Märklin 37725 Decoder vervangen en inbouw cabine-verlichting

Uit 3rail Wiki
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Märklin 37725 Decoder vervangen en inbouw cabine-verlichting

Aanleiding

Een poosje terug heb ik de Märklin 37725 2e hands gekocht. Deze locomotief is al digitaal uitgevoerd met een hoogvermogens motor. Märklin heeft 2 uitvoeringen van dit model uitgebracht, in 2003/2004 met Fx-decoder en in 2005/2006 met mfx decoder. Het model wat ik heb aangeschaft is kennelijk uit 2003/2004, of mijn model is een keer verbouwd aangezien er een decoder in zit die er exact uitziet als die uit de 60760 ombouwset. Aangezien deze decoder verder geen extra functie-uitgangen heeft behalve F0 voor de verlichting die wisselt met de rijrichting, en ik een keer wilde experimenteren met de 21-mtc uitvoering van de ESU lokpilot mfx, heb ik besloten de decoder te vervangen door een ESU 61601 mfx decoder en een 21-MTC adapterpint van ESU.

De locomotief heeft na de vervanging van de decoder en het plaatsen van de cabine-verlichting de volgende functies:

Gebruikte functies vóór en na deze ombouw
Functie-toets Functie vóór de ombouw Functie na de ombouw
F0 3-punts verlichting wisselend met de rijrichting 3-punts verlichting wisselend met de rijrichting
F1 - Cabine-verlichting aan/uit
F2 - Niet gebruikt, maar vrij beschikbaar
F3 - Rangeergang
F4 Optrek/Afrem vertaging Optrek/Afrem vertaging

Benodigde materialen

Voor deze ombouw zijn de volgende materialen benodigd:

  • 1 x ESU 61601 Lokpilot mfx Multiprotocoldecoder met 21MTC stekker
  • 1 x ESU 51968 Adapter 21MTC met AUX 3/4 uitgangen
  • 1 x TAMS FB-2 Cabine-verlichting (warm-wit)
  • krimpkous
  • dubbelzijdig kleefband

De ombouw

ESU 51968 met aux 1 en aux 2

Als eerste de-solderen we de oude 60760 decoder uit de locomotief. Voor de nieuwe decoder gaan we nu de 21-polige MTC adapterprint plaatsen en solderen. De maten van de ESU 51968 adapterprint zouden dusdanig moeten zijn dat deze in het decoder houder in de locomotief eenvoudig in te klikken is. De praktijk wijst echter uit dat dit voor deze locomotief niet werkt.


ESU 51968 na plaatsing

Het is noodzakelijk om wat van het decoderhouder af te knippen om de adapterprint passend te maken. We knippen de in de wegzittende delen eraf en bevestigen de adapterprint met een stukje dubbelzijdig kleefband aan de kunststof decoderhouder in de loc. Het smd-chipje bij de aux uitgangen, komt erg dicht in de buurt van het lokchassis. Voor de zekerheid isoleren we dit door er een stukje dubbelzijdig kleefband tussen te plaatsen, om eventuele kortsluiting te voorkomen.


Aansluitschema

Het aansluitschema van de bedrading:

Aansluitschema van de bedrading
Kleur ESU Aansluiting Opmerking
Rood Sleper Voor opname rijstroom van rails
Zwart Massa Voor Massa contact van rails
Oranje Motor links -
Grijs Motor rechts -
Blauw Elektronische + (retourleiding functies) NOOIT verbinden met massa van het chassis
Geel Licht achter Functie F0
Wit Licht voor Functie F0
Groen Functie F1 Hier gebruikt voor schakelen Cabine-verlichting
Paars Functie F2 Wordt bij deze ombouw niet gebruikt

Nu kunnen we de bedrading volgens het bijgeleverde schema, aansluiten. Omdat de adapterprint al volledig voor bedraad is, houden we de ESU kleuren van de bedrading aan. De draden zijn erg lang, dus een aantal korten we in om een spaghetti van bedrading te voorkomen. Eerst een stukje krimpkous over de rode draad, waarna we deze aan de rode draad van de sleper solderen. Vervolgens schuiven we hier het krimpkous overheen en verwarmen hem even zodat de kous krimpt en netjes vast komt te zitten op de plek van de soldering. Hierna solderen we een gele draad aan de pen van de achterste verlichtingssokkel. Een dubbele blauwe draad aan de andere pen. De eerst blauwe draad solderen we aan het contact van de cabineverlichting TAMS-FB2. De andere blauwe draad leiden we naar de voorkant van de lok en solderen deze tezamen met de blauwe draad van de adapterprint op het contact van de verlichtingssokkel aan de voorkant. Op de andere pen van de verlichtingssokkel komt de witte draad van de adapterprint. De paarse draad van de adapterprint is bedoeld voor de functie F2. Deze gebruiken we niet bij deze ombouw, dus het uiteinde van de draad isoleren we door een stukje krimpkous er overheen te schuiven en deze te verwarmen. Hiermee voorkomen we dat deze draad per abuis kortsluiting kan veroorzaken als deze tegen het lokchassis zou komen.


Motor en krimpkousjes

De grijze en oranje draad voorzien we eerst van een stukje krimpkous, voordat we deze aan de groene spoeltjes op de motor vast solderen. Vervolgens solderen we de draden, nadat de uiteinden zijn vertind, aan de groene ontstoorspoeltjes en schuiven de krimpkousjes over de soldering. Hierna verwarmen we de krimpkousjes waardoor ze krimpen en netjes vast om de soldering klemmen. De bedrading fatsoeneren we verder een beetje.


Tams Cabineverlichting

Nu solderen we de groene draad (F1-functie) nog aan de cabineverlichting (TAMS-FB2). De blauwe retourleiding (hier zwart op de foto) welke van de 2e draad van het achterlicht komt, hadden we al op de print van de cabineverlichting gesoldeerd. Op het printje van de Cabineverlichting plakken we een stukje dubbelzijdig kleefband, en bevestigen daarmee het printje van de cabineverlichting in de cabine van de loc.


Het plaatsen van de decoder op de adapterprint

Nu nog de decoder 61601 plaatsen. LET OP: De decoder dient op de juiste manier op de pennen geschoven!! De stikker dient in het zicht te blijven. (Het lege vierkante blokje dient linksonder te zitten.)


automatisch aanmelden op mobile-station testen

Na alle bedrading nogmaals gecontroleerd te hebben en zeker te zijn dat alles conform schema is aangesloten, kunnen we de locomotief op de testbaan zetten. De mfx-decoder zal zich vanzelf aanmelden op het mobile-station of central-station. (Zorg wel dat de loclijst niet vol is, maar dat er minimaal 1 vrije positie is anders kan de loc zich niet aanmelden). Op het mobile-station zal de loc zich aanmelden met de naam „Lokpilot”. Wacht tot het mfx symbooltje ophoudt met knipperen, voordat je aan de knoppen of rijregelaar zit. Hierna kun je gaan testen of alle functioneert. Kijk eerst of de loc voor en achteruit wil rijden. Als dit werkt, kun je de verlichting testen door het lamp symbooltje (F0) op de mobile station of central station te drukken. Als de frontverlichting werkt, schakel dan de rijrichting om, om te controleren of de achterlichten het doen. Hierna kun je de cabineverlichting testen door de zwarte knop naast het F symbool (F1-functie) in te drukken. Als alles werkt, is de ombouw geslaagd. Indien je in het bezit bent van een ESU-programmer 53452, kun je het F-symbooltje en de naam van de locomotief hiermee aanpassen. De loc zal zich dan voortaan automatisch met deze nieuwe naam en het nieuwe symbooltje aanmelden.

Het resultaat