Gützold

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 19 aug 2018 om 08:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="wikitable" style="float:right; width:24%;" ! colspan="2" style= "background:#2E9AFE; color:black;"| '''Gützold''' |- | colspan="2" | Bestand:Gützold.p...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gützold
Gützold.png
Opgericht: 1946
Merken: Gützold
Schalen: Treinen: H0 (1:87)
TT (1:120)
Hoofdkantoor: Zwickau
Land: Duitsland.gif Duitsland

Gützold

De firma Gützold GmbH & Co. KG uit het Duitse Zwickau is een modelspoor fabrikant die modeltreinen produceerde tot het faillisement in 2017. Sinds 2017 het bedrijf overgenomen door fischer-modell GmbH welke de onder merknaam Gützold de productie van de modeltreinen in H0 en TT heeft overgenomen. De modellen van Gützold zijn voor het overgrote deel modellen van locomotieven uit de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).

Geschiedenis

In 1946 werd een gieterij in Zwickau opgericht door Johannes Gützold en zijn vrouw Erna. In 1948 maakte Johannes Gützold een modelspoorlijn van hout en metaal voor zijn zonen Bernd, Lutz en Hans. Kort daarna maakte hij een kleine serie van vijf complete treinen ongeveer in de schaalgrootte 1m. Met Kerstmis 1950, gaf hij zijn zonen een complete modelspoorbaan in de schaal H0 met een locomotief voor het 3-rail AC systeem. De locomotief had een behuizing van gietaluminium met een zinken frame. In hetzelfde jaar was Gützold al begonnen met de productie van plastic behuizingen.

Hiermee werd de basis gelegd voor een professionele serieproductie van modelspoorlocomotieven in de schaal H0. In 1952 werd het eerste prototype op de markt uitgebracht van de bouwserie 24, in zowel een 2-rail (DC) en een 3-rail (AC) versie met een Ehlcke universele motor. In 1968 ging Johannes Gützold met pensioen en werd het bedrijf overgenomen door zijn zoon Bernd Gützold.

Als onderdeel van de nationalisatie van particuliere bedrijven in de DDR, werd het bedrijf in 1972 een staatsbedrijf (VEB) en geëxploiteerd onder de naam VEB spoorweg model Zwickau, afgekort als "EM". In 1974 werd Bernd Gützold ontslagen en fuseerde het bedrijf met meerdere speelgoedfabrikanten. Deze werden op hun beurt in 1982 ondergeschikt aan het "Plasticart Annaberg-Buchholz VEB" en maakten deel uit van het "Kombinat Spielwaren Sonnenberg"; de producten zijn sindsdien verkocht onder de handelsnaam "VEB Piko Sonnenberg".

In 1990 werd het bedrijf weer losgeweekt van VEB Plasticart en overgenomen door Bernd Gützold en ging verder onder de bedrijfsnaam Gützold KG. In 1996 werd de bedrijfsnaam gewijzigd in Gützold GmbH & Co. KG. In 2010 wordt het bedrijf te koop aangeboden, maar wordt geen geschikte koper gevonden. In 2012 wordt een liquidatieprocedure gestart en komt de productie van locomotieven halverwege het jaar stil te liggen. Een doorstart poging om het bedrijf opnieuw leven in te blazen wordt gestart onder leiding van Stefan Kühn en Matthias Richter, maar deze poging mislukt, mede door het plotseling overleiden van Matthias Richter in 2014. In 2014 wordt faillisement aangevraagd. In de insolventie periode blijft Stefan Kühn de onderneming Gützold runnen. Delen van de onderneming worden in 2017 door Fischer-modell Gmbh opgekocht, wat ervoor zorgt dat de merknaam Gützold blijft bestaan en voormalige productie medewerkers aangesteld kunnen blijven in de fabriek in Zwickau.


Bronnen:[1][2]

Verwijzingen (links)

Intern

Extern


Bronnen, referenties en/of voetnoten

Modelspoorfabrikanten (treinen)
Acme - Arnold - Artitec - Atlas - Bachmann - Brawa - Broadway Ltd. - Bemo - Electrotren - ESU - Fleischmann - Gützold - HAG - Hobbytrade - Hornby - Hübner - Jägerndorfer - Jeco - Jouef - Kato - Kleinbahn - Klein Modellbahn - Lemaco - Lematec - LGB - Liliput - Lima - LS models - Märklin - Mehano - Philotrain - Piko - Rivarossi - Roco - Trix - Westmodel - Walthers