Merker&Fischer SBB E-loc verbouwen

Uit 3rail Wiki
Versie door Treinsmurf (overleg | bijdragen) op 30 nov 2013 om 22:06 (→‎Revisiegeschiedenis (vóór transfer): geveegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Merker&Fischer SBB E-loc verbouwen

Bouweset Merker+Fischer

De bouwset

Het bouwsetje van Merker en Fischer bevat een messing onderstel (waarover later meer) en wat wit-metalen bovenbouw onderdelen. De set wordt gebruikt op een basis van een bestaand onderstel. De set betreft hier een set voor een gelijkstroom lok, maar kan met wat ervaring ook gebruikt worden voor een wisselstroom lok. De set betreft een messing gefreesd onderstel. Een onaangename verrassing is, dat in het midden op de as een tandwiel zit, en dat is niet zo leuk voor een wisselstroom model. Een sleepcontact onder de lok plaatsen is daarmee niet mogelijk. Hiervoor moest een oplossing gezocht worden. Na bestudering van een Roco lokje en een Märklin lokje wat er gedaan zou kunnen worden en tevens de tekeningen uit een boek gekopieerd en vergeleken te hebben, blijkt het makkelijker om een Roco onderstel voor de ombouw te gebruiken. Deze hoeft dan aan beide einden alleen maar ingekort te worden. De radstand is bij alle modellen hetzelfde, alleen de einden verschillen in lengte. Het Roco model wordt geheel gedemonteerd.

De ombouw

Er moet veel gebeuren, voordat deze lok kan rijden. Deze ombouw is dan ook zeker niet geschikt voor een beginner.
Hier een opsomming van wat er zoal moet gebeuren:

  • Motor/transmissie blok van het Roco model gebruiken.
  • Van enkele onderdelen van het Roco model wordt de blinde-as kast verwijderd en moet er ruimte gemaakt worden voor een sleper.
  • De bodemplaat uit de bouwset wordt aangepast. De reeds aanwezige opening wordt vergroot op een dusdanige manier, dat deze op de juiste plaats op het motorblok gaat zitten
  • Diezelfde bodemplaat moet ook ietsje hoger komen te liggen.
  • Een deel van de Roco bodemplaat wordt verwijderd en hergebruikt. Dit deel moet weer aan het motorblok bevestigd worden.
  • Remblokken en blinde-as kast uit de bouwset worden op de geëtste plaat uit de bouwset gesoldeerd en dat wordt op zijn beurt weer aan het motorblok gezet.
  • Last but not least: LED verlichting inbouwen.

Verder zal het model van een nieuwe motor worden voorzien (SB Modellbau) en uiteindelijk in een groene kleur op de baan verschijnen. Er zal ook een ESU decoder ingebouwd gaan worden voor de digitale besturing.

(wordt vervolgd)