Gebruiker:VT601/Kladblok/Rivarossi-Mat46

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rivarossi HR2439 - Mat 46 Grasgroen

Rivarossi HR2439 - Mat 46 Grasgroen


Inleiding

Nadat door de ondergang van de merken Lima, Jouef en Rivarossi alle genoemde merken door de Hornby groep zijn overgenomen, hebben diverse modellen van Lima een hernieuwde presentatie onder de merknaam Rivarossi gekregen. Een van deze modellen was de Mat 46 – Muizeneus van de NS (ELD serie 221-229). Dit Lima-model kende al een behoorlijke poplariteit bij de Nederlandse modelspoorders. Het model was qua uiterlijk goed op orde en voor Lima begrippen heel goed gedetailleerd. Een groot nadeel was de oude(rwetse) Lima-motor.

Rivarossi heeft bij de heruitgave in elk geval de motor vervangen door een liggend exemplaar met een directe wormwielaandrijving. Naast deze verbetering zijn er wat kleine details aangepast.

Voorbeeld

Materieel '46 is een serie elektrische treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen. Dit materieel is in 2-delige en 4-delige uitvoering geleverd en was gebaseerd op de vooroorlogse stroomlijnseries ‘36 en ‘40. Officieel werd dit materieel aangeduid als Plan A, AB, B en C. Officieus werd ook de benaming "Muizeneus" en “Muizekop” gebruikt, vanwege de spitse neusvorm.

Belangrijk bij de bouw van de stellen was om met vrij weinig beschikbare materialen dat er snel nieuw materiaal op de NS-net kon verschijnen.Een kenmerk van de stellen was daarom het jacobsdraaistel tussen de beide rijtuigen van het tweewagenstel ELD2. Bij het viertje zat een jacobsdraaistel tussen de kopbakken en het eerste volgrijtuig. Het vierwagenstel had bovendien ook nog een kleine restauratieafdeling met keuken.

De stellen zijn aanvankelijk geleverd in een groene uitmonstering met rode waarschuwingbalken (Dit leverde ook de aanduiding “bloedneuzen” op.) In de jaren 60 wijzigde de uitvoering naar een lichtere kleur groen, met de gele snor. In deze uitvoering hebben veel stellen tot het einde van hun levensduur rondgereden. Na de actie Spoorslag 70 verschenen de blauwe reclamebanen en de door velen als Vishaken aangeduide NS-logo’s. Het stel was met het meeste vooroorlogse materieel koppelbaar, maar ook met de Mat ’54 (Hondekoppen) en de Pec’s (Postrijtuigen). Een aantal tweewagenstellen heeft nog een gele uitvoering gekend, met een klein geel snorretje. De vierwagenstellen waren toen al uit dienst.

Zeker de laatste jaren van de levensduur werd het materieel vooral bij de machinisten minder populair door de krappe cabine en de weinige bescherming die deze bood bij aanrijdingen.

Bekijk voor meer informatie het artikel in Grootspoor over de Mat'46 : Bouwserie mat.'46

Model

Rivarossi heeft bij de heruitgave de oude mallen van Lima wel wat onder handen genomen, maar een grote revisie heeft alleen betrekking gehad op het vervangen van de motor door een liggend exemplaar met een directe wormwielaandrijving. Hiermee is het model aanzienlijk verbeterd en interessanter geworden. Naast deze verbetering zijn er wat kleine details aangepast, waaronder (helaas kwetsbare) bliksemafleiders en mooiere pantografen.

In de doos zijn naast het stel (in twee delen) een set inzetstukken aanwezig voor het showen in de vitrine. Een bruikbare handleiding werd niet in de doos aangetroffen, wel een exploded view voor eventuele onderdelen. Het koppelen van beide vergt een beetje handigheid ook door de ingebouwde “kulissenführung” tussen de motorwagen (ABDk) en de stuurstand (Bk).

Opvallend zijn de twee slepers van het model. Eén ter plaatse van het jacobsdraaistel, t.b.v. de motorwagen. De andere onder de kop van de stuurstand. Hiermee heeft Rivarossi een slimme oplossing gekozen voor het elektrisch (niet) koppelen van beide delen. De wisselstroomversie beschikt (opvallend) nu over twee decoders (ws. Uhlenbrock). Standaard staat de decoder op adres “3” en staan van beide decoders de “F0”-functie op wisseling van omgekeerd L-sein resp. sluitsein.

Uitvoeringen

De navolgende uitvoeringen zijn bekend:

Nummer DC/AC Uitvoering Opmerking
HR24xx DC-analoog Olijfgroen / Zilverbuik
HR2438 DC-analoog Grasgroen / Proefsnor Met NS-logo / reclamebanen
HR2468 DC-analoog Geel
HR24xx AC-digital Olijfgroen / Zilverbuik
HR2439 AC-digital Grasgroen / Proefsnor Met NS-logo / reclamebanen
HR2469 AC-digital Geel

Verpakking

Het model is verpakt in een stevige doos, met een binnenwerk van EPS (piepschuim). Onder deze inzet ligt de “gebruikshandleiding”, bestaande uit een onderdelenblad. Het model kan uit de verpakking worden gehaald met behulp van een tweetal stukken folie die onder het model liggen. (Toch gaat dit niet echt handig.) Het EPS-binnenwerk wordt afgedekt met een stevige kunststof schaal, waaroverheen vervolgens het uiteindelijke bovendeksel kan schuiven.

Een programmeer handleiding of verdere aanduiding van ingebouwde decoders is helaas niet aanwezig. (ook niet op de site van Hornby/Rivarossi)

Aandrijving

De nieuwe versie beschikt nu over een onderhoudsarme liggende motor, met wormwiel aandrijving. Ten behoeve van de trekkracht zijn antislipbandjes gemonteerd.


Materiaal

Het model is voornamelijk opgebouwd uit kunststof.

Verlichting

Het model beschikt over 3 punts frontsein (omgekeerde L-sein) en sluitseinen, beide schakelen automatisch met de rijrichting.

Details

De pantografen zijn van een mooie fijne kwaliteit. Het terugzetten naar de “ingetrokken” stand vergt wel wat handigheid en een klein tangetje of pincet.

Decoder

Er zijn twee decoders geïnstalleerd. Standaard staat de decoder op adres “3” en staan van beide decoders de “F0”-functie op wisseling. De decoders zijn waarschijnlijk van Uhlenbrock en beschikken over een NEM-652-8-polige aansluiting. De decoders zijn multi-protocol en laten zich redelijk eenvoudig programmeren.

Rijeigenschappen

Het model rijdt soepel en heeft geen problemen met wissels (ook de engelse wissels). (Dit is getest op een modulebaan van M-Track). De inzet is zowel vooruit als achteruit goed mogelijk. De stroomafname vindt voor de motorwagen plaats vanuit het midden van het treinstel.

Koppelen met: …...

De koppelingen aan de voor- en achterzijde zijn puur voor het gezicht. Om een koppelmogelijkheid in te bouwen, moet er flink geknutseld worden. (Inbouwen koppelmechaniek, doorbreken frontschorten)

Onderhoudbaarheid / Openen van het model

(Het model is nog niet geopend geweest.)

Bijzonderheden/ Opmerkingen

(zie boven) Met behulp van Functiemapping (met de MS2) zijn de verlichtingsfuncties door mij omgezet, naar: F0 – alleen frontseinen (wisselend met rijrichting) F2 – alleen sluitseinen (wisselend met rijrichting)

Externe Links

Modelafbeeldingen