Rheingold - Legende auf Schienen
|
Recensie
“Rheingold”: mediëvisten denken hierbij meteen aan het middeleeuwse Nibelungenlied en de fabuleuze schat van de Nibelungen die in de Rijn verstopt zou zijn. Voor liefhebbers van klassieke muziek is de naam verbonden aan de bekende opera van Wagner en wij - trein enthousiastelingen - hebben natuurlijk meteen de luxe trein voor ogen die tientallen jaren Hoek van Holland met Zwitserland verbond. Vanaf 1928 tot en met 1987 reed deze trein - met onderbrekingen - langs de prachtige Rijn-route waaraan hij uiteindelijk ook zijn naam dankt.
De complete geschiedenis van de trein wordt in dit boek - met veel foto- en ander beeldmateriaal - uitgebreid uit de doeken gedaan. Grofweg kun je daarin vier periodes onderscheiden: de twintiger en dertiger jaren als de eerste Rheingold gaat rijden tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, de naoorlogse jaren als de trein in 1951 officieel weer opnieuw in bedrijf wordt genomen, de nieuwe Rheingold van 1962 en tenslotte de trein zoals die in de jaren zeventig en tachtig reed. Veel aandacht gaat uit naar de beschrijvingen van het (wagon)materiaal en de treinsamenstellingen. De eerste periode wordt het meest uitgebreid behandeld (en beslaat ongeveer de helft van het boek), waarna de volgende periodes een stuk beknopter behandeld worden. De auteur kon beschikken over een grote hoeveelheid materiaal en zo vinden we naast veel foto’s van de trein ook ondermeer schematische tekeningen van de verschillende wagons, spoorboekjes, tabellen, reclamefolders, officiële documenten en krantenartikelen met betrekking tot de Rheingold. De Nederlandse en Zwitserse inbreng van de trein wordt ook in elke periode steeds (kort) besproken. Pogingen van ondermeer de Freundeskreis Eisenbahn Köln (FEK) om de historische trein uit 1928/1929 opnieuw in de jaren zeventig en tachtig te laten rijden komen eveneens aan bod. Het boek wordt afgesloten met een opsomming van het overgebleven materiaal (locs en wagons) dat in de verschillende periodes werd gebruikt voor de trein. De foto’s zijn (zoals meestal bij deze uitgeverij) goed verzorgd: scherp afgedrukt en van goede kwaliteit. Aangezien de meeste aandacht uitgaat naar de eerste jaren van de trein zijn die natuurlijk vooral nog in zwart/wit, als de jaren vijftig besproken worden verschijnen ook de eerste kleurenfoto’s.
Hoewel mijn interesse eigenlijk vooral uitging naar de inzet van de Rheingold in de jaren zestig heb ik toch ook met veel plezier het eerste deel van het boek doorgenomen. De foto’s van het prachtige interieur van de wagons vond ik daarbij vooral opvallend. Het moet echt een mooie ervaring zijn geweest om daarin toen te mogen reizen langs de Rijn. Hoewel de nieuwe Rheingold van 1962 dus een stuk beknopter besproken wordt, heb ik hier toch weer een heleboel nieuwe informatie kunnen uithalen. De laatste jaren van de trein worden echter iets te beknopt behandeld. Dit had misschien nog wel iets uitgebreider gekund in vergelijking met de andere periodes. Al met al toch weer een mooi boek, met veel mooi beeldmateriaal en bijna een overdaad aan informatie en feitjes. Een prima naslagwerk dus voor de liefhebbers van de Rheingold maar ook toegankelijk genoeg om de doorsnee treinfanaten aan te kunnen spreken.
Op de website van de uitgeverij kun je een indruk krijgen van inhoud van het boek.
Bron:forumdraadje 56246 [1]
Bronnen, Referenties en/of Voetnoten
|