg je de kap voorzichtig ondersteboven. De grijze afdekkapjes in het cabine deel verwijder je voorzichtig door met lichte druk de afdekkap naar je toe te bewegen. (Scharnierende beweging). De printjes komen nu zichtbaar en kunnen voorzichig verwijdert worden.
Vervolgens dient het printje aangepast te worden. Kras met een kraspen of hobbymesje voorzichtig de printbanen weg conform de tekening. (Rood zijn de banen die onderbroken dienen te worden en moeten worden doorgekrast). Vervolgens moeten we ook een aantal verbindingen maken, daar waar dat in de tekening met groen is aangegeven. Hier strippen we een aantal centimeters mantel af van een koperdraad waarvan we vervolgens het koper voorvertinnen. Deze leggen we op de plek waar de verbinding moet komen en solderen de draad aan beide punten vast.
Vervolgens knippen we de draad af als de verbinding is gemaakt.
De printjes zijn nu klaar en kunnen teruggeplaatst worden.
Plaatsen dragerprint en aansluiten bedrading
Op de dragerprint solderen we eerst een draad op de aux 3 aansluiting voor een sluitsein. Vervolgens wordt de dragerprint in de decoderhouder geklikt waar voorheen de delta decoder zat. De dragerprint past precies op de plek van de oude decoder. We solderen nu de draden naar de motor, sleper en massalipje van de motorpost volgens de NEM kleurcodering zoals door ESU wordt toegepast. (Zie ook:NEM connectoren en kabelkleuren#Kleurenschema Märklin versus ESU.)
Let even op bij de draden voor de verlichting. Daar moeten voorschakelweerstanden tussen de functie aansluitingen en lichtprintjes komen anders zullen de LED's op het lichtprintje doorbranden. Op de foto's zijn deze op de contactpunten gesoldeerd, maar dat moet je niet doen aangezien dan de kap er niet meer op zal passen.
Interieurverlichting middels LED strip
Voor de interieurverlichting plaatsen we een ledstrip met dubbelzijdig kleefband in de binnenkant van de kap en sluiten deze aan op een aux functie en de blauwe retourdraad (electronische +) van de dragerprint. Als alle bekabeling is gecontroleerd en netjes is geordend, prikken we de decoder op de dragerprint en kunnen we de loc op de testbaan zetten. Let op dat je de decoder niet ondersteboven op de connector drukt, want dan kan de decoder doorbranden. (Raadpleeg de handleiding van decoder hoe deze te plaatsen !!)
Als alles goed blijkt te zijn aangesloten en werkt, is het tijd om de decoder te programmeren.
Verwijzingen (links)
Intern
Extern
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten
|