Column jun 2009 - Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 15 jan 2021 om 23:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Column jun 2009 - Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) == thumb|350px|right|<center>''''''</center> Medio augustus 2002...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Column jun 2009 - Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)

'

Medio augustus 2002 kwam ik voor het eerst als gast bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). De gastvriendelijkheid van de vrijwilligers was zo geweldig dat ik mij nog op de zelfde dag inschreef als vrijwilliger. Twee weken later had ik reeds mij eerste lessen aan het cursus “Algemeen Reglement” gehad en mocht ook op de trein als Gastheer meegaan. Het begin was voor mij een beetje moeilijk omdat ik toen nog geen enkel woord Nederlands kon spreken. Ik kom uiteraard uit het Duitstalig gebied van België. Daar spreken wij al Duits en Frans maar Nederlands moest ik nog leren.

De functie “gastheer” heb ik drie jaar lang uitgeoefend tot ik met 18 officieel conducteur werd. Met 18 mocht ik ook aan het cursus “Rangeerder-Begeleider” deelnemen om vervolgt hoofd conducteur te worden.

Ener daags, toen ik naar het kantoor moest gaan om het wisselgeld voor de dag te halen, spraak in met de hoofd marketing van de ZLSM over mij studies in buitenlandse handel. Ook spraken wij over de stage die ik in het laatste jaar van mij studies moest lopen. Enkele minuten later had ik mij stageplek en een vast idee hoe ik mijn stageverslag zou gaan opstellen. Nu moest ik alleen nog de verantwoordelijke van mij school ervan overtuigen dat van een stage bij een historisch stoomtrein iets leuks zou kunnen worden. Maar dat was niet al te moeilijk.

Tijdens 15 weken was ik dus vrijwilliger en stagiaire ter gelijke tijd. Daardoor heb ik gezien wat vele gasten zelden te zien krijgen: buiten het gewone treindienst is heel veel te doen om zo’n leuke attractie aan het leven te houden. Op het emplacement en langs de baan zorgen vrijwilliger dat alles, zowel technisch en voor het oog, in orde is en netjes uitziet. In de werkplaats moeten de stoomlocomotieven en rijtuigen in stand gehouden en gerestaureerd worden. En op kantoor, waar ik stage loop, moet er voor gezorgd worden dat alles, qua exploitatie, geregeld is daarmee alles als op rolletjes loopt. Mijn vader, die ook vrijwilliger is zegt altijd: “Bij zo’n historisch stoomtrein, als je jouw hand voor de ogen doet, dan zie je nog tien jaren werk voor je”. En dat klopt. Maar daar doen alle medewerkers van de ZLSM iets leuks van en dat, hand in hand als een grote familie, zeker nog jaren lang!

Jerome Delhausse (ZLSM)