Märklin 6491

Uit 3rail Wiki
Versie door Hitmaan (overleg | bijdragen) op 23 aug 2020 om 11:40 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="wikitable" style="float:right; width:24%;" ! colspan="2" style= "background:#2E9AFE; color:black;"| '''Antex 6491''' |- | colspan="2" | Bestand:Antex 64...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antex 6491
Antex 6491.png
Type: Transformator
Kleur: Grijs
Behuizing: Metaal
Vermogen: 10 VA
Ingangsspanning (Primair): 220 Volt (~) 50 Hz
Uitgangsspanning 0-B (Secundair) regelbaar: 7-16/23 Volt AC (~)
Uitgangsspanning 0-L (Secundair): 16 Volt AC (~)
Afmetingen : 120 x 140 x 80 mm
Bijzonderheden: Alleen voor gebruik binnenshuis (droge ruimtes) Bovenkant is spiegelend.

Antex 6491 transformator

De Antex 6491 transformator is een 10 VA transformator met rijregelaar, voor analoog bedrijf en geeft:

  • Baanspanning (0 - B) : een regelbare wisselspanning van 7-16 Volt geeft.

De omschakelpuls is 23 Volt indien de rijregelaar voorbij de nul wordt gedraaid.

  • Lichtspanning (0 - L) : een constante 16 Volts wisselspanning (AC) geeft.

De transformator werd geleverd bij startpakketten van Antex waaronder 2911. De afgebeelde transformator is hier er 1 van. Er bestaan ook blauwe varianten en deze hebben dezelfde werking. De transformator is nagenoeg gelijk aan Transformator 6613 echter de naam , kleur en logo's kunnen afwijken.
De behuizing is van Metaal. De transformator stamt uit de periode dat in Nederland de netspanning nog 220 Volt was. De transformator is ondanks de huidige 230 Volts netspanning, nog steeds te gebruiken.
Wel zal de transformator sneller warm worden en een verkorting van de levensduur hebben t.o.v. transformatoren die voor 230 Volt netspanning zijn ontworpen. De transformator is beveiligd tegen overbelasting.

De Antex 6491 transformator kan aangesloten worden als analoge rijtransformator voor 3-rail systemen en tevens als voeding van baanverlichting en het schakelen van magneetartikelen zoals wisselaandrijvingen en ontkoppelrails.

Waarschuwing De mantel van het netsnoer heeft door ouderdom nogal eens last van verpulvering. Dit is aan de buitenkant vaak niet waarneembaar, maar kan leiden tot gevaarlijke situaties i.v.m. kortsluiting. De metalen behuizing is daarnaast niet geïsoleerd. Vervang het netsnoer bij twijfel alvorens de transformator aan te sluiten op het lichtnet!!

bron:[1].


Aansluiten Antex 6491

Antex 6491 aansluiting

De Antex 6491 heeft secundair 3 aansluitbussen.

  • B (rood) = Baanspanning
  • 0 (Bruin) = Massa
  • L (Geel) = Lichtspanning

De rode aansluitbus (B) wordt verbonden met de middenrail (puntcontacten) van de rails. De Massa (0) aansluitbus wordt verbonden met de aansluiting voor de railstaven van de rails. Tevens kan deze massa aansluitbus (0) gebruikt worden als massa-aansluiting van de verlichting of voor het aansluiten van magneetartikelen via een Märklin schakelkastje voor schakelen van wisselaandrijvingen. De gele aansluitbus (L) is voor de lichtspanning waaruit een constante 16 Volts wisselspanning komt en welke als voeding van verlichting, ontkoppelrails of wisselaandrijvingen kan dienen. Hiervoor dient deze verbonden te worden met de gele draad van betreffende lampjes, ontkoppelrails of wisselaandrijvingen.

Het testen van de baanspanning kan eenvoudig getest worden door een lampje aan te sluiten op de rode busaansluiting (B) en de bruine massa busaansluiting (0). Steek vervolgens de netstekker in het stopcontact. Het lampje zal gaan branden zodra de rijregelaar wordt opengedraaid. Het testen van de lichtspanning kan eenvoudig getest worden door een lampje aan te sluiten op de gele busaansluiting (L) en de bruine massa busaansluiting (0). Zodra de netstekker van de transformator in het stopcontact wordt gestoken, zal het lampje gaan branden.

Gezien de werking exact hetzelfde is als een Märklin transformator bij deze dus ook de aansluit schema's.

Werking

De werking van de transformator is eenvoudig, Eenmaal aangesloten, kan een locomotief op de rails gezet worden en zal deze gaan rijden zodra de rijregelaar rechtsom wordt gedraaid. Hoe verder de rijregelaar wordt gedraaid, des te sneller zal de locomotief gaan rijden. Het omschakelen van de rijrichting gaat via een omschakelrelais in de locomotief. Deze wordt geschakeld door een "overspanning" van 23 volt, die optreedt als je de trafo voorbij de 0 drukt. Deze transformator maakt wel relatief veel geluid tijdens de werking. Of dit komt vanwege de ouderdom is echter niet uit te sluiten.

Ook de Telex-koppeling van een locomotief kan op deze manier geschakeld worden. De eerste 24 volts puls zal beide koppelingen activeren, de volgende puls schakelt de Telex weer af en wisselt tevens de rijrichting van de locomotief.

Verwijzingen (links)

Intern

Extern


Bronnen, referenties en/of voetnoten