Ketel wagon

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ketel wagon “Pieter Bon”

Ketel wagon:

Algemeen

Ketelwagons zijn meestal eigendom van de betreffende transportonderneming of van ondernemingen die deze wagons verhuren zoals VTG of GATX. De Deutsche Bundesbahn (DB) heeft bijvoorbeeld geen eigen Ketelwagons vanwege de strenge veiligheidsvoorschriften waaraan deze wagons moeten voldoen. De ketelwagons zijn ingedeeld in de UIC-normering type Z sinds 1980. Hiervoor vielen ze onder het type U. Ketelwagen worden gebruikt voor het vervoer van:

  • minerale oliën
  • vloeibare levensmiddelen (melk, bier, olie)
  • chemicaliën
  • vloeibare gassen
  • drukgassen

De meeste ketelwagons voor het vervoeren van minerale oliën, worden van bovenaf gevuld en aan de onderkant geleegd. Veel van de ketelwagons zijn uitgerust met een druklucht systeem om een eventuele implosie tijdens het lossen te voorkomen. Hierdoor wordt het kroondeksel bovenop tegelijk met het terugslagventiel bij het ontladen geopend en gesloten. De wagons met een druklucht systeem hebben in het midden van de ketel een witte verticale band. Drukgas ketelwagens zijn te herkennen aan een oranje streep over de lengte van de ketel. De ketelwagons zijn over het algemeen voorzien van erg solide ketels, zodat de inhoud niet vrijkomt bij ontsporing of bij omvallen van de wagon.

Ontwikkeling

Tot aan de 2e wereldoorlog waren er zeer uiteenlopende typen ketelwagons. Bestaande conventionele ketelwagons waren echter vrij zwaar qua gewicht en gezien de grote behoefte aan ketelwagons om brandstof met de troepen mee te kunnen vervoeren, werd een lichte ketelwagon ontwikkeld. Er ontstonden 2 bouwtypen:”Uerdingen” en “Deutz”. De ketelwagens van het type “Uerdingen” hadden een gebogen, uit blik vervaardigd frame waarop de ketel rustte. De ketelwagens van het type “Deutz” hadden ketels die los van het chassis, steunden op schorten die aan de uiteinden van de wagon waren bevestigd en waarop de ketels rusten. Beide typen wagons was er in zowel 2 als in 4-assige uitvoering. Ondanks deze beide lichte uitvoeringen, werden er toch nog veel zwaardere conventionele ketelwagons gebouwd gedurende deze periode. Een groot deel van de ketelwagons werd voorzien van verwarming omdat diesel bij koude winterse temperaturen anders kon gaan vlokken. De verwarming bestond uit een U-vormige buis die in de ketel was aangebracht en door de wand naar buiten werd geleidt en aangesloten op verwarming middels stoom.

Bijzonderheden/Opmerkingen

Literatuur

Externe verwijzingen

Diverse afbeeldingen


Modellen