Column apr 2010 - Toen en nu, deel 2

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Column april 2010 - Toen en nu, deel 2

De trein naar Duitsland is weer laat, merkte mijn moeder (midden jaren vijftig) wel eens op tijdens het ontbijt in ons tot woning verbouwde spoorrijtuig. Onze woning grensde aan het emplacement van station Amersfoort. Daar moest ik aan denken, dertig jaar later, onderweg met de D 345 richting oostgrens, met een blik op de gedrukte tijdtafel. Hierin staat o.a. vermeld: de dienstregeling, inhaalsnelheid, vertrek- , doorrij- en aankomsttijden. Strak op tijd, natuurlijk…………………… Weinig stops onderweg, alleen in Hengelo waar ook het douanepersoneel instapte om mee te gaan tot Bad Bentheim.

Zover is het echter nog niet, ik ga net door de boog bij Stroe en begin aan de klim naar Assel. Kaarsrecht spoor tot aan de ingraving bij Assel met vanaf Amersfoort tot aan Oldenzaal dubbel-enkel spoorbeveiliging. In dat geval zijn de beide sporen in beide richtingen gelijkwaardig beveiligd en in blokken verdeeld. Hierdoor is het mogelijk meerdere treinen in beide richtingen te laten rijden. Op zo’n recht stuk spoor is dan mooi te zien als de treindienstleider een rijweg vanaf Apeldoorn richting Amersfoort instelt. De tot dan toe groene seinen op het nevenspoor vallen één voor één op rood. Veelal werd dit toegepast ’s ochtends vroeg en ’s nachts met goederenverkeer als het treinverkeer niet al te intensief was. Waar het wel veel werd toegepast was tussen Hengelo en Oldenzaal waar elk half uur een stoppertje pendelde met één stop: Hengelo Oost. Je vertrok dan uit Hengelo net achter of beter gezegd naast de stopper richting Oldenzaal. Onderweg haalde je hem in en het kon dan zo uitkomen dat hij net een AKI (toen nog zonder bomen)was gepasseerd. Het kon dan gebeuren dat de weggebruikers, ook toen al zo ongeduldig, die alleen in de richting van de stopper keken of er nog een tegentrein aankwam over het hoofd zagen dat er vanuit dezelfde richting nog een trein kwam. Dat betekende voor de machinist: gebruik maken van de tyfoons om te waarschuwen! Bij een defect van de tyfoon moest op het DB-gebied tussen Oldenzaal en Bad Bentheim de snelheid van de trein teruggebracht worden tot 80 km/h.

Eerder zag ik tussen Holten en Almelo een paar jagers dicht bij de rails lopen. Als overtuigd vegetariër even flink de tyfoon gebruikt om ook hen op te jagen. Natuurlijk waren gelijk de dieren alert.



Op de foto van de grensovergang is mooi de vervuiling op de rechter bovenleiding portaal te zien van opwaaiend vuil. Mooi toe te passen op de modelbaan. Keurig op tijd aangekomen te Bad Bentheim.



Bij het ombouwen van de loc voor de terugrit kwam ik erachter dat de loc niet helemaal op de juiste manier was gereedgemaakt in Utrecht. Om een lang verhaal kort te maken: De stroomafnemers hadden ongewild kunnen zakken tijdens de rit. Tijdens het lopen door de zogenaamde open gang viel het me op dat de keuzekranen, stroomafnemer en spaarreservoir op het luchtrek niet in de juiste stand stonden. Het spaarreservoir zou tijdens de terugrit zeker leeg zijn geraakt. Na de kranen in de juiste stand te hebben gezet kon ik met een goederentrein weer richting Amersfoort zonder dat de stroomafnemers naar beneden zouden komen.

Begin jaren tachtig startte ik weer met de modelspoorhobby, toen analoog nu ook digitaal. Met de E-loc 103 137-6 op de baan met motor-aangedreven stroomafnemers komt het wel eens voor dat er een stremming op de baan ontstaat door een zakkende…………


Ben van Willigenburg