Märklin Z Demontage van Wagons

Uit 3rail Wiki
Versie door Erik Baas (overleg | bijdragen) op 25 mei 2020 om 01:29
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Demonteren van een goederenwagon

Het zal niet vaak nodig zijn om een goederenwagon te demonteren. In enkele gevallen kan er toch reden zijn om dit te doen. Daarbij moet men denken aan:

  • Het verzwaren van de wagon omdat deze minder snel ontspoort. Meestal niet nodig aangezien de wagons veelal verzwaard zijn uitgevoerd. Houdt er wel rekening dat het omhoog rijden van hellingen zwaarder wordt.
  • De wagon uitrusten met (sluit)verlichting.
  • Indien de locomotief te klein is om een print in te bouwen. In de eerste wagon kan de print worden ingebouwd. Nadeel uiteraard is dat de draden via de koppeling moeten lopen, en dat is niet echt natuurgetrouw.
  • U wilt de locomotief uitrusten met een geluidsprint. Als de loc ook al een digitale print heeft is daarvoor te weinig ruimte. Ook dan kan de print in de eerstvolgende wagon geplaatst worden. Stroomtoevoer kan via de wielen lopen en met de juiste adressering hoeft er dan geen kabel van de loc naar de wagon te lopen.


Het Demonteren

Stalen wiel
isolatie (rond de as) is zichtbaar
Plastic wiel

Foto 3 toont de onderzijde van een typische goederenwagon. U kunt stalen of plastic wielen aantreffen (zie hiernaast). De stalen wielen zijn geschikt om er een verbruiker van te maken voor treinherkenning met digitaal rijden. Hiertoe gebruikt u weerstandslak. Ook zijn stalen wielen nodig voor de stroomtoevoer bij binnen- of sluitlichten.

De wielen zijn met een schroevendraaiertje uit hun houder te wippen. Terugplaatsen is wat lastiger. Met dezelfde schroevendraaier de houder een ietsje openbuigen (niet af laten breken!). Dan kan met licht duwen het wielpaar teruggeplaatst worden.





Lang niet alle goederenwagens zijn uit elkaar te halen. Als het al mogelijk is kan alleen de behuizing worden weggehaald. Dit gaat simpel door een kleine schroevendraaier tussen het frame en de behuizing te zetten en het geheel los te wrikken. Als dit niet gemakkelijk gaat zit de behuizing waarschijnlijk gelijmd of gestanst (3). Niet forceren. Als het wel gaat ziet het eruit als op de foto's 4 en 5.