Eisenbahnreise mit Carl Bellingrodt

Uit 3rail Wiki
Versie door 10103 (overleg | bijdragen) op 25 mei 2015 om 16:13 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="toccolours" width="100%" cellpadding="3" cellspacing="0" style="background-color:#EEEEEE; text-align:left; border:2px solid #CCCCCC; margin-top:3px;" alig...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

width="16"

Boek: Eisenbahnreise mit Carl Bellingrodt
  • Titel: Eisenbahnreise mit Carl Bellingrodt
  • Ondertitel: Farbaufnahmen aus den fünfziger und sechziger Jahren
  • Schrijver: Gerhard Greß
  • Uitgever: EK-Verlag
  • ISBN: 978-3-88255-300-0
  • Bladzijden: 112
  • Bindwijze: Gebonden, harde kaft
  • Leverbaar: Ja
  • Taal: Duits

Recensie

Na het bekijken van de kaft van dit boek was ik al om: een mooie afbeelding van een E 41 in de oorspronkelijke uitvoering, de naam Bellingrodt, kleurenfoto's uit de jaren 50 en 60 èn de vermelding van de EK-Verlag waren voor mij genoeg. Dit moest wel goed zijn. Zonder het boek verder in te zien liep ik er mee richting de kassa. Ik werd niet teleurgesteld.

Carl Bellingrodt (1897-1971) zal waarschijnlijk geen verdere introductie meer nodig hebben. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met de treinenfotografie. Zijn gigantisch archief bestaat logischerwijs vooral uit zwart/wit foto's. Daarom leuk het me des te interessanter om zijn kleurenafbeeldingen eens te gaan bekijken. Als het dan ook nog eens gaat om 'mijn' modelbaanperiode (III) èn om een uitgave van de EK-Verlag (Eisenbahn Kurier) - die voor mooie boekuitgaves zorgen (inhoudelijk prima, harde kaft en goed ingebonden) - dan geef ik me gewonnen.

Op het eerste gezicht lijken de foto's niet zo bijzonder. Een tikje fletse opnames uit vervlogen tijden, die doen denken aan de kleurenfoto's uit je opa's foto-album. Totdat je goed gaat kijken! Dan pas vallen de vele details in de opnames op, de interessante randzaken en vooral de compositie van de beelden. Bellingrodt heeft heel wat bergen op- en afgesjouwd met zijn camera-uitrusting om deze platen te kunnen schieten. Veel opnames zijn gemaakt vanaf een verhoogd standpunt, meestal een heuvel. Vandaar uit had hij de mogelijkheid om de trein perfect in de het landschap op te laten gaan. Op enkele foto's moet je zelfs echt even kijken waar de trein zich bevindt. Ook de plek waar hij dan fotografeerde is zorgvuldig uitgekozen: vaak bij een bochtig gedeelte, zodat de trein in zijn geheel in beeld komt, en met een mooie achtergrond die het plaatje evenwichtig opvult.

Uiteraard ontbreken ook de 'normale' staatsieportretten van locs niet, net als de wat meer gebruikelijke opnames vanaf het perron en rondom het station. Maar ook deze beelden lijken niet zomaar genomen te zijn. De aandacht voor de omgeving van de treinen blijft opvallen. Dat maakt het boek meteen ook interessant voor niet alleen de grootspoorliefhebber, maar ook voor de modelbaanbouwer. Als je inspiratie wilt opdoen voor je periode III-baan, dan kun je met dit boek beginnen: bruggen, stations, tunnels, wagons, Bw's, huizen, auto's, seinen, boten, trams, reclameborden, fabrieken, motoren, mensen en uiteraard treinsamenstellingen en spoortracé's, het komt allemaal in beeld op deze platen.

Het 'Reise' in de titel slaat op de verschillende plaatsen in West-Duitsland waar Bellingrodt zijn opnames heeft gemaakt. Vanuit Wuppertal - zijn woonplaats - reizen we in korte hoofdstukjes onder andere mee naar het Ruhrgebiet, het Sauerland, de Spessart, Beieren, Baden-Württemberg, het Saarland, de Eifel en tenslotte langs de Rijn naar Keulen. De opnames zijn vergezeld van korte tekstjes waarin leuke bijzonderheden en de juiste, gewenste informatie verteld worden. De tekstschrijver begint het boek overigens met een wat langer, boeiend hoofdstuk over Bellingrodt zelf.

Vermelden moet ik tenslotte nog dat Bellingrodt gelukkig niet alleen aandacht had voor stoomlocomotieven. Ook diesel- en E-locs werden veelvuldig gefotografeerd. De samensteller van het boek heeft hier een mooie evenwichtige keuze gemaakt, zodat alle drie de tractievormen in gelijke mate aan bod komen.

Wat mij betreft dus een aanrader! Een boek vol met mooie, zorgvuldige gecomponeerde foto's die een schat aan informatie opleveren voor de grootspoorliefhebber en de modelbaanbouwer.



Bronnen, Referenties en/of Voetnoten