Märklin 3469 - E19 met Hoogvermogen en Lokpilot mfx

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 27 feb 2015 om 13:25 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Märklin 3469 - E19 met Hoogvermogen en Lokpilot mfx == == Algemeen == Bestand:Märklin 3469-side-1.jpg|thumb|350px|right|<center>'''Märklin 3469'''</cente...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin 3469 - E19 met Hoogvermogen en Lokpilot mfx

Algemeen

Märklin 3469

Dit draadje is afkomstig uit forumtopic:6583.0 van John (Tilly)[1]

Dit artikel beschrijft de ombouw van een E19 locomotief in Delta uitvoering naar digitaal waarbij motor met veldspoel wordt vervangen door een Hoogvermogensmotor en de delta decoder wordt vervangen door een ESU lokpilot mfx decoder.


Benodigdheden

De benodigde materialen zijn:

Benodigde gereedschappen zijn:

  • Soldeerbout/Soldeerstation
  • Soldeer
  • kniptangetje
  • striptang
  • schroevedraaier


Bouwbeschrijving

Demontage oude onderdelen

We schroeven de kap los en verwijderen de motor met veldspoel, solderen de bedrading los en verwijderen deze samen met de Märklin 6603 Delta Decoder.



Klaarleggen nieuwe onderdelen

De nieuwe hoogvermogensmotor en onderdelen, evenals de ESU 61600 mfx decoder pakken we uit en leggen we klaar om in te bouwen. Van links naar rechts zien we de magneet, het motorschild met soldeerplaatje voor de massa, het 5-polig anker, 2 schroeven voor het in elkaar zetten van de motor, 2 smoorspoelen en uiteindelijk de decoder.

We starten met het plaatsen van de permanent magneet, plaatsen het 5-polig anker en vervolgens het motorschild op het motorhuis. De ontstoorspoeltjes (smoorspoeltjes) van 3,9 uH solderen we op het motorschild.

De decoder wprdt met Tesa Powertape (of dubbelzijdig kleefband) vastgeplakt op de kunststof houder waar eerst de oude deltadecoder zat, om het inbouwen te vergemakkelijken.


Bedrading

Aansluitschema met ESU kleuren

Bij deze lok heb is ervoor gekozen om de orginele lampjes van Märklin te laten zitten. Deze zijn al geïsoleerd van de massa van het onderstel van de lok waardoor verdere aanpassingen niet meer nodig zijn.

Het is nu een kwestie van het inbouwen van de nieuwe motor en decoder en alles aansluiten volgens het schema.

We leiden eerst de bedrading naar de motor en solderen de motoraansluitingen. Ook worden de draden voor de sleperaansluiting en chassis-massa gesoldeerd volgens het schema. Vervolgens wordt de bedrading voor de verlichting naar de lampsokkels geleid en worden deze gesoldeerd.

We brengen de bedrading op orde en plaatsen als laatste de 19 Volts steeklampjes in de fittingen.



Binnenkant na ombouw

Voor het terug opzetten van de kap, eerst een proefrondje gemaakt om alles te testen. De decoder meldde zich prima aan op het MS. Na instellen van de optrek-, afrem- en max. snelheid reed de lok fantastisch met flikkervrije verlichting. Vervolgens de kap voorzichtig teruggeplaatst waarbij er opgelet dient te worden dat er geen kabels knellen.



Verwijzingen (links)

Intern

Extern



Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  1. overgenomen uit forum topic: topic=6583.0