Bergen maken van piepschuim

Uit 3rail Wiki
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bergen maken van piepschuim

Algemeen

Een berg van piepschuim

Deze werkbeschrijving is eenvoudig en doorloopt stap voor stap het ontstaan van een berg van piepschuim. Dit artikel evenals foto-materiaal is overgenomen van het 3railforum. [1].

Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

  • Piepschuim
  • Lijm (geschikt om piepschuim te lijmen)
  • Papier-maché of gips
  • Gras/Strooisel
  • Houtlijm of spuitlijm

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Oud broodmes
  • Kwast(en)


Bouwbeschrijving

Piepschuimen berg

Stapel een aantal stukken piepschuim op elkaar totdat je grof de vorm hebt die je wenst voor de berg. Snijd eventueel bij met een broodmes of breek wat stukken piepschuim af. Lijm de individuele stukken aan elkaar vast met speciale piepschuim lijm. Laat dit goed drogen voor je verder gaat. Als de lijm is uitgehard de stukken in model snijden met het oude broodmes Vervolgens kun je de berg modelleren met gips of anders met papier-maché. Laat de gips of papier-maché goed drogen voor je verder gaat.


Berg zwart schilderen

De volgende stap is de berg zwart verven om later mooi diepte te krijgen in groeven en spleten. Laat de verf vervolgens goed drogen.


Grijze verf mengen

Als de zwart geverfde berg droog is kun je een kleurtje grijs maken en met de platte kant van de kwast de berg verven.


Berg grijs schilderen

Voeg wat kleine puntjes kleur toe aan de verf en veeg die uit met een brede platte kwast, de kleuren moeten wegvloeien in het geheel. (“Nat-in-nat” techniek) Laat vervolgens de verf drogen.


nat-in-nat schilderen

Indien je niet helemaal tevreden bent met het resultaat, kun je nogmaals wat grijze tinten mengen en deze aanbrengen met de kwast. Er ontstaan zo alleen maar meer tinten grijs welke zorgen voor meer schaduw-effecten.


gras of strooisel aanbrengen

Als de verf droog is, kun je de berg vervolgens op een aantal plaatsen met houtlijm insmeren en bestrooien met strooisel. (Je kunt hier eventueel ook een bus spuitlijm voor gebruiken). Vervolgens met een breed plat kwastje dry-brushen met heel licht beige of wit. Opmerking: Als je dit nog nooit hebt gedaan, zal je echt niet de eerste keer de perfecte berg maken. Gewoon met kleine stukjes oefenen en nog eens oefenen, veel geduld heb je nodig want in één keer perfect is nog nooit iemand gelukt.




Bronnen, Referenties en/of Voetnoten