Stappenplan maken voor ombouw Märklin-loks

Uit 3rail Wiki
Versie door VT601 (overleg | bijdragen) op 11 dec 2019 om 13:52 (Nieuwe pagina aangemaakt met '<!-- Toelichting gebruik; Dit sjabloon is bestemd voor nieuwe artikelen in de categorie “Märklin Ombouw Rollend Materieel” . Vervang hieronder “Titel” doo...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stappenplan voor de ombouw van Märklin-loks

Stappenplan voor de ombouw van Märklin-loks
IN BEWERKING VT601 -2019-12-11

Algemeen

Tekst bij foto

Naar aanleiding van veelvuldige vragen over het ombouwen van (Märklin-)loks, en de daarom volgende discussies, een wiki-artikel waarin de verschillende stappen op een rij zijngezet. Dit is geen panklaar (plud&play) recept, maar vergt ook nog zelf wat onderzoek van de ombouwer. Daar waar beschikbaar wordt verwezen naar artikelen uit deze wiki.

Identificeer de motor

Märklin heeft in de loop der tijd diverse typen motoren ingebouwd. Hierdoor zul je zelf moet nagaan welke ombouwset voor de ombouw geschikt is. We kennen (in hoofdliijnen) de:

- ...............
De LFCM is het oudste model en werd veelal toegepast in loks ontwikkeld tot de jaren 60, daarna kwam de SFCM. Beide motoren zijn te herkennen aan de ronde koolborstels, waarvan er een van koper en de andere van koolstof is.
De DCM is gebruikt vanaf begin jaren 70 en vinden we nog regelmatig is nieuwe loks.
Vanaf globaal 2000 zijn de Sinus, Soft-sinus en middenmotor in zwang gekomen. Welke motor is toegepast zul je uit de bij de lok horende documentatie moeten afleiden of is de achterhalen door de lok open te schroeven.

Keuze van de ombouwset

Afhankelijk van het gevonden motortype kan een bijpassende ombouwset worden gevonden. Van belang hierbij is dat bij LFCM-motoren sosm aanpassingen nodig zijn aan het motorschild en dat soms bepaals moet worden welk anker 97- of 8 tanden) nodig is. Hiervoor raadpleeg je de handleiding van de ombowset en eventueel deze wiki.

  • Voor de LFCM-motor kies je set 60944
  • Voor de SFCM-motor kies je set 60943
  • Voor de DCM-motor kies je set 60941 of | 60760
  • Voor de standaard DC- of Middenmotor hoeft geen ombouwset worden gebruikt, omdat deze motor al geschikt is voor de hudige decodermodellen.
  • Voor de Sinus-motoren en Kolkankermotoren licht de situatie wat complexer. Dit gaat te ver voor dit stappenplan.


Keuze van het juiste protocol

Voor het rijden op de modelbaan zijn momenteel 3 protocollen bij Märklin in gebruik. t.w.:

  • MFX
  • Motorola
  • DCC

Het Motorola protocol is het oudste systeem van Märklin en in gebruik sinds ongeveer 1984.
Er zijn hiervan twee typen, waarbij het ype MM1 (ook wel Motorola oud) nog geen extra functies ondersteund en ook niet de rijrichting van de lok kan onthouden.
Het type MM2, geïntroduceerd bij de introductie van de Märklin 6021, kan tot 4 extra functies aan en onthoudt wel de ingestelde rijrichting.
Voor meer info zie de wiki pagina Protocol loc Decoders.

Het DCC-protocol wordt algemeen gebruikt bij zg. tweerail-systemen en door Märklin steeds meer toegevoegd aan hun (duurdere) modellen.
Het DCC-protocol heeft momenteel ruimte tot 9999 adressen en 28 functies.

Het MFX-protocol is geintroduceerd bij de introductie van Märklin Systems en de Central Station 1 en Mobile Station (I).
Dit protocol maakt gebruik van actieve terugmelding van de lok naar de daarvoor geschikte centrale(s).
Het protocol kan momenteel tot 31 functies aan en biedt ook de mogelijkheid om vanuit een virtuele cabine i.c.m. de CS2/CS3 te rijden.

Keuze van de juiste decoder

Het kiezen van de juiste decoder heeft vooral te maken met de gewenste functionaliteit. Zonder hier een uitspraak te doen over welk merk het meest geschikt is, is veel belamgrijker je af te vragen wat moet de coder kunnen.

De primaire keuze is het feit of een gewone lokdecoder of een geluidsdecoder gewenst is. De volgende keuze heeft te maken met gewenste eigenschappen (multiprotocol, aantal decoder stappen, instelbaarheid van CV's, enz.) Märklin zelf biedt voor het ombouwen momenteel een 4-tal gewone lokdecoders en 3 geluidsdecoders. Hiervoor wordt verwezen naar de wiki-pagina's.

WORDT VERVOLGD

- Dragerprint - Verlichting ombouw (waarom potentiaalvrij belangrijk is, LED + weerstandberekening, printjes) - Geluid - Belang van goede massa - Belang van schone motor - Kogellagers - Functie-uitgangen (versterkt) - Hoe testen van de motor - Hoe adres programmeren - Bijzonderheden van MFX - Mogelijkheden voor Sinusmotoren - Hulp bij stamtafels



Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • ..
  • ..
  • ..

Benodigde gereedschappen zijn:

  • ..
  • ..


Bouwbeschrijving

Tekst bij foto





Tekst bij foto

Vervang deze tekst door een beschrijving / uitleg behorend bij de afbeelding.




Verwijzingen (links)

Intern

Extern





Bronnen, Referenties en/of Voetnoten