Märklin 3072 Analoog naar Digitaal: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 87: Regel 87:
 
[[Bestand:Ombouw-3072-19.jpg|thumb|350px|right|<center>'''Isoleren bedrading '''</center>]]
 
[[Bestand:Ombouw-3072-19.jpg|thumb|350px|right|<center>'''Isoleren bedrading '''</center>]]
 
Omdat de lampjes een beetje flikkerden, heb ik dat later nog aangepast. Daarvoor heb ik eerst de lampjes zelf weggehaald en vervolgens de witte en gele draad (die aan de fittingen vastzaten) weer los gesoldeerd. Op de plek van de fittingen kwamen twee kleine lampjes waaraan al twee draadjes verbonden waren (gekocht in de modelbouwzaak.) Het ene draadje van dit lampje wordt aan de witte draad vastgemaakt. Het andere draadje moet aan de blauwe draad van de decoder vast komen te zitten. Aan de achterkant van de loc gebeurt precies hetzelfde: het ene lampdraadje aan de gele draad, de andere aan dezelfde blauwe draad van de decoder. Omdat de lampjes zelf geen fittingen hebben, worden ze via een stukje tape op hun plek gehouden. De lampjes flikkeren na deze ingreep niet meer.
 
Omdat de lampjes een beetje flikkerden, heb ik dat later nog aangepast. Daarvoor heb ik eerst de lampjes zelf weggehaald en vervolgens de witte en gele draad (die aan de fittingen vastzaten) weer los gesoldeerd. Op de plek van de fittingen kwamen twee kleine lampjes waaraan al twee draadjes verbonden waren (gekocht in de modelbouwzaak.) Het ene draadje van dit lampje wordt aan de witte draad vastgemaakt. Het andere draadje moet aan de blauwe draad van de decoder vast komen te zitten. Aan de achterkant van de loc gebeurt precies hetzelfde: het ene lampdraadje aan de gele draad, de andere aan dezelfde blauwe draad van de decoder. Omdat de lampjes zelf geen fittingen hebben, worden ze via een stukje tape op hun plek gehouden. De lampjes flikkeren na deze ingreep niet meer.
Kijk voor het verhelpen van flikkerende verlichting ook eens in de artikelen betreffende het verhelpen van flikkerende verlichting in deze wiki. (Zie de interwiki verwijzingen).  
+
Kijk voor het verhelpen van flikkerende verlichting ook eens in de artikelen betreffende het verhelpen van flikkerende verlichting in deze wiki:
 +
 
 +
*[[Flikkervrije Verlichting]]
 +
*[[Märklin 3167.11 (29510) Flikkervrije verlichting|Märklin 3167.11 flikkervrij]]
 +
 
 +
 
----
 
----
 +
 
== Verwijzingen ==  
 
== Verwijzingen ==  
  

Versie van 31 jan 2013 16:58

Märklin 3072

Märklin 3072 Ombouw van Analoog naar Digitaal

Dit artikel is een ombouw verslag van de Märklin 3072 een analoog model die wordt omgebouwd naar Digitaal met een ESU permanent magneet en een ESU Lokpilot decoder. Opmerking: Forumlid Marc (10103) volgde een Minicursus „Lok-Ombouw” bij forumlid Teunis (Teunistreinen). Hieronder een verslag van de succesvolle ombouw van zijn Märklin 3072 (BR212). Onderstaand verslag is een samenvatting uit dit forum draadje.

Benodigde Materialen

Voor deze ombouw zijn de volgende materialen benodigd:

  • ESU Hamo-magneet 51960
  • Decoder (ESU LokPilot V3.0 52610)
  • Dubbelzijdig kleefband
  • krimpkous
  • 19Volts lampjes (b.v. Märklin 610080)
  • eventueel nieuwe koolborstels (Märklin 600300)

De ombouw

Omdat ik bij mijn ”herstart” over wil stappen naar een digitale baan, moeten ook mijn oude analoge locs omgebouwd gaan worden. Voor mijn 3072 (V 100 bedrijfsnr 212 215-8) had ik al een ESU Hamo-magneet 51960 en decoder ESU LokPilot V3.0 52610 gekocht. Ze moeten alleen nog ingebouwd gaan worden, iets wat ik nog nooit eerder gedaan had. Het aanbod van forumlid Teunistreinen om een minicursus „loc ombouw” te volgen, kwam dan ook voor mij op precies het juiste moment. Zo ben ik met de loc, decoder en magneet naar Teunis gegaan en samen hebben we de loc “gedigitaliseerd”.


Demontage Kap

Na een lekker kopje koffie eerst maar eerst het slachtoffer tevoorschijn gehaald en de kap gedemonteerd. Teunis geeft intussen uitleg over de verschillende motortypes die Märklin gebruikt en hoe de motor verder in elkaar zit. Na de uitleg mag het sloopwerk beginnen. Eerst moeten de lampjes worden verwijderd uit de fittingen.


Demontage motordeel

Dan volgt het aangedreven onderstel dat met een bout aan de onderkant vast zit. In mijn enthousiasme had ik de sleper ook al gedemonteerd, maar die mocht dus gerust blijven zitten. Ook het motorblok zelf is hier al losgeschroefd met de twee boutjes die onder in het midden zitten en binnenin vlak voor het achterlichtje.


Demontage motor

Het motorblok ligt nu los in het frame, maar zit nog wel vast met enkele draadjes. De koolborstels worden vervolgens verwijderd. Dan moeten de draadjes die nog vastzitten aan het motorschild los gesoldeerd worden. Dat zijn de drie draadjes die boven het linker koolborsteltje op een plek vast gesoldeerd zitten. En ook de verbindingen boven het rechter koolborsteltje mogen los. Je kunt de motor er dan uit halen.


Demontage Relais

Nu is het de beurt aan het schakelrelais. Vooraan zitten twee draadjes die ook los gesoldeerd moeten worden. Vervolgens het schroefje vooraan aan de zijkant losdraaien en het schakelrelais kan ook uit het frame gehaald worden. Het schakelrelais kan aan de kant, die hebben we niet meer nodig.


Demontage Klaar

Het motorblok wordt verder uit elkaar geschroefd met de twee boutjes linksboven en rechtsonder op het motorschild. Je houdt dan drie onderdelen over: het zwarte motorschild (met de twee gaten waar de koolborstels in horen), het driepolig anker en het metalen gedeelte met de tandwieltjes. Samen met het frame hebben we deze drie motoronderdelen naar de garage meegenomen voor een kleine schoonmaakbeurt. Met een oude tandenborstel en wat wasbenzine zijn de tandwieltjes en alle hoekjes goed schoongemaakt. Ook de binnenkant van het motorschild en het anker worden zo voorzichtig schoongemaakt. Gelukkig viel het met de verontreiniging erg mee, zodat we hier snel klaar mee waren. Helaas waren we het fototoestel vergeten, dus van het schoonmaakwerk zijn geen plaatjes.


Plaatsen Hamo-magneet
Montage Lokschild

Nu het motorblok schoon is, kan weer met de opbouw gestart worden. De oude veldspoel was intussen ook aan de kant gelegd en daarvoor in de plaats komt de nieuwe permanent magneet (ESU Hamo-magneet 51960.) Dit ging wat moeizaam totdat Teunis opmerkte dat ik de magneet moest omdraaien. Aan beide kanten zitten kleine kunststof rondjes die in het motorschild moeten vallen. Ze zijn alleen van verschillende diameter en moeten dus wel aan de goede kant gemonteerd worden. Uiteindelijk klikten de rondjes op hun plaats en zat de magneet goed. Dan wordt het anker weer gemonteerd en het motorschild met de koolborsteltjes. Door de tandwielen rond te draaien kijken we of het anker ook soepel rond wil. Dat gaat gelukkig goed.


Montage motor

Het motorblok is nu klaar en mag weer (samen met het aandrijfonderstel) gemonteerd worden in het frame.


Dubbelzijdig kleefband
Plaatsen decoder

Dan is de decoder (ESU LokPilot V3.0 52610) aan de beurt. De decoder bestaat uit een printplaatje (ommantelt door een doorzichtig kunststof jasje) waaraan negen gekleurde draadjes zitten. De draadjes eindigen weer in een klein stekkertje. Bij dit stekkertje worden de draadjes losgeknipt met een schaartje. De decoder zelf wordt met tweezijdige tape vastgezet op de plek waar het schakelrelais zat.


Montage motor

Nu moeten de draadjes van de decoder op de juiste plekken vast gesoldeerd worden. Daarvoor heb ik eerst de kunststof ommanteling aan de uiteinden van zes draadjes (rood, wit, geel, zwart, grijs en oranje) voorzichtig met een tangetje er af gehaald. Aan de uiteinden ligt dan steeds een stukje draad bloot van ongeveer een (halve) centimeter. Die draadeinden worden nu allemaal vertind: met de soldeerbout leg je er een heel dun laagje soldeertin op. Nu kan het verdere solderen gaan beginnen. Het rode draadje van de decoder wordt aan het draadje van het sleepcontact gesoldeerd. Het oranje draadje gaat naar het verbindingspunt op het motorschild boven het linker koolborsteltje.


Verlichting

Het witte draadje wordt vast gesoldeerd aan het fittinghuis van het lampje aan de voorkant. Het gele draadje komt aan het fittinghuis (+) van het achterlicht te zitten.



Solderen bedrading

Het grijze draadje gaat naar het verbindingspunt op het motorschild boven het rechter koolborsteltje. De zwarte draad is voor massa. Links bovenop het motorschild zit een klein metalen plaatje vast met een schroefje. Aan de platte kant van dit plaatje soldeer je het uiteinde van het zwarte draadje vast.


Isoleren bedrading met krimpkous

Dan blijven er drie draadjes over: groen, paars en blauw. Die zijn verder niet nodig en hebben we in een krimpkousje samengevoegd zodat ze niet “rondslingeren” in de lok. Die krimpkousjes zijn gewoon plastic slangetjes die je met een lucifer eronder een beetje verwarmt, zodat ze – jawel – krimpen en de draadjes vastzetten. Op de foto moet het krimpkousje nog naar het uiteinde van de draadjes geschoven en verhit worden. Voor het verhitten van een krimpkous gebruiken sommige overigens ook een föhn of een soldeerbout (niet de hete punt!)


Isoleren bedrading

Overigens kun je voor draadjes die aan elkaar vast moeten komen te zitten het beste een krimpkousje gebruiken. Die zijn in diverse maten bij de hobby-handelaar te koop. De draadjes dan dus even strippen, alvast een stukje krimpkous over één van de draden schuiven en vervolgens de blanke uiteinden even in elkaar draaien en vervolgens solderen. De krimpkous over de verbinding schuiven en 'vastkrimpen'.


Dubbelzijdig kleefband
Plaatsen decoder

De loc is nu klaar. We hebben de draadjes nog een beetje netjes bij elkaar gebonden, de lampjes er ingeschroefd en toen mocht de kap er weer op. Standaard krijgt de locadres 3 mee van ESU en daarmee hebben we hem op een testbaantje gezet. De lampjes branden meteen en – ja!! – de loc begint zijn rondjes te draaien. Maar wel met teveel kabaal. Juist ja, de loc is goed schoongemaakt, maar niet meer geolied nadien. Dus de kap er weer af, drupje olie in de twee sponsjes boven de ankeras en op de tandwielen en weer op de baan. Ha, dat is veel beter. De loc rijdt nu mooi stil rond.


CV’s instellen

Naderhand zijn met de Mobile Station 2 de CV-waarden een beetje aangepast. ESU beveelt voor een grote schijfcollectormotor de volgende waarden aan: CV2 = 6; CV53 = 50; CV54 = 16 en CV55 = 12. Die heb ik ook aangehouden, maar omdat de loc wat schokkerig reed bij bepaalde snelheden heb ik CV55 aangepast naar 18.

Bijzonderheden/Opmerkingen

Verlichting

Isoleren bedrading

Omdat de lampjes een beetje flikkerden, heb ik dat later nog aangepast. Daarvoor heb ik eerst de lampjes zelf weggehaald en vervolgens de witte en gele draad (die aan de fittingen vastzaten) weer los gesoldeerd. Op de plek van de fittingen kwamen twee kleine lampjes waaraan al twee draadjes verbonden waren (gekocht in de modelbouwzaak.) Het ene draadje van dit lampje wordt aan de witte draad vastgemaakt. Het andere draadje moet aan de blauwe draad van de decoder vast komen te zitten. Aan de achterkant van de loc gebeurt precies hetzelfde: het ene lampdraadje aan de gele draad, de andere aan dezelfde blauwe draad van de decoder. Omdat de lampjes zelf geen fittingen hebben, worden ze via een stukje tape op hun plek gehouden. De lampjes flikkeren na deze ingreep niet meer. Kijk voor het verhelpen van flikkerende verlichting ook eens in de artikelen betreffende het verhelpen van flikkerende verlichting in deze wiki:



Verwijzingen

Interwiki

  • link nog opnemen naar flikkerende verlichting
  • link nog opnemen naar artikel Märklin 29510 flikkervrij

Externe


Revisiegeschiedenis (vóór transfer)

"oude" revisiegeschiedenis
Datum Auteur Aanpassing
16 April 2010 Jos Pagina aangemaakt
29 April 2010 Jos Draadje ombouw loopt nog per d.d.
12 Mei 2010 10103 Alinea over de knipperende verlichting toegevoegd
28 Januari 2011 Dylan(minitreintje) Copyright controle
02 September 2012 Treinsmurf Pagina overgezet naar Wiki2