Altbau-Elektroloks

Uit 3rail Wiki
Versie door 10103 (overleg | bijdragen) op 8 sep 2022 om 15:48 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="wikitable" style="float:right; width:33%;" ! colspan="2" style= "background: #DAA520" | '''Altbau-Elektroloks''' <!-- vervang Titel met de titel van het b...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Altbau-Elektroloks
Boek Altbau-Elektroloks.jpg
Gegevens:
Titel: Altbau-Elektroloks
Ondertitel: Farbbild-Raritäten aus dem Archiv Dr. Rolf Brüning - Band 1
Schrijver: Rolf Brüning
Uitgever: DGEG Medien
ISBN-13: ISBN: 978-3-937189-19-2
Bladzijden: 155 blz.
Bindwijze: Gebonden (hardcover)
Leverbaar: Ja, via "DGEG.de"
Taal: Duits

Recensie

Ze hebben iets bijzonders, de Altbau-Elektroloks. Het is een bonte verzameling van elektrische locs, die als enige overeenkomst hebben dat ze allemaal al vóór 1949 - het jaar van de oprichting van de Deutsche Bundesbahn - ontwikkeld en geconstrueerd zijn. Dat "bonte" van de locs zit hem niet alleen in de bouw - van groot, zwaar en lomp tot klein, licht en lieflijk - maar ook in de verschillende aandrijftechnieken die gebruikt werden. Aan de locs is duidelijk te zien, dat de constructeurs nog volop aan het zoeken waren naar het ideale ontwerp van de E-loc. Dat heeft veel locs opgeleverd met een markant uiterlijk, die er zowel stoer als aandoenlijk uitzien. Van een imposante E 91 of E 94 tot een vertederende E 69 of E 32 met zijn driftig rondzwiepende drijfstangen.

Rolf Brüning is aan het eind van de jaren vijftig als jonge knul op zijn brommer (en later met de auto) door heel zuid-Duitsland gereden om maar zoveel mogelijk treinmateriaal te fotograferen. Het geluk voor ons is, dat hij dit al met een kleurencamera kon doen. Hierin - en dat geldt bij dit boek nog meer dan bij zijn uitgave over de Neubau-Elektroloks - zit een belangrijke meerwaarde van deze uitgave. Maar Brüning wist gelukkig ook hoe hij moest fotograferen en dat heeft opnieuw veel mooie plaatjes opgeleverd. Ook hier niet alleen foto's van stilstaande locs op een opstelspoortje. Integendeel, het merendeel van de afbeeldingen toont weer een groot deel van een hele trein in het landschap. De meeste foto's zijn daarbij gemaakt tussen 1957 en 1964. Slechts dertien van de ongeveer 150 afbeeldingen - en dat is leuk voor de periode III-liefhebbers - zijn in de jaren zeventig of later gemaakt.

Na het voorwoord behandelt Brüning kort de technische ontwikkeling van de altbau locs. Daarna wordt in vier aparte hoofdstukken - sneltrein-locs; personen- en multifunctionele locs; goederen-, rangeer- en accu-locs en tenslotte de 'Höllentalbahn'-locs - zijn fotoschatkamer voor de lezer opengesteld. Elk hoofdstuk wordt nog een keer apart met extra informatie ingeleid. Bij de foto's zelf staat steeds beknopt de belangrijkste informatie vermeld (loc-nummer, plaats en tijdstip), vaak kort aangevuld met wat persoonlijke indrukken of anekdotes.

Dit boek met zijn prachtige foto's voert je zo terug naar de late jaren vijftig, waarin de rails nog bereden werden door bijzonder karakteristieke e-locs. De locs zelf zijn mooi in beeld gebracht, net als het landschap waarin ze rijden. De modelspoorliefhebber kan niet alleen uit de verschillende treincombinaties inspiratie halen, maar ook veel kleine zaken op de achtergrond van de foto's ontdekken, die op de eigen baan toegepast kunnen worden.




Bronnen, referenties en/of voetnoten