Column okt 2008 - Heb je wel eens iemand

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 15 jan 2021 om 17:30 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Column okt 2008 - Heb je wel eens iemand == left|350px De vraag die mij als machinist, tijdens mijn actieve periode (1979- 2005...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Column okt 2008 - Heb je wel eens iemand

Column-okt08-001.jpg

De vraag die mij als machinist, tijdens mijn actieve periode (1979- 2005) bij de NS, het meest gesteld werd: "Heb je wel eens iemand onder de trein gehad?" Voor ik op die vraag antwoordde draaide ik de vraag om en gaf, aan de hand van verschillende voorbeelden, aan dat ik meerdere malen (niet altijd) een aanrijding kon voorkomen.


Ik herinner me een mooie nazomerdag waarop ik late dienst had en om 15.10 uit mijn standplaats Amersfoort vertrok met trein 751 naar Groningen. Om 17.18 met trein 564 vanuit Groningen naar Zwolle.

Net voorbij Hoogeveen, de snelheid opgevoerd naar 140 km/u ( de baanvaksnelheid), zag ik in de verte, na een flauwe boog , iets tussen de rails. Het werd me al snel duidelijk dat er iemand gehurkt tussen het spoor zat.

Direct een snelremming ingezet en luid blazend met tyfoons (lage/ hoge tonen) de frontseinen verandert in het gevaarsein ( 1 wit en 2 rode lichten). Vervolgens de alarmtoets van Telerail ingedrukt.


Column-okt08-002.jpg

Telerail is een communicatiesysteem tussen de mobiele en uitvoerende diensten langs de spoorlijnen en de regelcentra in de vaste posten. Door het indrukken van de alarmknop wordt een bestaande verbinding automatisch afgebroken en met voorrang wordt een verbinding tot stand gebracht met de treindienstleider. Deze alarmoproep is bij alle andere ontvangers binnen het treinleidersgebied hoorbaar. Degene die het alarmsignaal uitzendt kan gelijktijdig spreken.

De snelheid was inmiddels terug gelopen tot zo'n 80 km/u en ik kon inmiddels zien dat er een man in overal gehurkt zat. Tot mijn opluchting stond hij plotseling op en rende van het spoor af. Weer snelheid makend zag ik in een flits een paar honderd meter verderop een vrouw langs de spoorbaan staan, helemaal in paniek.

Eenmaal in Zwolle werd ik bijgepraat en hoorde onder andere dat de eerstvolgende trein op die plek, contact had gehad met die vrouw, zij bleek de echtgenote te zijn van de man tussen de rails. Hij was nog spoorloos.

Met trein 10767 vervolgde ik mijn dienst om 19.52 naar Leeuwarden en vandaar weer terug naar Amersfoort met trein 782. Om 23.24 kwam ik in Amersfoort aan en zat mijn dienst erop.

Ben van Willigenburg