Neubau-Elektroloks der Deutschen Bundesbahn: verschil tussen versies

Uit 3rail Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{| class="wikitable" style="float:right; width:33%;" ! colspan="2" style= "background: #DAA520" | '''Neubau-Elektroloks der Deutschen Bundesbahn''' <!-- vervang Tit...')
 
k
 
Regel 53: Regel 53:
  
  
[[categorie:{{{cat|Nieuwe pagina's}}}]][[categorie:{{{cat|Grootspoorboek}}}]]
+
[[categorie:{{{cat|Grootspoorboek}}}]]

Huidige versie van 8 sep 2022 om 20:50

Neubau-Elektroloks der Deutschen Bundesbahn
Boek Neubau-Elektroloks.jpg
Gegevens:
Titel: Neubau-Elektroloks der Deutschen Bundesbahn
Ondertitel: Farbbild-Raritäten aus dem Archiv Dr. Rolf Brüning - Band 6.
Schrijver: Rolf Brüning
Uitgever: DGEG Medien
ISBN-13: ISBN 978-3-937189-55-0
Bladzijden: 107 blz.
Bindwijze: Gebonden (hardcover)
Leverbaar: Ja, via 'DGEG.de'
Taal: Duits

Recensie

Bij uitgeverij DGEG zijn inmiddels tien boeken van Rolf Brüning verschenen, die allemaal een stukje geschiedenis van de Bundesbahn laten zien. In dit fotoboek gaat het dus vooral om de nieuwe elektrolocs van de DB die vanaf 1952 tot en met 1992 op het spoor verschenen. We zien dan ook in volgorde van verschijning afbeeldingen van de locseries E 10 (en de snellere varianten), E 40, E 41, E50, E 320, E 03, E 310/410, 103, 151, 181, 111, 120 en tenslotte de 112. In het voorwoord bespreekt de auteur kort de geschiedenis van deze locs, waarna meteen het hoofdgerecht geserveerd wordt: veel mooie foto's van de genoemde locs, vrijwel allemaal met een trein erachter en in het landschap gefotografeerd. Slechts enkele malen blijft het bij een portret van de loc alleen op een opstelspoortje. Bij alle foto's is een blokje tekst toegevoegd met informatie over plaats, datum, de loc en trein en vaak nog iets bijzonders over de locserie.

Nu zijn er inmiddels talloze fotoboeken verschenen over Duitse E-locs. De vraag is dan ook gerechtvaardigd wat dit boek nou toevoegd aan die stapel? De meerwaarde zit vooral in de kleurenfoto's uit de jaren vijftig en zestig van Brüning. Vanwege de hoge kosten was het niet gebruikelijk om toen al veel foto's in kleur te schieten, maar dankzij ondersteuning van zijn ouders heeft Brüning er toch heel wat kunnen maken. Kleurenfoto's van bijvoorbeeld de vijf E 10°- locs uit die jaren zijn weliswaar niet zeldzaam, maar kom je toch ook niet elke dag tegen. Hetzelfde geldt voor de 'Rheingold' en 'Rheinpfeil' uit de jaren zestig. De foto's uit de decennia daarna zijn minder bijzonder, die kun je in elk ander boek over dit thema terugvinden of op Duitse treinenfora. Jammer is ook dat de E 320 met slechts één enkele afbeelding er een beetje bekaaid van af komt.

De kwaliteit van de foto's is over het algemeen prima te noemen. Dat Brüning zoals gezegd vaak (een groot deel van) de hele trein in beeld brengt, maakt het extra leuk voor de modelspoorder. Zo krijg je toch ook weer nieuwe, realistische combinaties voorgeschoteld die op de eigen modelbaan nagebootst kunnen worden.

De auteur eindigt het boek met een reeks foto's van zogenaamde Eröffnungszüge; locs versierd met slingers en vlaggetjes die een net nieuw geëlektrificeerd spoortraject openen met een speciale trein met genodigden.




Bronnen, referenties en/of voetnoten