Protoplast als afsluitdop lijm

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 24 mrt 2015 om 17:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Protoplast als afsluitdop lijm

Algemeen

Protoplast korrels

Dit draadje is afkomstig uit forumtopic:55514 van Matje (forumnaam:Wheels).[1]

Protoplast is een modelleerkunststof welke bij verwarmen in warm water, kneedbaar wordt. Als het protoplast kunststof weer afkoelt naar kamertemperatuur, wordt de kunststof hard en zo sterk en taai als nylon. Deze eigenschappen maakt het materiaal ook toepasbaar voor diverse modelbouwtoepassingen.

Een bekend probleem van modelbouwlijm is dat het doseernaaldje snel verstopt raakt doordat de lijm in de naald snel opdroogt. Het helpt dan als je de naald verwarmt, waardoor de lijm weer iets gaat vloeien. Ook kun je de naald doorsteken met een dunnere naald of draad, om de lijmopening weer vrij te maken. De afsluitdop van de lijm sluit niet altijd goed luchtdicht af, waardoor de naald ook verstopt kan raken als de lijm langere tijd wordt opgeborgen.

Met protoplast kan een afsluitdop voor deze lijm gemaakt worden die wel goed afsluit en tevens als "doorsteeknaald" te gebruiken is om de naaldopening weer vrij te krijgen. Het volgende artikel gaat dan ook over het toepassen van protoplast als afsluitdop voor modelbouwlijmen (de lijm met een doseernaald om de lijm aan te brengen).


Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • Protoplast korrels
  • weerstand

Benodigde gereedschappen zijn:

  • bakje warm water



Bouwbeschrijving

Om een goede afsluitdop te maken voor de lijmnaald, wordt een weerstand gebruikt waarvan het pootje in de lijmnaald past. De protoplastkorrels worden in heet water verwarmt totdat deze kneedbaar worden. Een aantal korrels worden samengevoegd tot een mooi kneedbaar geheel en de weerstand wordt vervolgens in de protoplast gestoken. Tijdens het modelleren hecht de protoplast niet of nauwelijks aan koud metaal. Het protoplast handgreep wordt samen met de weerstandsdraad in de opening van de lijmnaald geduwd waarbij de protoplast 1cm over de naald heen wordt geduwd. Nu laten we de protoplast drogen. Als deze bijna hard is, trekken we de protoplast voorzichting van de lijmnaald en laten vervolgens de protoplast dop met weestandsdraad verder drogen en uitharden. (vergeet niet om tijdens het uitharden de originele lijmdop op de lijmnaald te doen). Na uitharding hebben we een handige luchtdichte afsluitdop met doorsteeknaald voor de lijm.

Verwijzingen (links)

Intern

Extern



Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  1. overgenomen uit forum topic: topic=55514