Electrotren 2727

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 1 sep 2018 om 21:35 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="wikitable" style="float:right; width:24%;" ! colspan="2" style= "background:#ff9e23"|'''Electrotren H0 2727''' |- | colspan="2" | Bestand:Electrotren...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Electrotren H0 2727
Electrotren 2727.jpg
Modelspecificaties:
Artikelnummer: 2727
Bouwserie: NS 1300
Introductiejaar: 2007
Motortype: DC-motor
Bedrijf: NS
Bedrijfsnummer: 1309
Systeem: 3-rail (wisselstroom)
Tijdperk: IV
Kleur: Geel/Grijs
Materiaal Behuizing: Kunststof
Materiaal Onderstel: Metaal/Kunststof
Lengte over buffers: >18,3< cm.
Aandrijving op 3 assen
Aantal antislipbanden 2
Analoog/Digitaal: Digitaal
NEM-schacht: JA
Koppeling: RK
Decoder: onbekend
Decoder-interface: NEM-652 (8-polig)
Geluidsmodule: Niet aanwezig
Functies:
  • Verlichting (F0): Ja
  • Telex: Nee
  • Geluid: NVT

Electrotren NS 1300

Voorbeeld

Grootspoor: De locomotief NS 1300 is gebouwd door het Franse Alsthom te Belfort. In 1952 werden 10 stuks aan de NS geleverd in een turquoise kleur. De locomotieven met hun 6 assen zijn afgeleid van de Franse Bouwserie CC 7100.

In 1956 werden nog eens 6 locomotieven van deze bouwserie besteld (bedrijfsnummer 1312-1316) welke in de Berlijns blauwe kleur werden geleverd in hetzelfde jaar. De locomotieven 1301 - 1315 waren op dat moment al in Berlijns blauw overgeschilderd.

In de '70 er jaren werden de locomotieven in de geel/grijze huisstijl van de NS geschilderd. In de jaren '80 kregen de locomotieven een overwegend gele kleur met een groot NS-logo op de zijkanten.

De locomotieven van de bouwserie 1300 hebben tot in het jaar 2000 dienst gedaan bij de NS, waarna ze terzijde werden gesteld. Enkele locomotieven zijn als museumlocomotief bewaard gebleven.

Meer in formatie over dit type locomotief zie het Grootspoor artikel Bouwserie NS 1300.


Model

Electrotren 2727

Het model Electrotren 2727 is een elektrische locomotief van de Bouwserie NS 1300 van de Nederlandse Spoorwegen (NS) uit tijdperk IV. Het model is Digitaal en is in het bezit van een DC-motor en een digitale decoder. De verlichting bestaat uit onderhoudsvrije LED’s. De behuizing is van kunststof en in de kleur geel/grijs. Het model heeft bedrijfsnummer 1309 en is 18,3 cm lang en voorzien van een NEM-schacht met relex-koppelingen.


Verpakking

Verpakking

De verpakking bestaat uit een kartonnen doos met een kartonnen deksel met doorzichtig kunststof kijkvenster. De binnenverpakking is van piepschuim waarin het model is geklemd. Een zakje met onderdelen is bijgevoegd en kunnen middels lijm worden aangebracht.


Aandrijving

Het model wordt aangedreven door een DC-motor met vliegwiel. De aandrijving vindt plaats middels een kardan-as op 3 assen. Er zijn 2 anti-slip banden. De loc loopt zeer goed, vlot en zacht.


Verlichting en Functies

De verlichting bestaat uit onderhoudsarme warmwitte en rode LED’s. Het frontsein (L-sein) wisselt met de rijrichting . Deze zijn schakelbaar middels de functie-toets van de centrale. Het model is tevens voorzien van rode sluitlichten in de vorm van LED's.


Materiaal

De behuizing bestaat volledig uit kunststof.


Details

Deze geel/grijze uitvoering is een mooi strak model van de NS 1300 uit tijdperk IV. De ronde ramen zijn voorzien van een zilverkleurige omranding. Het bedrijfsnummer staat op de zijkanten bedrukt in witte letters en in het zwart op de fronten. De zwarte NS-vignetten zijn aan de zijkanten aangebracht (aan elke zijde 2) en zijn scherp aangebracht. De ramen zijn voorzien van een zilverkleurige rand en voorzien van grijze ruitenwissers.



Bijzonderheden/Opmerkingen

De NS 1300 werd voor zware goederentreinen zoals bijvoorbeeld containertreinen en tankwagons ingezet, maar ook voor het trekken van personentreinen. Tot de komst van de NS 1600 was dit de sterkste loc van de NS.De 1300 trok ook wel reizigerstreinen, omdat dat in de omloop regelmatig zo uitkwam. zo kunnen er plan E's plan W's, ICR en zelfs duitse rijtuigen (periode IV) achter gehangen worden. Voor de Hoek-Warszawa-express (reed tot ca. halverwege jaren '90) werd ook wel eens een 1300 ingezet. In principe is elke denkbare goederentrein van tijdperk IV goed, maar ook in de reizigersdienst waren de 1300's veelvuldig te vinden. Vaste prik was verder de zgn. drieproductentrein: de kalktrein met een deel bruine onderlossers en een deel grijze onderlossers, met daartussenin een handjevol bollenwagens.

Conclusie

De Electrotren 2725 is een heel mooi model met goede rijeigenschappen. De locomotief ziet er strak uit, voelt solide aan en licht stevig op de rails. Bij gebogen wissels (C-rail) wil de sleper nog wel eens problemen opleveren, met name bij het langzaam bereiden van de wissel, waardoor de locomotief stil komt te staan of ontspoort.

Verwijzingen (links)

Intern

Extern

Meerdere Modelfoto's


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten